http://www.vakantieweblog.eu/

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:

Malta
Reisverslag
Fotoalbum

    Links

Alles over Malta
Landen wijzer
Malta pagina
VakantieXperts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malta | Algemeen

Malta, land vol historie

Met een totale landoppervlakte van slechts 316 vierkante kilometer is Malta ťťn van de kleinste landen aan de Middellandse Zee. Malta bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en het onbewoonde eiland Comino. De meer dan een miljoen toeristen op jaarbasis zorgen voor ongeveer een derde van de totale inkomsten van het land. Het toerisme is daarmee veruit de belangrijkste bron van inkomsten van Malta. De toeristen komen vooral in de zomermaanden naar Malta met als belangrijkste doel een zonvakantie te vieren op de eilanden. Je merkt dat op het eiland Malta er vooral sprake is van het echte massatoerisme. Op Gozo is het allemaal wat rustiger en gemoedelijker, wat ook een ander publiek met zich meebrengt. Naar Gozo komen vooral toeristen die op zoek zijn naar rust, cultuur en natuur. De wijze waarop men op Gozo in de loop der jaren omgegaan is met de ruimtelijke ordening heeft gezorgd voor een eiland dat meer in balans lijkt te zijn.

Het eiland Malta

De meeste bezienswaardigheden zijn te zien op het eiland Malta. Hoogtepunt wordt gevormd door de megalithische tempels die tussen 3500 en 2500 voor Christus op Malta verrezen zijn. Deze tempels worden gezien als de losstaande stenen bouwwerken ter wereld. De Tempels van Tarxien en de tempels van Hagar Qim en Mnajdra zijn zelfs ouder dan de welbekende piramiden in Egypte. Hedendaags vormen de overblijfselen van deze tempels de belangrijkste bezienswaardigheden van Malta. De tempels zouden gebouwd zijn door de eerste bewoners van Malta: kolonisten uit SiciliŽ. Na de komst van de FeniciŽrs omstreeks 1000 voor Christus heeft Malta eeuwen vol strijd en vreemde heersers gekend. Dat heeft Malta vooral te danken aan de strategische ligging in de Middellandse Zee en het feit dat Malta vrijwel altijd binnen handbereik lag van machtige rijken en volkeren. Achtereenvolgens heeft Malta te maken gehad met FeniciŽrs, Grieken, PuniŽrs, Romeinen, Arabieren, NormandiŽrs, Spanjaarden (Koninkrijk Aragon), Johannieters, Turken, Fransen (Napoleon) en Britten. Alle heersers en volkeren die op Malta gewoond hebben, hebben hun sporen achter. Daarom is de hele cultuur en samenleving van Malta een smeltkroes van alle culturen die op Malta geleefd hebben. De hedendaagse globalisering zorgt ervoor dat de scherpe randjes er van af raken. Toch merk je dat als je in Malta bent dat je veel dingen herkent, zonder ze direct te kunnen plaatsen. Juist die combinatie van herkenbare en minder herkenbare elementen maakt Malta zo uniek.

Vakantiebestemming

Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Malta. Niet vreemd voor een land waar de landbouwmogelijkheden beperkt zijn, de industrie te beperkt is om van Malta een groot exportland te maken en bodemschatten schaars zijn. Het toerisme dat vroeger vooral uit Britten en Italianen bestond groeit gestaag. De intreding van Malta tot de Europese Unie heeft daar zeker een steentje in bijgedragen. Over het algemeen zie je dat de Britten vooral naar Malta komen om een zonvakantie te vieren van twee weken of langer terwijl de toeristen van het Europese vasteland vaker kiezen voor een korter verblijf (een week) of de vakantie vooral richten op sport en/of cultuur. Malta heeft voor liefhebbers van een sportieve vakantie veel te bieden. Zo is Malta een uitstekende duikbestemming, kunnen wandelaars de meest prachtige routes lopen en bieden de kliffen aan de zuidkust een leuke uitdaging voor rotsklimmers.
 

De vlag van Malta, of Bandiera ta' Malta, bestaat in de huidige vorm sinds de republiek op 21 september 1964 onafhankelijk werd van Groot-BrittanniŽ. De vlag, met een ratio van 2:3, is verdeeld in twee gelijke vertikaal gescheiden vlakken. De helft aan de hijszijde van de vlag is wit van kleur en de andere helft is rood gekleurd, naar de kleuren van het Maltezer kruis. Rood is de kleur van de adel, wit de kleur van de geestelijkheid. In het witte deel siert het George-kruis de bovenhoek aan de hijszijde.Deze zeldzame onderscheiding verdiende de bevolking van het eiland met haar dappere houding tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Malta ontving het kruis op 15 april 1942 van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk. In het kruis staat de tekst 'For Gallantry', wat 'voor (getoonde) moed' betekent. De afbeelding in het midden van het kruis stelt St. Joris (zoals St. George in het Nederlands heet) op zijn paard voor terwijl hij de draak verslaat. Rondom die afbeelding staat in viermaal de letter 'G' met daarin in Romeinse cijfers het getal 6 (VI). Dit verwijst natuurlijk weer naar George VI. Sinds Malta deze onderscheiding ontving is het deftig om briefpost met Malta G.C. te adresseren.

Reisbeschrijving
Onze eerste reis dit jaar gaat naar Malta en verblijven daar 10 dagen. Op Malta hebben we een auto gehuurd zodat we ons gemakkelijk kunnen verplaatsen. De vlucht is vanaf Shiphol met een Air Malta toestel. Als alles goed gaat landen we op het internationale vliegveld. Drie hotels zijn geboekt voor deze vakantie.

Klik op de kaart voor de standaard route die we gaan doen. Van het vliegveld gaan we eerst naar B= Birżebbuġa dan naar Gozo met de veerboot naar (C) Xlendi en terug met de veerboot naar de hoofdstad van Malta, (D) Valletta.

 
  Dag Datum Locatie Hotel  
 
1 Zondag 29-5-2016 Vliegveld - Birżebbuġa Water's Edge
2 Maandag 30-5-2016 Birżebbuġa Water's Edge
3 Dinsdag 31-5-2016 Birżebbuġa Water's Edge
4 Woensdag 1-6-2016 Birżebbuġa - Xlendi San Andrea hotel
5 Donderdag 2-6-2016 Xlendi San Andrea hotel
6 Vrijdag 3-6-2016 Xlendi San Andrea hotel
7 Zaterdag 4-6-2016 Xlendi - Valletta Villa Del Porto
8 Zondag 5-6-2016 Valletta Villa Del Porto
9 Maandag 6-6-2016 Valletta Villa Del Porto
10 Dinsdag 7-6-2016 Naar Vliegveld rijden - vroeg -  Vliegen naar Amsterdam
 


Het vliegtuig staat klaar
  

 

 

www.vakantieweblog.eu