http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:

Rondreis
Reisverslag
Duitsland
Polen
Tsjechië

Links:
Alles over Berlijn
Landen Kompas

Reisverslag: Duitsland, Polen en Tsjechië


 

Berlin/Schäferberg Berlijn Messe


Berlin/Scholzplatz, tijd voor een hapje en een drankje


Motorrijder gedenkteken nabij de International Congresgebouw, Berlin Messe.


Berlijn-Kreuzerg, Evenementenhal Tempodrom
 

Oranienburger Str. 38, Mitte, 10117 Berlijn


Bode-museum een openlucht concert
 

Monbijou park, Adelbert von Chamisso von Julius Moser I


Alexander Platz, De Maria kerk


De Maria kerk
 


De Maria kerk


Neptunusfontein
 

Alexanderplatz

Het Alexanderplatz is het bekendste- en meest centrale plein van Berlijn. Midden op het plein staat de 368-metershoge Fernsehturm die vanuit de hele stad te zien is. Op het plein komen veel grote straten uit waardoor het er erg druk kan zijn. Het plein ligt in de wijk, Mitte.

Dagelijks komen er waarschijnlijk meer dan 300.000 mensen. Veel mensen ontmoeten elkaar op het plein. Vooral 's avonds kan het er erg druk zijn. Er zijn veel uitgaansgelegenheden rondom het plein gevestigd. Het Alexanderplatz is vernoemd naar de Russische Tsaar Alexander I.

De omliggende gebouwen zijn mooi. Het Rotes Rathaus (stadhuis van Berlijn), de Marienkirche en Fernsehturm springen eruit. Op het Alexanderplatz begint de beroemde Unter den Linden die vervolgens doorloopt tot Pariser Platz waar de Brandenburger Tor staat.

 

Alexanderplatz, World Time Clock Worstenbroodjes verkoper


Alexanderplatz, Spoorbaan

Fernsehturm

De Fernsehturm (vertaald: televisietoren) van Berlijn is onmisbaar. Sinds 1969 is de toren ook open voor publiek. De Fernsehturm bestaat uit een betonnen mast, een zilveren bol en een roodwitte antenne. Met de supersnelle lift ga je in 40 sec. 200 meter naar boven. Je hebt vanaf daar het beste uitzicht over Berlijn. Op dezelfde verdieping zit ook een bar en een groot restaurant. Je vindt de toren op het Alexanderplatz.

De Fernsehturm heeft een hoogte van 368 meter, inclusief de antenne van 165 meter. Het uitkijkplatform bevindt zich op een hoogte van een 203 meter.

Voor %euro; 10.00 kun je de Fernsehturm bezoeken. De openingstijden zijn van maart tot en met oktober van 09.00 uur tot middernacht geopend. Van november tot en met februari van 10.00 uur tot middernacht.


www.tv-turm.de

Dom van Berlijn

De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel, aan de Karl-Liebknecht-Straße.

De oorspronkelijke Dom, opgericht in de periode 1747-1750, bevatte de crypte van de Hohenzollern, een van de grootste familiegraven van Europa. Het huidige neobarokke gebouw van Julius Raschdorff werd tussen 1894 en 1905 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk geopend. Tijdens deze wederopbouw werd gekozen voor een simpelere opbouw en een lagere kerk. De Hohenzollernherdenkingskapel aan de noordzijde werd afgebroken.

In de kerk zijn sarcofagen te zien van Pruisische koningen. Mozaïeken verfraaien het interieur. In de koepel is de bergrede van Christus met de 8 zaligsprekingen afgebeeld.

Wereldberoemd is het Sauerorgel in de kerk, ook wel het hoofdorgel van de Berliner Dom. Dit zeer grote orgel heeft 4 klavieren en 113 registers, waaronder een drietal 32' pedaalregisters.

De Berliner Dom is 117 bij 73 meter groot, en is een creatie van architect Julius Carl Raschdorff.
www,wikipedia.nl

 

 

 

 

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is voor veel mensen het status symbool van Berlijn. Dit heeft te maken met het feit dat het vanaf rondstreek 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 niet mogelijk was onder de Brandenburger Tor door te lopen.

De Berlijnse muur zorgde tijdens de Koude oorlog dat men niet van Oost naar West Berlijn kon lopen. Hoewel de muur echter niks met de Koude oorlog te maken heeft, liep toevallig de muur direct achter de Brandenburger Tor.

De Brandenburger Tor is in 1788 gebouwd en vormt de grens tussen twee beroemde straten, de Unter den Linden en de Stasse des 17. Juni. Uiteraard kun je gewoon weer door de Brandenburger Tor lopen. Het is niet meer mogelijk om met de auto eronder door te rijden. De uitlaatgassen van auto's brengen namelijk veel schade aan de poort.

Boven op de Tor staat een replica van vier paarden die een Griekse strijdwagen (Quadriga) met daarin godin Victoria. Het origineel is in de Tweede Wereld oorlog verloren gegaan. www.kijkopstad.nl/berlijn


Holocaust monument

Een van de meest indrukwekkende monumenten van Berlijn is het Holocaust-Mahnmal (of Holocaust-Denkmal). Dit monument, geopend in 2005, is gebouwd om de joden die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen te herdenken.

Als je er door loopt zou je het gevoel moeten krijgen wat de joden hadden in de concentratiekampen, smalle paatjes, eindeloze gangen, desoriëntatie en geen uitweg. Het Gedenkteken voor de Vermoorde Joden van Europa is ontworpen door de Amerikaan Peter Eisenmann en bevindt zich tussen de Brandenburger Tor en het Potsdamer Platz. Onder het monument kun je een informatiecentrum vinden waar de geschiedenis van het joodse volk wordt verteld.

Berlijnse muur

De beroemde 45,3 km lange Berlijnse muur die oost en west Berlijn scheidde en deel uit maakte van het IJzeren Gordijn werd gebouwd op 13 augustus 1961 en werd opengebroken op 9 november 1989. In deze ruim 28 jaar zijn door vluchtacties ongeveer 200 mensen gesneuveld. In Berlijn kun je vandaag de dag nog goed zien waar de muur heeft gelopen. Bijvoorbeeld bij de Brandenburger Tor is een lijn getrokken waar de muur gelopen heeft.


Bernauer strasse


Bernauer strasse

DE KERK VAN VERZOENING

De kerk van de Verzoening werd ingewijd in 1894, met de keizerin Auguste Victoria, de vrouw van keizer Wilhelm II, aanwezig bij de dienst.

De verdeling van Berlijn in 1945 verliet de Kerk van de Verzoening in de Sovjet-sector, maar de stoep voor de kerk en de meeste van zijn parochianen waren in de Franse sector. Dit betekende dat toen de Berlijnse Muur werd gebouwd in 1961, direct de buitenmuur doorgegeven aan de voorkant van de kerk en de binnenwand direct doorgegeven achter het verlaten van de kerk afgesloten voor alle, maar de grenswachten.

De kerk van de Verzoening was een toenemende ergernis aan de DDR (Duitse Democratische Republiek of 'Oost' Duitsland) overheid. De grenswachten moest een omweg nemen om het op patrouilles en het werd steeds vaker gebruikt als een symbool van wat de Berlijnse Muur werd blokkeren. Bovendien is de protestantse kerk in de DDR werd steeds meer een toevluchtsoord voor tegenstanders van het regime, waardoor de vrijheid van meningsuiting. Het vernietigen van de kerk van de Verzoening werd gezien als een manier van het verwijderen van een vervelende symbool en zou ook een waarschuwing voor andere kerken in de DDR, dat ze niet onoverwinnelijk als ze mogen de vrijheid van meningsuiting tegen het regime zijn. Met de officiële reden voor de vernietiging zijn 'om de veiligheid, orde en netheid op de grens staat met West-Berlijn te verhogen, "het schip werd vernietigd op 22 januari 1985, gevolgd door de kerktoren zes dagen later. Op het moment, werden beelden van de afbrokkelende toren uitgezonden over de hele wereld, waardoor zowel verbijstering en afschuw. In plaats van het verwijderen van het gebouw als een symbool, gegarandeerd dat het zou overgaan in legende.


Gesloopt. Datum: 1894 - 1985 / locatie: Berlijn, Duitsland


"Reconciliation" Sculpture is a call for reconciliation following the devastation of the second war.


Veel gezien, Berlin on Bike!


Reichstag (parlement van de Bondsrepubliek Duitsland)


Reichstag (parlement van de Bondsrepubliek Duitsland)


Huis der Kulturen der Welt


Carillon Bell Tower


 

Tiergarten  

Siegessaeule (overwinning kolom)
Met het standbeeld van Victoria (gezichten westen, september 2013)

De Siegessäule ("overwinningszuil") is een monument in Berlijn, naar ontwerp van Heinrich Stracks. De erezuil bevindt zich in de Großer Tiergarten op de Großer Stern, een groot verkeersknooppunt midden in het park. Aanleiding tot de bouw was de overwinning van Pruisen op de Denen in de oorlog van 1864. Toen de bouw van de zuil was afgerond waren er inmiddels nog meer overwinningen behaald in andere oorlogen (Oostenrijkse-Pruisische oorlog en de Frans-Pruisische oorlog). Vanwege deze laatste overwinningen werd op de zuil een bronzen beeld geplaatst. De Siegessäule is een beschermd monument.

Architectuur
De Siegessäule bestaat uit een rood fundament, met daarop een cirkelvormige 'zaal' omgeven door pilaren. In deze zaal is op de solide binnenkern een glasmozaïek te vinden dat ontworpen is door Anton von Werner. De zuil zelf bestaat uit 4 blokken van zandsteen, gedecoreerd met kanonslopen die in de voorgaande oorlogen waren veroverd op de vijanden. Een reliëf dat op de fundering was aangebracht, moest op last van de Fransen in 1945 verwijderd worden. Het reliëf werd in 1980 teruggeplaatst.

In het binnenste van de zuil bevindt zich een wenteltrap van 285 treden naar een uitzichtplatform, vanwaar men uitzicht heeft op Berlijn.

Bovenop de Siegessäule is een verguld bronzen beeld geplaatst dat Victoria voorstelt. Het beeld is naar een ontwerp van Friedrich Drake. Het beeld is 8,3 meter hoog en weegt 35 ton. Het beeld wordt door de Berlijners ook wel liefdevol Goldelse genoemd.

Aangezien de Siegessäule in het midden van een groot verkeersknooppunt staat, kan deze bereikt worden via een voetgangerstunnel. Vier neoklassieke poortgebouwen uit 1939 geven toegang tot deze tunnel. Dit alles naar een ontwerp van Albert Speer.

Geschiedenis
Oorspronkelijk was de Siegessäule een 50,66 meter hoge zuil op de Königsplatz (nu Platz der Republik) voor de Rijksdag gebouwd. In 1938/1939 werd de zuil echter door de nazi's naar de huidige locatie in de Tiergarten verplaatst. De nazi's vonden deze locatie namelijk beter in Welthauptstadt Germania passen. Aan de zuil werd nog een extra kolom van 7,5 meter toegevoegd, waardoor de huidige hoogte van 66,89 meter werd bereikt.

Siegessäule voor de Rijksdag in 1900.
De zuil doorstond de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Berlijn zonder grote schade op te lopen. Na de oorlog werd er door de geallieerden gesproken over het al dan niet afbreken van de zuil. Door de Fransen werd gepleit voor het afbreken van de zuil, maar de Engelsen en Amerikanen waren tegen (de Russen onthielden zich van stemmen). Wel werden enkele delen van de zuil overgebracht naar Parijs en naar de Spandauer Citadel. In 1987 werd de Siegessäule gerestaureerd en kwamen de verwijderde delen weer terug. In 1989 werd de restauratie voltooid.

Op 15 januari 1991 werd door de Revolutionäre Zellen een zware springstoflading op het uitzichtplatform geplaatst. Omdat de ontsteking van de lading deels faalde, raakte slechts één steunpilaar licht beschadigd. Ook vielen er geen gewonden omdat er op dat moment geen mensen aanwezig waren. Wel was de Siegessäule 10 maanden niet toegankelijk voor publiek vanwege de reparatiewerkzaamheden.

Van 1996 tot 2006 reed de Love Parade rondom de zuil. De zuil was jarenlang het symbool van dit dance-evenement. In de Siegessäule zijn daar foto's van te zien.
 

Siegessaeule (overwinning kolom) Met het standbeeld van Victoria (gezichten westen, september 2013)


 


Tiergarten


Tiergarten


 


Tiergarten Soviet War Memorial

De Sovjet-War Memorial (Tiergarten) is een van de vele oorlogsmonumenten in Berlijn , hoofdstad van Duitsland , opgericht door de Sovjet-Unie om te herdenken haar oorlogsslachtoffers, met name de 80.000 soldaten van de Sovjet-strijdkrachten die tijdens de gestorven Slag om Berlijn in april en mei 1945.

Het monument bevindt zich in de Großer Tiergarten , een groot openbaar park in het westen van het stadscentrum, aan de noordzijde van de oost-west- Straße des 17 Juni (17 juni Straat) in de Tiergarten plaats.

 


Brandenburger Tor

 

www.vakantieweblog.eu