http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie

Thailand Algemeen
Bangkok
Route
Trektocht
Foto's

Algemene informatie Thailand 2001 / 2544

Thailand is een land van contrasten. Het landschap varieert van bergen en valleien in het noorden tot witte stranden en eilanden in het zuiden. Het land is grofweg in vier verschillende gebieden in te delen: het noorden, de centraal gelegen vlaktes van de Chao Phraya Rivier, het 300 meter hoge Korat Plateau in het noordoosten en het zuiden (Southern Peninsula). Het noorden is een regio met veel bergen, natuurlijke bossen en diepe smalle valleien. Centraal Thailand is een zeer vruchtbare vallei, waar veel rijst wordt verbouwd. Dit gebied wordt ook wel de Rijstbowl van Thailand genoemd. Bangkok, de hoofdstad van Thailand, ligt ook in deze centrale regio. Het Korat Plateau wordt gekenmerkt door een sterke afwisseling van regen en droogte. Het zuiden van Thailand staat bekend om haar prachtige stranden en kleine eilanden. Het is een lange reep land en door deze unieke geografische verschillen in locaties heeft het zuiden grote verscheidenheid aan flora en fauna.

        

Klimaat

Thailand is een vochtig en een tropisch warm land. De gemiddelde temperatuur is 29 °C, maar deze kan verschillen per regio. Er zijn eigenlijk drie seizoenen in Thailand: het koele seizoen (van november tot januari), het warme seizoen (april tot mei) en het regenseizoen (juni tot oktober). De temperatuur kan in deze seizoenen ook sterk verschillen: in Bangkok van 35 °C in april tot 17 °C in december. De noordelijke regio kan zelfs iets kouder zijn gedurende het koele seizoen. Dichterbij de evenaar, het zuidelijke deel van Thailand, heeft minder last van de variatie in klimaat.

  jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Bangkok
Zonne-uren per dag 9 9 9 8 8 6 5 5 5 7 9 9
Dagen met enige regen 2 3 3 6 14 16 18 18 19 16 6 1
Dagtemperatuur in °C 28 30 31 32 31 30 30 30 29 29 28 27
Phuket
Zonne-uren per dag 9 10 9 8 6 5 6 6 5 6 6 8
Dagen met enige regen 3 2 4 9 19 17 17 17 21 20 13 6
Dagtemperatuur in °C 29 30 30 31 30 29 29 29 29 29 29 29
Koh Samui
Zonne-uren per dag 8 9 9 8 7 6 6 6 6 6 5 6
Dagen met enige regen 4 1 2 4 12 12 12 13 14 14 16 10
Dagtemperatuur in °C 28 29 30 30 30 30 30 29 29 28 27 27

Regentijden

Thailand krijg je veel te maken met perioden van regen. Het hele jaar door valt er af en toe een bui. Maar er is eigenlijk geen maand waarin het reizen in Thailand af te raden is. Door het jaar heen zijn er enkele monsoonperioden waarin de regen frequenter valt dan in de rest van het jaar. Deze perioden verschillen van regio tot regio. In de regentijd valt het hemelvocht meestal op vaste tijden uit de lucht, vaak in de namiddag. De lokale gidsen weten dit en houden hier tijdens de Flexjaprogramma's rekening mee. Bij de meeste Flexja's is de tijd van het jaar dus niet zo belangrijk. Zon wisselt zich af met enkele buien en voordat de intensieve tropische buien neerplenzen zit je al weer in je volgende huisje aan een drankje. 

In het zuiden zijn de regentijden langduriger dan in het noorden of centraal Thailand. Als je lekker op het strand wilt liggen of met je snorkel te water wilt gaan is het vervelend als het te veel regent. De planning verdient hier wat meer aandacht.

In het algemeen is de droogste periode in heel Thailand van december tot mei. Voor alle activiteiten is het perfect weer. Het is in deze periode vaak aanmerkelijk drukker, met name in december en januari.

In mei begint de kleine regentijd. In het noorden en centraal Thailand (Bangkok en omstreken)  wordt zon afgewisseld door buien en is het nog prima reizen. In het zuiden is de regen frequenter en onvoorspelbaarder. Soms zijn er een paar dagen regen achter elkaar, dan weer een paar dagen zon. Geen reden om er niet naar toe te gaan, maar wel goed om je te realiseren dat soms een stranddag ingewisseld moet worden voor een uitstapjesdag. De kleine regentijd duurt tot juli.

In augustus begint de grote regentijd in het noorden. De buien zijn hier nu frequenter en intensiever, maar kunnen wel worden misgepeild. Eind augustus arriveren de zwaardere regens in centraal Thailand. Eind september is de meeste regen al weer verdwenen uit centraal- en noord Thailand. In het zuiden regent het in augustus ook al regelmatig. In het zuid-westen vindt de piek van de regentijd plaats in oktober, als de zuid-west monsoon zich roert. Dus niet de beste tijd om naar Phuket, Krabi of Raya Paradijseiland te gaan.  Begin november is het meeste hiervan wel voorbij. In november krijgt de zuid-oost monsoon er echt zin in. Ko Samui en omstreken krijgen dan de volle laag. In december is het overal overwegend zonnig. Bevolking en cultuur

Thailand heeft een grote variëteit aan etnische en religieuze groepen. De Thailanders vormen de meerderheid. Bevolkingsgroepen als de Chinezen, Mon, Khmer, Phuan, Karen, Maleisiërs, indianen en andere permanente buitenlandse inwoners vormen de voornaamste minderheid. Hierbij zijn de Chinezen het belangrijkste. Vooral in grote commerciële centra vormen de Chinezen de grootste groep. Alleen al in Bangkok heeft ongeveer de helft van de bewoners Chinees bloed. Ondanks deze grote verscheidenheid aan etnische groepen, heeft Thailand zijn eigen identiteit kunnen blijven behouden.

De Thailanders zijn tolerant, zeer beleefd (ook tegen vreemden) en hebben een sterk gevoel voor humor. Ze proberen conflicten te vermijden en zullen confrontaties niet zo snel aan gaan. Ze kleden zich niet opvallend en bedekken met hun kleding hun gehele lichaam. Ze houden dus niet van bloot en in tempels zijn bijvoorbeeld korte broeken en blote schouders niet toegestaan. De Thailanders geloven dat het hoofd het hoogste deel van het lichaam is (letterlijk en figuurlijk), dus wijs nooit naar het hoofd, raak het hoofd van een Thailander nooit aan en streel ook een kind niet over het hoofd. De voet wordt juist gezien als het laagste deel van het lichaam, wat betekent dat je niemand met je voeten moet aanraken en nooit je voeten omhoog moet leggen (op stoelen, tafels of banken). Ook het tonen van liefde zoals kussen in het openbaar wordt door de Thailanders als onpasselijk gedrag bestempeld.

Handige tips

Beste reistijd

Over het algemeen ligt de beste tijd om naar Thailand te reizen tussen november en februari. In deze maanden is het niet zo warm en valt er weinig regen. De meeste regen valt in de maanden juni tot en met oktober. Het zuiden kan het beste worden bezocht in de maanden maart, april en mei, wanneer het in de rest van Thailand ontzettend warm is. Midden november tot begin december zijn de beste maanden voor een bezoek aan het noorden van Thailand. Wanneer u van plan bent om tijd door te brengen in Bangkok, doe dit dan niet in april (warmste maand) of in oktober (veel regen). Het hoogseizoen is in augustus en december en de minst drukke maanden zijn mei, juni en september. De weersomstandigheden in Thailand vereisen lichte draagbare kleding.

Medische faciliteiten

Thailand heeft de beste medische faciliteiten van Zuidoost Azië en in iedere belangrijke stad is wel een ziekenhuis te vinden. Voor ernstige medische hulp kunt u het beste in Bangkok worden behandeld. De meeste hotels hebben een eigen doktor. In geval van nood kan het hotelpersoneel worden gewaarschuwd en zij zullen de doktor of het ziekenhuis waarschuwen. Indien er een ongeval plaatsvindt buiten het hotel, kunnen reizigers direct bellen naar de ambulancedienst. Het telefoonnummer hiervan is: +66 22551133 of 191. De politie is te bereiken op 191 en de brandweer op 199.

Inentingen

Het is ontzettend belangrijk te weten welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen voor u nodig zijn. Dit hangt voornamelijk af van de bestemming, de verblijfsduur, de soort reis en de gezondheid en leeftijd van een reiziger. Omdat de gezondheidsadviezen per land regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor actuele informatie door naar uw plaatselijke GG&GD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCD geeft de richtlijnen uit voor vaccinaties en preventie van malaria bij reizigers. Deze richtlijnen worden gebruikt door GG&GD’s, speciale reizigersklinieken en huisartsen.

Vertrekbelasting

Houd 500 Baht apart voor de vertrekbelasting die op de luchthaven moet worden betaald bij vertrek van Thailand naar Nederland!

Arrestatie in het buitenland

Indien u in het buitenland wordt gearresteerd, sta erop dat de plaatselijke autoriteiten de ambassade of het consulaat op de hoogte brengen van uw arrestatie. Vertel familie en vrienden dat zij contact kunnen opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag op telefoonnummer: 070-3486486. Zij kunnen vragen naar de afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken (DPC/CM). Meer informatie kunt u vinden op de internetsite van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier kunt u onder ‘Reizen en Burgerzaken’ de brochure ‘als u in het buitenland bent gearresteerd’ downloaden.

SOS International

Vergeet niet een reisverzekering af te sluiten. SOS International zorgt overal ter wereld voor snelle hulp als u in (ernstige) nood komt, zoals bij:
- een ongeval, ernstige ziekte of ziekenhuisopname
- plotseling naar huis moet keren bij een sterftegeval
- het uitvallen van vervoermiddel of aanhangwagen
- extra buitengewone kosten (reis-, verblijf en vervangend vervoerkosten).
U belt dan de alarmcentrale van SOS International (+31 20 651 51 51) en u wordt direct geholpen. Houdt u dus de gegevens van de polis, groene kaart, kentekenbewijs, paspoort, rijbewijs, ticket en het telefoonnummer waar u te bereiken bent bij de hand.


Adressen en Links


Ambassade/Consulaat
Thaise ambassade in Nederland (Royal Thai Ambassy):
Laan Copes van Cattenburgh 123
2585 EZ Den Haag

Nederlandse ambassade in Thailand:
106 Wireless Road (Thanon Vothayu)
Bangkok 10330
Tel: 00 - 66 2 2547701 t/m 705

Links

Op de officiële site van het Bureau voor Toerisme
kunt u meer algemene informatie vinden over Thailand. De Thailand Startpagina staat boordevol handige links naar sites over bijvoorbeeld restaurants en hotels in het land. Wilt u weten of er een bepaald reisadvies geldt voor Thailand? Op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt, indien de veiligheidssituatie in een bepaald gebied daartoe aanleiding geeft, een reisadvies verstrekt. Wilt u weten wat voor weer u de komende dagen in Thailand kunt verwachten, surf dan naar WeerOnline. Meer informatie over reizen en gezondheid vindt u op de website van Tropenzorg.Hieronder nog enige links die evt. van toepassing kunnen zijn :

Thailand pagina
Lonely Planet reisinformatie
Airfair vliegtickets naar Thailand
Toeristen Bureau Thailand
Wisselkoersen
Bangkok Post, nieuws uit Thailand
Kaart van Thailand
Bangkok informatie
Chiang Mai informatie
 


Vliegveldinformatie

Thailand heeft 5 internationale luchthavens die vallen onder de Airport Authority of Thailand (AAT): Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Hat Yai en Phuket. Reizigers met een geldig Nederlands paspoort en een dooreis of retourticket mogen maximaal 30 dagen zonder visum in Thailand verblijven. Het paspoort moet bij aankomst in Thailand ten minste nog 6 maanden geldig zijn. Voor een langer verblijf (maximaal 60 dagen) is een visum vereist.

Uitgezonderd artikelen en goederen voor persoonlijk gebruik, mag iedereen boven de 18 jaar 20 cl sterke drank, 200 sigaretten, 250 gram tabak of sigaren, 1 liter alcoholhoudende drank en 1 liter wijn belastingvrij invoeren. Thailand heeft een strikt drugsbeleid. Soft- en harddrugs zijn niet toegestaan en op het smokkelen van harddrugs kan zelfs de doodstraf volgen. Ook het invoeren van obscene literatuur, plaatjes en artikelen is niet toegestaan. Boeddhabeelden (oud of nieuw) mogen het land niet worden uitgevoerd. Hierop wordt zeer streng gecontroleerd.

Het is passagiers (van 17 jaar en ouder) komend vanuit Thailand toegestaan de volgende aantallen belastingvrij in Nederland in te voeren: 200 sigaretten, 50 sigaren, 1 liter alcoholhoudende drank, 125 ml. eau de toilette, 50 ml. parfum en voor fl. 380,- aan souvenirs. Het is streng verboden schelpen, koraal, zeesterren, tropische dieren etc. in Thailand te kopen of mee te nemen. Bij terugkeer naar Europa bent u hiervoor strafbaar.

Vervoer in land

Vliegtuig
Thailand heeft 28 luchthavens, waarvan 7 internationaal en 21 nationaal. Dit betekent, dat ook binnen Thailand gemakkelijk per vliegtuig kan worden gereisd. Tussen de grote steden zijn frequente vliegverbindingen. Natuurlijk is dit type vervoersmiddel vrij prijzig.

Trein
Thailand heeft een zeer uitgebreid spoorwegennet: alle regio’s van Thailand zijn per trein te bereiken. Reizen per trein is natuurlijk een stuk goedkoper dan reizen per vliegtuig en het is het veiligste vervoermiddel in Thailand. Wel bent u wat langer onderweg, maar een treinreis is absoluut de moeite waard vanwege het prachtige uitzicht over het Thaise landschap.

Bus
Het bussysteem in Thailand is zeer efficiënt, goedkoop en zeer punctueel (ze rijden dus erg hard!). The Transport Company (overheidsinstelling) heeft 3 busstations in Bangkok, die allen naar een andere regio van Thailand afreizen. Er rijden ieder half uur of uur bussen naar de grotere steden en populaire bestemmingen. U kunt ook gebruik maken van particuliere busservices, maar hier moet vaak meer voor worden betaald.

Taxi
Taxi’s zijn vooral te vinden bij de grote hotels en de toeristische plekjes. Naast een taxi kunt u voor lokaal vervoer ook gebruik maken van tuk-tuks (gemotoriseerde riksja’s), samlors (niet-gemotoriseerde riksja’s) en songthaews (kleine pickup busjes). In Bangkok zijn de taxi’s bijna allemaal voorzien van een meter en songthaews rijden vaak vaste routes, dus hiervoor geldt meestal een vaste prijs. Maar samlors, tukl-tuks en taxi’s buiten Bangkok vereisen wel de nodige onderhandeling in prijs, dus zorg ervoor dat u voor het vertrek een prijs hebt afgesproken.

Auto
Auto’s, jeeps of busjes kunnen worden gehuurd in Bangkok en in de hoofdsteden van de diverse provincies. Motoren kunnen worden gehuurd in grote steden en toeristische centra.

Communicatie

De telecommunicatie services in Thailand worden geleverd door de Telephone Organization of Thailand (TOT). Zij zorgen ervoor dat u nationaal kunt bellen. Internationaal en mobiel bellen wordt verzorgd door Communications Authority of Thailand (CAT). U kunt internationaal bellen vanuit de meeste hotels en telefooncellen (blauw of geel). Wilt u naar Nederland bellen, dan kunt u het beste een telefoonkaart kopen of gebruik maken van een creditcard. U draait 001 voor een internationale lijn, vervolgens 31 (landencode) en vervolgens het nummer dat u wilt bellen zonder 0. Natuurlijk kunt u ook collect bellen. Vanuit een vast toestel belt u 001-999311035 en geeft u aan de Nederlands sprekende operator of computer aan dat u een collect gesprek wilt.

Uw mobiele telefoon werkt op de meeste plaatsen in Thailand. Indien dit niet het geval is en u toch mobiel bereikbaar wilt zijn, kunt u bij FoneRent een mobiele telefoon huren. Zij zijn aanwezig op de internationale luchthavens. Daarvoor moet u wel uw paspoort laten zien en een borg betalen. Meer informatie over de mogelijkheid van mobiel bellen in Thailand vindt u op de site van GSM World.

Natuurlijk kunt u ook via internet een e-mail naar Nederland sturen. Thailand heeft wel 40 internetcafés en ook vele hotels bieden internetmogelijkheden. Meer informatie over internetcafés kunt u vinden op de site van Cybercafes.com.

Vluchtschema t.b.v. Reis naar Thailand Van 26 Juli t/m 17 Augustus 2001

Datum  Toestel  Vertrek   Tijd Aankomst Tijd
           
26/07/2001 LH4417 Amsterdam              19:40 Frankfurt 20:55
26/07/2001 LH772 Frankfurt 22:35 Bangkok 13:55
 
Terugreis
17/08/2001 LH745 Bangkok 23:55 Frankfurt 06:10
17/08/2001 LH4472 Frankfurt 07:10 Amsterdam 08:15
 

www.vakantieweblog.eu