http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:
ServiŽ | Serbia

Belgrado
Nis
Kopaonik
Cacak

Reisverslag
Radio TV
ServiŽ 2009

Websites

ServiŽ Startpagina
Inter Balkan

   http://www.dunav.org.il

ServiŽ | Belgrado

Vakantie naar het onontdekte maar prachtige ServiŽ

Vluchtschema van Sibbele en Hepke

t.b.v. Reis naar ServiŽ | Van 13 Juli 2009 t/m 22 Juli 2009

Datum Toestel Vertrek Tijd Aankomst Tijd
           
13/07/2009 LH4671 Amsterdam 10:05 Frankfurt 11:15
13/07/2009 LH3406 Frankfurt 12:00 Belgrado 13:50

Terugreis

Datum Toestel Vertrek Tijd Aankomst Tijd
           
22/07/2009 LH3407 Belgrado 14:25 Frankfurt 16:25
22/07/2009 LH4682 Frankfurt 18:10 Amsterdam 19:15

Algemeen :  

 • Algemene informatie wat betreft de vlucht kan je vinden op NOS Teletekst

Vertrek op pagina 759 - Aankomst op pagina 757


Route en Hotels

Stad Adres Steren Website
Belgrado Best Western Sumadija.
Sumadijski trg 8 Beograd
Thomascook.nl
Nis Ambasador Hotel.
Trg Kralja Milana bb18000 Nis
Horse21.nl
Kopaonik Sunny Heights Telenet.com
Cacak Prezident Hotel
Bulevar Oslobodjenja bb Cacak
Horse21.nl

Route van onze vankantie in ServiŽ

Belgradoís Nikola Tesla Airport wordt door de lokale bevolking meestal Surcin Airport genoemd, naar de plaats waar het ligt. In 2006 werd het vliegveld vernoemd naar Nikola Tesla, een Servische ingenieur en uitvinder. De luchthaven heeft twee terminals: T1 is de oude terminal die gebruikt wordt voor binnenlandse vluchten, T2 is een schitterende nieuwe terminal voor internationale vluchten.

Prijzen hier genoemd zijn in de lokale munteenheid, de Servische dinar (DIN). Ä 1,00 = DIN 77 (januari 2007).

Nikola Tesla, de luchthaven van Belgrado
Nikola Tesla, de luchthaven van Belgrado


Vakantie naar het onontdekte maar prachtige ServiŽ

ServiŽ, het land dat nog maar net onafhankelijk is geworden is zeker een bezoekje waard. Massatoerisme komt u hier niet tegen, waardoor u nog de ongerepte natuur en traditionele cultuur tegenkomt. Ontdek dit land op eigen houtje

ServiŽ ligt in Oost-Europa en grenst aan Hongarije, KroatiŽ, Bosnie & Herzegovina, Montenegro, AlbaniŽ, MacedoniŽ, Bulgarije en RoemeniŽ. Op 3 juni 2006 maakte Montenegro bekend onafhankelijk te willen zijn van ServiŽ. Twee dagen later kwam ServiŽ met zijn onafhankelijkheidsverklaring en dit betekende dat beide landen niet gezamenlijk verder zouden gaan onder de naam ServiŽ & Montenegro.

Het Servische volk is de laatste jaren een slecht imago toegeschreven, maar de mensen zijn hartstikke aardig, hartelijke en enorm gastvrij. Het toerisme is nog vrij onbekend, maar hier gaat zeker verandering in komen. Het land is rijk aan geschiedenis, natuurschoon, kunst en cultuur en de traditionele folklore. Er is een grote variatie in het landschap te zien, van heel vlak tot heuvelachtig en bergachtig. Er zijn veel oude bossen en heel veel waterbronnen, riviertjes, beken en meren. Het land is nu nog ongerept en zeker de moeite waard om te bezoeken.

ServiŽ doet er op dit moment alles aan om het toerisme op te krikken, maar het zal nooit een grote toeristische bestemming worden. Het land heeft niet echt een mooie kustlijn, de hoofdstad heeft niet veel spectaculaire bezienswaardigheden en de toeristische infrastructuur is niet best. Dat laatste kan natuurlijk verbetert worden. De resultaten van de oorlog zijn nog duidelijk zichtbaar en daarnaast heeft ServiŽ niet echt een goed imago.

ServiŽ wil zich gaan richten op de zogenaamde nichemarkten, een specifiek deel van de markt. Niet de watersporters en zonaanbidders maar de wijnliefhebbers, natuurvrienden en geÔnteresseerden in de cultuur staan centraal. ServiŽ is een gastvrij land waar de bevolking u uitnodigt om een kijkje te komen nemen in hun huis en een hapje mee te eten. En bovendien, waar komt u nog dorpjes tegen waar de tijd stil heeft gestaan?

De hoofdstad Belgrado is erg belangrijk voor het land. Deze stad is door de eeuwen heen vaak verwoest, maar toch steeds weer opgebouwd. Hierdoor zijn er maar weinig historische gebouwen en is de stad minder interessant voor het toerisme.

Een leuke manier om ServiŽ te ontdekken is met de Blauwe Trein. Wilt u het toch op eigen houtje doen? Neem dan een goede kaart mee. Beklim de berg Zlatibor, bezoek de oude kloosters en keizerlijke steden uit de Romeinse tijd en woon het Buca Muziekfestival bij!


ServiŽ is een republiek in het zuidoosten van Europa en heeft een oppervlakte van 88.361 vierkante kilometer (ruim 2 keer Nederland). Het land ligt op het kruispunt van Centraal-Europa, Zuid-Europa en Oost-Europa. Een aantal belangrijkste steden in ServiŽ zijn: Belgrado, Novi Sad, Nis, Kragujevac, Subotica. ServiŽ heeft een bevolking van ongeveer 7,5 miljoen (exclusief Kosovo). De officiŽle taal is Servisch, die in zowel Cyrillisch als Latijn geschreven wordt. Daarnaast wordt in Vojvodina Hongaars gesproken en in Kosovo Albanees.

ServiŽ heeft een afwisselende topografie. Het noorden van het land is vlak, terwijl het centrale deel en het zuiden bergachtig zijn. Er zijn 15 bergen van meer dan 2.000 meter hoog. De belangrijkste bevaarbare rivieren in ServiŽ zijn de Donau, de Sava en de Tisa. De Donau stroomt over een lengte van 588 km door ServiŽ.

ServiŽ heeft een gematigd landklimaat met warme zomers. De gemiddelde jaartemperatuur is 11 graden. De wintertemperaturen schommelen tussen de -5įC en +10įC. De zomertemperatuur ligt rond de 30įC.

Toeristische bezienswaardigheden

Steden

Belgrado, de hoofdstad van ServiŽ, heeft verschillende monumenten en musea. De belangrijkste toeristische attracties van de stad zijn het Kalemegdan Fort, het historische district Skadarlija, de tempel van Saint Sava, het oude Paleis, het Nationale Museum, het Nationale Theater, het Parlement en het historische stadje Zemun. Daarnaast heeft de stad veel cafťs, restaurants, winkels en parken. Belgrado staat vooral bekend om haar bruisende nachtleven, vele evenementen en festivals, en haar gastvrije bevolking.

Novi Sad is de tweede stad van ServiŽ en de hoofdstad van de autonome regio Vojvodina. De stad ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot belangrijk cultureel centrum van ServiŽ en hoorde in die tijd bij Hongarije, terwijl de rest van ServiŽ grotendeels Turks was. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Fort Petrovaradin en de binnenstad met het stadhuis, de rooms-katholieke kathedraal en een aantal prominente gebouwen uit het fin in de siŤcle.

Cultureel erfgoed

ServiŽ heeft talrijke prehistorische opgravingen, Romeinse nederzettingen en middeleeuwse kloosters. De kloosters Studenica, Sopočani, Stari Ras, Dečani en Gracanica en het Romeinse Fort Felix Romuliana Ė Gamzigrad staan op de werelderfgoedlisjt van UNESCO. De prehistorische nederzetting Lepenski Vir dateert terug tot 7000 jaar voor Christus en is Europaís oudste nederzetting op de banken van de Donau. Tot de belangrijkste Romeinse opgravingen behoren naast Felix Romuliana, Sirmium (bij Sremska Mitrovica), Kastro Margum (bij Kostolac) Naissus (Niö) en Viminacium (bij Poěerevac).
De belangrijkste historische vestingwerken in ServiŽ zijn Kalemegdan (Belgrado), Petrovaradin (Novi Sad), de forten van Smederevo en Golubac, Fetislam (Kladovo).

Nationale parken en beschermde natuurgebieden

ServiŽ staat bekend om haar ongerepte natuur. Het land telt vijf nationale parken:
Djerdap, äara (Kosovo), Fruöka Gora, Kopaonik, en Tara.
Daarnaast zijn er de beschermde natuurgebieden Djavolja Varoö, Vlasinsko jezero, Deliblatska Peöčara, Ludaöko jezero, Carska Bara, Karadjordjevo, Vrelo Mlave. Het Golija-gebergte is het eerste erkende biosfeer reservaat in ServiŽ.

Het land telt tevens een groot aantal canyons en grotten. De Djerdap canyon is de grootste kloof van de rivier de Donau. Ander canyons zijn Uvac, Gradac en de Sičevo-kloof aan de Niöava. De belangrijkste grotten zijn Resavska, Zlotska, Rajkova, Ceremoönja, Risovača, Mermerna (Kosovo), Potpečka, Prekonoska, Petnička en Bogovinska.

Dankzij de afwisselende natuur heeft ServiŽ verschillende mogelijkheden voor activiteiten waaronder skiŽen, mountainbiken, wandelen, bergbeklimmen en raften.

Evenementen

Naast theater en muziekvoorstellingen kunnen toeristen in ServiŽ ook veel openluchtfestivals en evenementen bezoeken, waaronder het trompettenfestival in Guča, het Beer Fest en Jazz Festival in Belgrado en het Exit popfestival in Novi Sad. Daarnaast vinden in ServiŽ vele traditionele en folkloristische festivals plaats. Traditie hebben ook internationale evenementen zoals het Mefest filmfestival, Bitef (Festival van Avantgarde theatergroepen uit de hele wereld) en het Belgrade Music Festival.

Paspoort en visum

Toeristen dienen over een geldig paspoort te beschikken. Aanbevolen wordt dat het paspoort nog een geldigheid heeft van 3 maanden bij inreis in ServiŽ. Reizigers uit EU-landen hebben geen visum nodig. Een nationale of Europese identiteitskaart wordt door ServiŽ niet erkend.

Geld

De nationale munteenheid is se Servische Dinar (RSD). 1 Dinar zijn 100 Para. Voor ŽŽn Euro ontvangt men momenteel ca 95 Dinar (januari 2009). Buitenlanders kunnen vreemde valuta onbeperkt invoeren. Bij de invoer van grotere bedragen dient echter aan de grens een verklaring ingevuld te worden, om de deviezen ook weer te kunnen uitvoeren. Er mag maximaal 30.000 Dinar uit ServiŽ uitgevoerd worden.

In de meeste steden kunt u met een internationale bankpas (maestro) geld opnemen bij geld geldautomaten. Als kredietkaarten worden over het algemeen Diners, Mastercard en Visa geaccepteerd. In de dorpen of op het platteland is het vaak niet mogelijk om met een bankpas geld op te nemen.

Servische ambassade in Den Haag

Groot Hertoginnelaan 30.
Tel. (070) 3636800, 3632397.
e-mail: embassy.hague@mfa.gov.y

Bron: http://www.interbalkan.nl/ib/landen/servie


Het weer


 


Tips en informatie

Een reis maken naar ServiŽ is zeker de moeite waard. Er zijn in het land, dat zo'n 10 miljoen inwoners heeft, talloze mogelijkheden om een prachtige vakantie te vieren. Vanwege de rijke historie van ServiŽ, die terug gaat naar de 7e eeuw, kent het land velen culturele trekpleisters en bezienswaardigheden, vooral in steden als Belgrado en Novi Sad.  Maar voor de natuurliefhebber zijn er in dit dunbevolkte land genoeg mogelijkheden: bergen, meren, rivieren en uitgestrekte landschappen, maar ook spa's en wijnroutes.

Als officiŽel pas sinds 2006 een republiek, omdat de afscheiding met Montenegro toen een feit werd, is dit relatief jonge vakantieland een nieuwkomer tussen de gevestigde orde als Frankrijk, Duitsland en Spanje.Belgrado, de hoofdstad van ServiŽ, is een stad met een bewogen verleden. De stad ligt aan de zuidrand van de Panonische laagvlakte. ServiŽ is tegenwoordig een heel veilig land, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Er is veel te beleven op het gebied van kunst en cultuur en de omgeving is prachtig.

De stad ontdekken
De ligging van Belgrado, tussen de rivieren Sava en Donau, is heel mooi. In een bocht van de rivier, hoog boven de stad, ligt Fort Kalamegdan. Een prachtig fort dat zeker een bezoek waard is.

Een leuke manier om de omgeving van Belgrado te verkennen is per Blauwe Trein. U kunt natuurlijk ook op eigen houtje gaan, maar dan is het wel verstandig om een gedetailleerde kaart mee te nemen, omdat de bewegwijzering meestal in het cyrillisch schrift is.

Een bruisend nachtleven
Voor inwoners van omliggende landen staat Belgrado vooral bekend om het bruisende nachtleven. Er zijn drijvende clubs (Splavovi genoemd) waar de hele nacht gefeest wordt. Er heerst een vriendelijke atmosfeer, het is veilig en de drankjes zijn goedkoop.
 

Algemene reisinformatie

 • Temperatuur: de gemiddelde zomertemperatuur is 22,1˚C en de wintertemperatuur 5˚C.
   

 • Tijdsverschil: er is geen sprake van een tijdsverschil met Nederland.
   

 • Munteenheid: de Dinar.
   

 • Taal: het Servisch is de officiŽle taal. Verder worden er diverse talen gesproken zoals Albanees, Hongaars, Roemeens, Kroatisch, Slowaaks en Roetheens.
   

 • Benodigde reisdocumenten: regels voor reisdocumenten en visa wijzigen regelmatig en er kunnen afwijkende voorwaarden gelden. Op de site van de visumdienst staat per bestemming de benodigde en actuele informatie.
   

 • Gezondheid: gegevens over (verplichte) vaccinaties veranderen voortdurend. Actuele informatie hierover is te vinden op de site Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering. Ook kunt u contact opnemen met de GG & GD of uw huisarts.
   

Servisch-orthodoxe cultuur

ServiŽ beschikt - in tegenstelling tot Montenegro - niet over fraaie stranden of hooggebergte. Naast het sfeervolle Belgrado, dat weinig grote bezienswaardigheden heeft, trekt vooral het zuiden van het land veel belangstelling. Daar, in het autonome Kosovo dat grotendeels door Albanezen wordt bewoond, ligt het moederland van de Servisch-orthodoxe cultuur met zijn prachtige kloosters als Gračanica en Dečani. In die uithoek ligt ook het enige echte berggebied, dat sterk contrasteert met de vlakke landstreek Vojvodina in het noorden. Naast fraai beschilderde kloosters en pastorale landschappen trekken ook de Servische wijnen en de volksmuziek de aandacht.


www.vakantieweblog.eu