http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:
Nieuw Zeeland 2005

NZ Algemeen
Reisverslag
Foto's

Nieuw Zeeland, The Far North...

Algemene informatie

Nieuw Zeeland: Klimaat

Nieuw-Zeeland ligt op het Zuidelijk Halfrond en dat betekent dat de seizoenen precies tegenovergesteld zijn aan die van ons:

- Voorjaar: september - november
- Zomer: december - februari
- Herfst: maart - mei
- Winter: juni - augustus

In Nieuw-Zeeland heerst in het grootste gedeelte van het land een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat er sprake is van zachte winters en warme zomers en valt er door het hele jaar heen neerslag met vooral in de winter vaak flinke plensbuien. Er zijn gebieden met een ander klimaat. Zo heeft het gebied ten noorden van Auckland een subtropisch klimaat. De zomers zijn hier gemiddeld een stuk warmer dan in het zuiden van het land en het vriest hier niet. In gebieden met hoge bergen zoals in Tongariro National Park, Mount Egmont National Park in de Southern Alps heerst er op grote hoogten een subpolair klimaat. De zomers zijn er fris en in de winter kan het vriezen en sneeuwen. Op de hoogste bergtoppen met eeuwige sneeuw is sprake van een microklimaat. Hier kunnen sterke temperatuurdalingen plaatsvinden en is er altijd kans op regen.

Een ander gevolg van de ligging van Nieuw-Zeeland op het Zuidelijk Halfrond is dat wanneer je verder naar het zuiden reist, het steeds koeler wordt. De gemiddelde temperatuur ligt op het Noordereiland dan ook hoger dan op het Zuidereiland. Toch zijn de zomers van het Zuidereiland gemiddeld heter dan de vochtige zomers van het Noordereiland. Maar de temperaturen in de winter op het Zuidereiland zakken vaak onder het vriespunt en op het Noordereiland gebeurt dat zelden. Houdt er rekening mee dat door de schone atmosfeer de straling van de zon in Nieuw-Zeeland erg sterk is. Smeer je dus goed in met een hoge factor zonnebrand, blijf niet te lang in de zon en draag een hoed of pet.

Klimaattabel
Auckland
Wellington
Bay of Islands
Rotorua
Napier
Christchurch
Queenstown
Dunedin
Nelson
Invercargill
Zomer
23ºC
20ºC
25ºC
23ºC
24ºC
22ºC
22ºC
19ºC
22ºC
18ºC
Winter
14ºC
11ºC
15ºC
12ºC
13ºC
8ºC
8ºC
10ºC
12ºC
9ºC
Neerslag
1299 mm
1270 mm
1649 mm
1512 mm
780 mm
657 mm
849 mm
773 mm
1001 mm
1042 mm
Zonuren
2140
2020
2020
1940
2270
1990
1940
1700
2410
1630

De hoeveelheid neerslag is in Nieuw-Zeeland niet gelijk verdeeld. Door de hoge bergketens in het westen van het land valt daar gemiddeld veel meer regen dan in het oosten. Hier wordt vochtige lucht wordt door de Tasmanzee aangevoerd en vallen als stuwingsregens naar beneden. Vooral in het Westland op het Zuidereiland kan het enorm plenzen, deze streek heeft dan ook ‘wetland’ als bijnaam, met een gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag van 7000 mm. Het aantal milimeters jaarlijks in Amsterdam is 750. Ook op het Noordereiland in Auckland, in de Bay of Islands en in Rotorua valt veel regen.


Nieuw Zeeland: Weetjes

Officiële naam: New Zealand
Oppervlakte: 268.860 km²
Inwoneraantal: 3.994.000
Staatsvorm: Parlementaire democratie
Hoofdstad: Wellington
Officiële taal: Engels, Maori
Officiële munt: NZ dollar

Nieuw Zeeland is van noord naar zuid 1600 km en de maximumafstand tussen west en oost is 450 km. Het land ligt tussen de Stille Oceaan en de Tasmanzee op ongeveer 2200 km ten oosten van Australië. Het is acht keer zo groot als Nederland.

In Nieuw-Zeeland wonen bijna 4 miljoen mensen waarvan er ruim 1 miljoen in Auckland wonen. 70% van alle Kiwi's woont op het Noordereiland en eenzelfde percentage van het totale inwonersaantal woont in de Nieuw-Zeelandse steden.

Op een relatief klein oppervlak is er in Nieuw-Zeeland een enorme verscheidenheid aan landschappen. Ieder landschap, behalve de woestijn, is er aanwezig. Het hoogste punt is Mount Cook (3754 m) op het Zuidereiland.

Nieuw-Zeeland heeft een wereldwijde, concurrerende markteconomie. Het land handelt in zuivel, vlees, wol, verschillende vruchten, hout, vis, aluminium en machineonderdelen. De belangrijkste handelspartners zijn Australië, de Verenigde Staten, Japan, China, Zuid-Korea, Groot-Brittannië en Duitsland.

Nieuw-Zeeland is een parlementaire democratie en erkent de Britse Elizabeth II als koningin, al neemt zij geen deel in de Nieuw-Zeelandse politiek. Aan het hoofd van de regering staat de minister-president. Op dit moment is dat Helen Clark. De regering is gezeteld in de hoofdstad Wellington

Nieuw Zeeland: Noordereiland

Het Noordereiland is het dichtstbevolkte eiland en kent daarom de grootste steden van het land. Auckland telt met 1,5 miljoen mensen de meeste inwoners wat betekent dat één op de drie Kiwi's in deze stad woont. Grote kans dat je in deze stad aankomt na je lange reis naar Nieuw-Zeeland. Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en is hét culturele centrum van het land. Napier wordt ook wel de 'Art Deco Capital' van de wereld genoemd en is daarnaast een zeer plezierig stadje. Taupo heeft een legio aan buitenactiviteiten rondom het mooie Lake Taupo. In Rotorua kun je je onderdompelen in thermale bronnen en meer te weten komen over de Maori-cultuur.

Auckland

Grote kans dat Auckland jouw start is van je reis door Nieuw Zeeland. Vrijwel al het internationale vliegverkeer arriveert en vertrekt vanuit de grootste stad van het land. Als toegangspoort van Nieuw Zeeland heeft Auckland attracties die je niet mag missen. Alleen al de ligging tussen twee...

       

Introductie:

Auckland is geen doorsnee grote stad. Ook al is het qua oppervlakte de grootste van Nieuw-Zeeland en woont eenderde van alle kiwi’s er. Het is eerder een uit de kluiten gewassen dorp dat nog steeds volop groeit. Veel Aucklanders wonen namelijk liever in een vrijstaand huis met grote tuin dan in een appartement op driehoog achter en is de stad meer een landschap vol buitenwijken. Middenin vind je wel wat hoogbouw in de vorm van glanzende kantoorflats van beton, glas en marmerachtig steen. Niet iedereen is gecharmeerd van deze wat fantasieloze gebouwen, maar de schitterende havens die het centrum omgeven maken meer dan goed. Auckland is gebouwd op 50 eilandjes en gedoofde vulkanen en één van de mooiste havensteden ter wereld! Dat de Aucklanders behoorlijk gek zijn van zeilen zie je aan de vele zeilschepen in de havens en aan de vele zeilwedstrijden die worden georganiseerd, waaronder de beroemde America’s Cup. Niet voor niets wordt Auckland ‘the City of Sails’ genoemd.

De geschiedenis van Auckland gaat terug naar de 14e eeuw toen Maori-stammen in deze streek neerstreken. Aan de Waitema Harbour bouwden ze hun nederzettingen op de toppen van gedoofde vulkanen. In 1840 meerde de Britse kapitein Hobson aan en kocht er voor een spotprijs ruim 1200 ha grond van de Maori. Het was een aantrekkelijk gebied met een prachtige natuurlijke haven, vruchtbare aarde en het had een centrale locatie. De stad kreeg haar naam ter ere van Lord Auckland die indertijd een hoge officier van de Britse marine was. Eerst was Auckland de nieuwe hoofdstad van Nieuw-Zeeland en groeide de stad snel met regeringsfunctionarissen, winkeliers en arbeiders. Maar na 25 jaar verhuisde de regering naar Wellington, dat de nieuwe hoofdstad werd. Desondanks bleef Auckland het commerciële centrum van Nieuw-Zeeland en groeide de bevolking ruim één miljoen inwoners tot nu toe. Tegenwoordig is het een multiculturele stad met veel eilandbewoners van de Stille Oceaan en heeft de stad een kosmopolitische uitstraling.

Veel van de attracties van Auckland liggen in en rond de binnenstad aan het water en rond de oudste parken van de stad als Albert Park en Victoria Park. Vanaf vulkanische pieken als One Tree Hill heb je panoramische uitzichten op de stad, de havens en de eilanden. En mocht je genoeg hebben van alle saaie hoogbouw in de binnenstad, ga dan naar Sky City in het centrum. Neem daar de lift naar het topje van de Sky Tower voor een geweldig uitzicht over Auckland en omgeving. Water is een belangrijke attractie van de stad, dus huur je hier een boot en vaar je langs de mooie havens of ga met een excursie naar Rangitoto of een van de eilanden in de Hauraki Gulf. Maar Auckland leent zich ook uitstekend om goed te winkelen of het bezoeken van een van de interessante musea zoals het New Zealand National Maritime Museum.

Eerder was de binnenstad met als commerciële hart Queen St en de vele kantoorgebouwen nogal saai en grauw. ’s Avonds viel er dan ook nauwelijks wat te beleven. Maar tegenwoordig komt ook hier de stad tot leven dankzij de komst van trendy restaurants en bars en de trend onder veel Nieuw-Zeelanders om de traditionele villa in de suburbs om te ruilen voor een appartement in de binnenstad. Vooral The Waterfront is nu de hotspot op het gebied van wonen en uitgaan. Hier vind je exclusieve winkels, historische gebouwen als de Ferry Building en veel horecagelegenheden. Andere leuke wijken zijn Parnell, Newmarket, Ponsonby en Jervois Roads aan de rand van het centrum. Met meer dan 850 restaurants en een diversiteit aan keukens is uit eten in Auckland geen probleem.
 


www.vakantieweblog.eu