http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:

Macedonia
Reisverslag
Radio en TV

Ohrid
Bitola
Demir Kapija
Berovo
Stip
Skopje
Mavrovo
Struga

Overige links


Landen Kompas
Landen Web
Macedonie
Macedonie Start
Thomas Cook

Macedonia | Algemeen | Macedonie - Македонија

http://www.macedonie.nl/

Welkom in MacedoniŽ

Geografie
MacedoniŽ heeft een totale oppervlakte van 25,713 km 2 (9928 vierkante mijl). Het ligt tussen de breedtegraden 40 į en 43 į N , en meestal tussen breedtegraden 20 į en 23 į E (een klein gebied ligt ten oosten van 23 į). MacedoniŽ heeft een aantal 748 km (465 mile) aan grenzen, gedeeld met ServiŽ (62 km of 39 km) naar het noorden, Kosovo (159 km of 99 km) naar het noordwesten, Bulgarije (148 km of 92 km) naar het oosten, Griekenland (228 km of 142 km) in het zuiden, en AlbaniŽ (151 km of 94 km) naar het westen. Het is een transit manier voor verzending van goederen uit Griekenland, door de Balkan, in de richting van Oost-, West-en Centraal-Europa en door Bulgarije naar het Oosten. Het maakt deel uit van een grotere regio ook wel bekend als MacedoniŽ , die ook een deel van het noorden van Griekenland bekend onder dezelfde naam, en de Blagoevgrad provincie in het zuidwesten van Bulgarije.

Topografie
MacedoniŽ is een ingesloten land dat geografisch duidelijk wordt gedefinieerd door een centrale vallei gevormd door de Vardar rivier en omlijst langs de grenzen door bergketens. Het terrein is grotendeels robuust, gelegen tussen de äar Bergen en Osogovo , welk frame de vallei van de Vardar rivier. Drie grote meren - Meer van Ohrid , het meer van Prespa en Dojran Lake - liggen aan de zuidelijke grenzen, doorsneden door de grenzen met AlbaniŽ en Griekenland. Ohrid wordt beschouwd als een van de oudste meren en biotopen in de wereld. De regio is seismisch actief en is de site van destructieve aardbevingen in het verleden, het meest recent in 1963, toen Skopje zwaar werd beschadigd door een grote aardbeving, het doden van meer dan 1.000.

MacedoniŽ heeft ook prachtige bergen. Ze behoren tot twee verschillende bergketens : de eerste is de äar Bergen die nog steeds naar het Westen Vardar / Pelagonia groep van bergen ( Baba Mountain , Niděe , Kozuf en Jakupica ), ook bekend als de Dinarische bereik . De tweede reeks is de Osogovo - Belasica bergketen, ook bekend als de Rhodope bereik . De bergen die behoren tot de SAR-gebergte en het Westen Vardar / Pelagonia serie zijn jonger en hoger zijn dan de oudere bergen die deel uitmaken van de Osogovo-Belasica berg groep. Mount Korab van de SAR Mountains op de grens met AlbaniŽ, op 2.764 m. is de hoogste berg in MacedoniŽ.

Klimaat

MacedoniŽ heeft een overgangsperiode klimaat van mediterraan tot continentaal. De zomers zijn heet en droog en de winters zijn gematigd koud. De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van 1.700 mm. in de westelijke bergachtige gebied tot 500 mm. in het oostelijk deel. Er zijn drie belangrijke klimaatzones in het land: gematigd mediterraan, bergachtig en licht Continental. Langs de valleien van de Vardar en Strumica rivieren, in de regio's van Gevgelija , Valandovo , Dojran , Strumica en Radoviö het klimaat is gematigd mediterraan. De warmste regio's zijn Demir Kapija en Gevgelija , waar de temperatuur in juli en augustus vaak hoger is dan 40 į C. Het bergachtige klimaat is aanwezig in de bergachtige regio's van het land en het wordt gekenmerkt door lange en sneeuwrijke winters en korte en koude zomers. De veer is kouder dan de val. De meerderheid van MacedoniŽ heeft een gematigd landklimaat met warme en droge zomers en relatief koude en natte winters.

Infrastructuur en e-infrastructuur
MacedoniŽ (samen met Montenegro , BosniŽ en Herzegovina en Kosovo ) behoort tot de minder ontwikkelde zuidelijke regio van het voormalige JoegoslaviŽ. Het ernstige economische moeilijkheden die na de onafhankelijkheid, toen de Joegoslavische interne markt instortte en subsidies van Belgrado eindigde. Daarnaast kwam er veel van dezelfde problemen van andere voormalige socialistische Oost-Europese landen tijdens de overgang naar een markteconomie . De belangrijkste land en spoor export route, door middel van ServiŽ , blijft onbetrouwbaar met hoge doorvoer kosten, zulks afbreuk doet aan de export van haar voorheen zeer winstgevende, vroege groenten markt naar Duitsland. MacedoniŽ IT-markt steeg 63,8% jaar op jaar in 2007, dat is de snelst groeiende in de Adriatische regio.

Religie
Orthodoxe christendom is de meerderheid geloof van de Republiek MacedoniŽ die samen 64,7% van de bevolking, de overgrote meerderheid van die behoren tot de Macedonische Orthodoxe Kerk . Diverse andere christelijke denominaties goed zijn voor 0,37% van de bevolking. Moslims bestaan ​​uit 33,3% van de bevolking; MacedoniŽ heeft de vijfde hoogste deel van de moslims in Europa, na die van Turkije (96%), Kosovo (90%), AlbaniŽ (82%), en BosniŽ-Herzegovina (48%). De meeste moslims zijn Albanezen , Turken , of Roma , hoewel sommige zijn Macedonische Moslims . De resterende 1,63% wordt genoteerd als "niet gespecificeerd" in de 2002 volkstelling.

In totaal waren er 1.842 kerken en 580 moskeeŽn in het land aan het einde van 2011. De Orthodoxe en islamitische religieuze gemeenschappen hebben secundaire religie scholen in Skopje. Er is een orthodoxe theologische college in de hoofdstad. De Macedonische Orthodoxe Kerk heeft jurisdictie over 10 provincies (zeven in het land en drie in het buitenland), heeft 10 bisschoppen en ongeveer 350 priesters. Een totaal van 30.000 mensen gedoopt worden in alle provincies per jaar.

Er is een spanning tussen de Macedonische en Servische orthodoxe kerken die zijn ontstaan ​​uit de voormalige de scheiding en zelfverklaarde autocephaly in 1967. Toch heeft de aartsbisschop Raad van de Servisch-Orthodoxe Kerk, met Besluit nr. 06/1959, erkende de autonomie (zelf-afhankelijkheid) van de Macedonische Orthodoxe Kerk. Na de onderhandelingen tussen de twee kerken werden opgeschort, de Servisch-Orthodoxe Kerk erkend een groep geleid door Zoran Vraniökovski (ook bekend als aartsbisschop Jovan van Ohrid , een voormalige Macedonische kerk bisschop, zoals de aartsbisschop van Ohrid .

De reactie van de Macedonische Orthodoxe Kerk was af te snijden alle betrekkingen met de nieuwe Ohrid aartsbisdom en bisschoppen van de Servisch-Orthodoxe Kerk kan binnendringen MacedoniŽ. Bisschop Jovan werd gevangen gezet voor 18 maanden voor "het belasteren van de Macedonische orthodoxe kerk en nadelige gevolgen voor de religieuze gevoelens van de lokale burgers" door het verspreiden van Servisch-Orthodoxe kerk kalenders en pamfletten.

De Macedonische Byzantijnse Katholieke Kerk heeft ongeveer 11.000 aanhangers in MacedoniŽ. De kerk werd opgericht in 1918, en bestaat uit voornamelijk uit bekeerlingen tot het katholicisme en hun nakomelingen. De Kerk is van de Byzantijnse ritus en in gemeenschap met de Romeinse en Oostelijke Katholieke Kerken . De liturgische eredienst wordt uitgevoerd in het Macedonisch.

Er is een kleine protestantse gemeenschap. De meest bekende protestantse in het land is de wijlen president Boris Trajkovski . Hij was van de Methodisten gemeenschap, dat is de grootste en oudste protestantse kerk in de Republiek, die dateert uit de late 19e eeuw. Sinds de jaren 1980 de protestantse gemeenschap is gegroeid, mede door nieuwe zelfvertrouwen en deels met externe missionaire hulp.

De Macedonische joodse gemeenschap , die circa 7.200 mensen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog genummerd, was bijna volledig verwoest tijdens de oorlog: slechts 2% van de Macedonische Joden overleefden de Holocaust. Na hun bevrijding en het einde van de oorlog, de meeste ervoor gekozen om te emigreren naar IsraŽl . Vandaag de dag, het land joodse gemeenschap telt ongeveer 200 personen, bijna allemaal van hen wonen in Skopje. De meeste Macedonische Joden zijn Sefardische - de afstammelingen van 15e eeuw vluchtelingen die waren gevlucht de Spaanse en Portugese Inquisitie. Volgens de telling van 2002, 46,5% van de kinderen van 0-4 jaar waren moslim.

Toerisme in MacedoniŽ
Toerisme is een belangrijk onderdeel van de economie van de Republiek MacedoniŽ . Het land heeft een grote overvloed aan natuurlijke en culturele attracties maken het een aantrekkelijke bestemming van de bezoekers. Het ontvangt ongeveer 700.000 toeristen per jaar.
wikipedia.org/wiki/Macedonia
 

Republiek MacedoniŽ
Oppervlakte: 25.713 km2
Hoofdstad: Skopje
Inwoners: 2.070.000
Godsdienst: Orthodox 65%, Moslim 34%
Afstand Amsterdam-Skopje: 1.700 km
Vliegduur: 2,5 uur
Tijdsverschil: geen, zelfde tijdszone als in Nederland.
In zomer +1 vanwege de Nederlandse zomertijd
Munteenheid: Denar (MKD)

Reisadvies
ē Een inenting wordt aanbevolen (DTP en Hepatitus A vaccinatie)
ē Drink niet uit de kraan, maar koop flessen water.
ē In MacedoniŽ wordt regelmatig op een gevaarlijke manier gereden.
ē Mijdt demonstraties en opstootjes!
ē Bij reizen in het grensgebied met Kosovo ten noorden van de lijn Tetovo-Skopje-Kumanovo, alsmede het grensgebied met AlbaniŽ tussen Struga en Tetovo, dient o.a. vanwege de aanwezigheid van landmijnen voorzichtigheid in acht genomen te worden. Aangeraden wordt in deze gebieden op de hoofdwegen te blijven en niet na zonsondergang te reizen.

Reisdocumenten
Geldig paspoort (een Europese Identiteitskaart is ook geldig).

Indien u met de auto gaat:
ē Nederlands rijbewijs
ē Kentekenbewijs
ē APK-keuringsbewijs
ē Groene kaart (WA-verzekering)

Indien u een aanhanger of caravan meeneemt:
ē Uw WA-verzekering moet ook geldig zijn voor uw aanhanger/caravan
ē Eerste aankoopnota met daarop BTW vermeld, ůf identiteits- of registratiebewijs met aanvullingsblad bij kentekenbewijs met op deel 1 het toegestane maximale trekgewicht vermeld
ē Inventarislijst voor de kostbare kampeerartikelen

LET OP! Voorzie uw auto, caravan, aanhanger of fietsendrager van een NL sticker!

U heeft een geldig identiteitskaart of paspoort nodig met een minimale geldigheidsduur van 3 maanden. Een visum is pas nodig wanneer je verblijf 90 dagen of langer zal duren.
 

Macedonische 10 Denar (voorkant) Macedonische 10 Denar (achterkant)
   

Macedonische 100 Denarr (voorkant) Macedonische 100 Denar (achterkant)

De route

De route die we gedaan hebben is terug te vinden op de kaarten hier onder: Een route van748 kilometer en is te doen in 10 uur en 44 min. (bron: Googlemaps)

Klik op de kaart voor een uitvergroting
Klik op de kaart voor een uitvergroting

Klik op de kaart voor een uitvergroting
Klik op de kaart voor een uitvergroting

Vluchtschema

Datum

Toestel

Vertrek

Tijd

Aankomst

Tijd

 

 

 

 

 

 

29/07/2013

OR 171

Amsterdam

13:20

Ohrid

16:20

Terugreis

Datum

Toestel

Vertrek

Tijd

Aankomst

Tijd

 

 

 

 

 

 

12/08/2013

OR 178

Ohrid

16:45

Amsterdam

20:

Hotels
 

 

 

www.vakantieweblog.eu