http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:

Kroatië - Algemeen
Reisverslag

Zagreb
Nova Gradiska
Rijeka
Senj
Pag
Zadar
Sibenik
Trogir
Split

 

 

Kroatie | Zagreb

Hotel Arcotel Allegra Zagreb Branimirova 29, Zagreb | Website: Hotel Arcotel Allegra
 
Hotel Arcotel Allegra Zagreb

Hotel Arcotel Allegra Zagreb

Hotel Arcotel Allegra Zagreb
 

Hotel Arcotel Allegra op de kamer
 

Straatbeeld bij Hotel Arcotel Allegra
Straatbeeld bij Hotel Arcotel Allegra
 

De hoofdstad van Kroatië is gelegen op de hellingen van de berg Medvednica en langs de oevers van de rivier de Sava. De stad ligt ongeveer 120 meter boven de zeespiegel en is de grootste stad van Kroatië met zevenhonderdduizend inwoners. Het vormt een goede verbinding tussen Centraal Europa en de Adriatische Zee. Zagreb ligt in het hart van de driehoek Wenen-Boedapest-Venetië. Mede daardoor is de stad altijd een invloedrijke factor geweest in het culturele leven van centraal Europa. De hoofdstad presenteert zich in één zin: een romantische stad met bijna een miljoen vriendelijke mensen. Het heeft altijd zijn ziel en identiteit bewaard. Zie Zagreb op de Kroatië landkaart

Zagreb is pas na de val van het communisme echt tot bloei gekomen, zij het met enige vertraging vanwege de binnenlandse oorlog in de jaren 90. De laatste jaren zijn er echter allerlei opknapwerkzaamheden uitgevoerd en heeft privé-initiatief veel meer ruimte gekregen. Het resultaat hiervan is dat men in Zagreb nu een ietwat statige, monumentale en hoofdzakelijk 19de eeuws aandoende hoofdstad treft, die in sfeer en uitstraling goed in het voormalig Habsburgse Midden-Europa past. In het centrum van Zagreb staan tal van monumentale bouwwerken en musea. Maar er zijn ook legio terrassen, cafés, restaurants en galeries waar zich het jeugdige en moderne leven afspeelt. Indien u Zagreb echt wilt leren kennen en waarderen dan heeft u zeker enkele dagen nodig. Voor Zagreb geschiedenis kunt u hier klikken
 

De stad Zagreb is grofweg in twee delen te splitsen:
 

 • Ten eerste de oude stad Gornji Grad, of Bovenstad genoemd, inclusief de twee administratieve districten Kapitol en Gradec (welke zijn gelegen in de heuvels)

   
 • Ten tweede: Het moderne gebied (Donji Grad of Benedenstad)
   
 • Bovenstad - Benedenstad
  Bovenstad - Benedenstad (Uspinjaca)

  Tussen de oude en de nieuwe stad is er een kabeltrein. Zo reis je goedkoop en makkelijk heen en weer én heb je meteen een indruk van de stad! Coordinaten  :  45°48'51.43"N |  15°58'22.99"O
   

  Het administratieve deel Kapitol was het middelpunt van de geestelijkheid in het noordwesten van Kroatie en bezat een bischopszetel uit 1094 en Gradec groeide uit tot een commercieel centrum waar ambachtslieden en kooplui hun vestingsplaats hadden. De stad werd door de Kroatisch-Hongaarse koning Bela IV uitgeroepen tot vrije stad, waardoor de burgers diverse economische en bestuurlijke privileges kregen. Vanaf de 16de eeuw was Gradec de zetel van de ban (de gouveneur van Kroatie) en het Kroatisch parlement. Ook kwamen hier de Kroatische edelen bijeen om het roerige gebied te besturen. Zagreb heeft zich de laatste eeuw ontzettend uitgebreid. In de jaren vijftig ontstonden nieuwe woonwijken ten zuiden van de Sava, het zogenaamde Novi Zagreb (Nieuwe Zagreb). Ook het vliegveld Pleso is ten zuiden van de rivier gebouwd. Vanuit toeristisch oogpunt is Kroatie te verdelen in twee disrticten: Gornij grad (bovenstad) in de heuvels, inclusief de twee districten Gradec en Kaptol, en het moderne gebied Donji grad (benedenstad) wat ligt in de vlakte. Het hoogteverschil van 36 meter tussen de twee delen wordt overbrugd door steile straatjes. Het centrum van Zagreb is Trg Zrinjevac. De grote industriezone Zitnjak is gelegen ten oosten van de stad. Wat betreft de industrie is er onder andere metaalbewerking, textiel, farmacie, hout en papier te vinden.

  Cultuur | Het 900 jaar oude Zagreb heeft een rijk cultureel leven met meer dan twintig theaters, drie concertgebouwen en meer dan zestig musea en galerieën. De sfeer van gastvrijheid komt vooral naar voren in de talloze openluchtcafés, waar bezoekers elkaar ontmoeten om te praten, te relaxen en te genieten van de sfeer van vriendelijkheid. Doordat de stad ook een doorlopende gastvrouw is van internationale conferenties en andere zakelijke bijeenkomsten, kun je er zowel in dure, luxueuze hotels verblijven als in kleine en goedkopere guesthouses. Zagreb is ook de educatieve hoofdstad van Kroatië: de grootste universiteit bevindt zich hier. Op het gebied van cultuur springt Zagreb er ook uit met zijn vele bezienswaardigheden die veelal historisch zijn, zoals de Sint-Marcuskerk de grote kathedraal en het Kroatische Nationale Theater (Hrvatsko Narodno Kazaliste). Ondanks haar omvang en openheid staat Zagreb bekend om haar veiligheid. Ook s avonds laat kun je er zonder problemen over straat gaan.
   

  Gradec en Kapitol | Twee administratieve stadsdelen, Gradec en Kapitol hadden een soort haat-liefde verhouding met elkaar. De op kleine heuvels gelegen delen liggen dicht bij elkaar. Gradec behoorde tot de vroegere koning. Kapitol werd bestuurd door een bisschop. Dit deel van de stad kenmerkt zich door kromme smallere en bredere straten die elkaar afwisselen. Tikkeltje heuvelachtig, hier en daar een kerkje. En vooral heel veel horecagelegenheden. Vooral in de avonduren is het er levendig en gezellig. In de zomermaanden zijn de straten bevolkt met meestal de lokale bevolking, want toeristen hebben de stad nog maar mondjesmaat ontdekt. lees ook Gornji Grad of Bovenstad en Donji Grad of onderstad

  Sava | Zuidelijk van het station ligt de rivier de Sava. Deze uit Slovenië afkomstige rivier ontspringt in het Triglav Nationaal Park in het noordwesten van Slovenië. Na het centrum van Zagreb te hebben gescheiden van het zuidelijke nieuwere deel van de stad loopt hij richting het zuidoosten, waarna hij de grens met Servië vormt en in oostelijke richting wegvloeit. De Sava zul je overigens alleen tegenkomen als je vanuit Slovenië naar Zagreb reist. Het zuidelijk deel van de stad is voor reizigers nauwelijks het bekijken waard. Net als het gebied rond het spoor, komend wederom vanuit Slovenië. Het gebied dat treinreizigers zullen zien voor aankomst in het centraal station van de hoofdstad is het enige deel van deel van de stad dat enigszins verpauperd aandoet.

  Vervoer | De wijken in het oude deel, Kaptol en Gradec, zijn hoofdzakelijk bestemd voor voetgangers, net als het centrale Jelacic stadsplein, waar tal van tramlijnen samenkomen die de oostelijke en westelijke delen van de stad verbinden. Meer informatie omtrent vervoersmogelijkheden of andere toeristische informatie ga naar: www.zagreb-touristinfo.hr of www.zagreb.hr  Bron: http://www.kroatie.nl
   
   

  Jelacic stadsplein

  Jelacic stadsplein

  Jelacic stadsplein

  Coordinaten :  45°48'47.42"N |  15°58'38.13"O


  Medvednica
  is een berg in centraal Kroatië, ten noorden van Zagreb. De berg ligt op de historische zuidgrens van de regio Zagorje. Het hoogste punt is met 1030 meter hoogte, Sljeme; de lokale bevolking gebruikt deze naam ook wel om naar de hele berg te verwijzen.
   
  Het hoogste punt is met 1030 meter hoogte, Sljeme
  Sljeme

  Bezienswaardigheden Zagreb: Kathedraal van Zagreb

  Bezienswaardigheden Zagreb: Kathedraal van Zagreb

  Bezienswaardigheden Zagreb: Kathedraal van Zagreb

  Zagreb heeft een prachtige kathedraal, midden in de stad. Dit is waarschijnlijk het bekendste gebouw van Zagreb. Door de twee 105 meter hoge torens is de kathedraal vanuit bijna heel de stad te zien.

  Coordinaten :  45°48'52.64"N /  15°58'46.49"O

  Bezienswaardigheden Zagreb: Sveti Marka kerk

  Bezienswaardigheden Zagreb: Sveti Marka kerk
  Deze kerk mag je niet missen, het is een van de symbolen van Zagreb. Alleen al het dak van de kerk is de moeite waard, het dak bestaat uit meerdere kleuren en dat geeft de kerk een unieke uitstraling.

  Coordinaten 45°48'59.50"N /  15°58'25.19"O


  Bezienswaardigheden Zagreb: Kula Lotrscak


  Toegangsbewijs voor Jednokratna Ulaznica
   

  Deze toren staat ook wel bekend als ‘de inbrekerstoren', een deel van de oude verdedigingsmuur van de stad. Iedere avond ging er een bel als de stadspoorten dicht gingen tegen inbrekers. Ook wordt er vanaf deze toren iedere dag om 12:00 precies een kanon afgevuurd. Het uitzicht over Zagreb is hier adembenemend!

  Coordinaten :
  45°48'52.72"N | 15°58'23.78"O

  Iedere dag om 12:00 precies wordt er een kanon afgevuurd..
  Iedere dag om 12:00 precies wordt er een kanon afgevuurd..

  Het uitzicht over Zagreb is hier adembenemend!
  Het uitzicht over Zagreb is hier adembenemend!

  Bezienswaardigheden Zagreb: Botanische tuin
   
  Bezienswaardigheden Zagreb: Botanische tuin

  Bezienswaardigheden Zagreb: Botanische tuin

  Deze botanische tuin is helemaal aangelegd in romantische Engelse stijl. Er zijn 10.000 soorten planten en bloemen te vinden.

  Bontaničk vrti, Mihanoviceva, Zagreb
  In de winter gesloten http://hirc.botanic.hr

  Coordinaten :  45°48'17.91"N  15°58'13.69"O

   
   

  Externe links

   
   

  www.vakantieweblog.eu