http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:

Kroatië - Algemeen
Reisverslag

Zagreb
Nova Gradiska
Rijeka
Senj
Pag
Zadar
Sibenik
Trogir
Split

 

 

Kroatie | Reisverslag

18 Juli 2010

Dag : Zondag
Weer : 25 graden
Aantal km : 14 km

Accommodatie : Hotel Acrotel Allegra
Branimirova 29, Zagreb
Tel : +381 – 11 3054100

Vandaag is de dag aangekomen dat we op vakantie gaan naar Kroatië. Een onbekend land voor ons beide. We zullen het meemaken. De dag begon al vroeg om 05.30 uur. Nog wat kleine dingen inpakken en toen was het 06.30 uur. Tijd om te gaan. Op aanraden van het nieuws gingen we rond 06.30 uur weg. Het was 13 graden. Het was erg rustig op de weg. Enkel en alleen caravans…mensen die op vakantie gaan.

Er waren volgens het internet wat werkzaamheden onderweg en de drukte op Schiphol. Nou dat viel reuze3 mee dus. Onze reis gaat naar het Lang Parkeren, P3 van Schiphol. We waren hier rond 08.00 uur. Hier blijft Sibbele zijn auto 17 dagen staan op het parkeerterrein welke ook bewaakt is overigens. Nadat we heelhuids aankwamen bij P3 moesten we nog een aardige tippel maken om bij de bus te komen welke ons bij de vertrek hal 3 uit zette. Even kijken welke balie we moesten hebben en wat bleek nu..we stonden vooraan in de rij ! Dit is ons nog nooit gebeurd en ja we zijn al ervaren vliegers. Na 20 minuten gewacht te hebben kwamen de incheck girls and boys aangelopen. Wij netjes alles overhandigen en alles was goed natuurlijk. De koffers op de band en daar gingen ze. Nu maar hopen dat we ze weer zien in Zagreb. Nadat dit achter de rus is gingen we wat koffie drinken en een broodje. Na een drie kwartier gezeten te hebben en even gebeld met de familie gingen we weer op pad richting de gate. We liepen er langzaam heen, eerst even door de douane en toen naar de gate toe. Daar aangekomen nog even wachten voordat we het vliegtuig in mogen. Toen het zover was moest de bagage gescand worden en ja hoor, Sibbele moest weer gecontroleerd worden…niets gevonden gelukkig…

Even wachten en toen het vliegtuig in. We gingen niet meteen weg, moesten even wachten. Maar toen gingen we…het was een rustige vlucht…mooie foto’s gemaakt en na rond 1,5 uur vliegen landen we in Zagreb. No problemo dus. We moesten gewoon op het vliegveld uitstappen…was een klein vliegveld vergeleken met Schiphol. Toen we in de bus zaten gingen we dus naar de terminal toe, daar eerst door de douane heen en toen maar de koffers zoeken. Deze kwamen uiteindelijk wel aan en we zijn weer compleet dus.
 

Nu komt het, zou er een auto staan…Met goede hoop gingen we dus naar de balie toe en ja hoor het was weer raak. Er was geen Opel Corsa voor ons…(er was wel 1 maar voor iemand anders) en toen moesten ze iets anders voor ons zoeken. Ze hadden dus nog een Chevrolet SPARK staan nieuw model. Wij deze auto even bekijken hij was wel wat klein maar alles kon erin. Het was een zelfde type 1.2 etc… Deze auto is welgoedkoper dan die we besteld hadden…dus we zullen wel geld terug krijgen. Dit moeten we natuurlijk even regelen met het reisbureau..

Nadat we dit allemaal geregeld hadden moesten we even tanken. De navigatie deed het ook dus ook geen probleem. Nadat de auto vol was gingen we verder naar het hotel. Dit was niet zo moeilijk te vinden. Dus een eitje zullen we maar zeggen. Lang leven de navigatie !
 De auto even ergens parkeren (was gratis aangezien het zondag is) en even inchecken…en naar boven toe.  We hebben de kamer even bekeken en nadat we dat gedaan hadden gingen we maar even Zagreb verkennen. Een plattegrondje gehaald bij de balie en lopen maar. De auto staat in een parkeer garage welke onderdeel is van het hotel. Afrekening kan naderhand als we het hotel verlaten. De auto moet toch ergens staan !

Na een stuk gelopen te hebben was het tijd voor een bakkie ! We hebben nog wat rond gelopen en het was tijd om maar eens wat te eten. Ja dat moet ook gebeuren toch ! En dat het toeval mee speelde…we zaten naast Nederlanders en ook nog iemand die fries spreekt..wat een toeval was dat. Ze kwamen uit Groningen en eentje had fries bloed. Hij woont in Emmen en werkt in Groningen. Wat een toeval dus. Dus we hebben lekker sociaal geklets over de reis hoe en wat en wat zei deden. Ze hadden maar 8 dagen te besteden…en ze wisten niet hoe en wat na Zagreb. Ze waren hier gekomen met een eigen auto. Een hele trip dus. Onder tussen hadden we ook al eten, pasta is het geworden…de pizza’s werden niet meer gemaakt..

We hebben dus leuk gepraat en op een gegeven moment ging een ieder zijn eigen weg. Misschien komen we ze nog tegen onderweg.. Na dit leuks zijn we richting het hotel gegaan. Onderweg nog even een toetje opgegeten…(ijs) en toen naar het hotel. We hebben even lekker gedoucht en nog wat gedronken en toen maar eens op bed.. Morgen weer een dag !

19 Juli 2010


Dag : Maandag
Weer : 27 graden
Aantal km : 56 km

We hebben wel goed geslapen vannacht. De bedden waren wel een beetje hard, maar we zijn er doorheen gekomen.. Rond 08.15 uur gingen we naar het ontbijt toe wat beneden klaar stond. Zag er goed uit en het smaakte ook nog goed.  Vandaag gaan we een stukje rondrijden in Zagreb. Er staat het volgende op de planning : Sljeme (TV toren), De Avenue Maal, HRT Television. Na het ontbijt gingen we dus naar Sljeme toe. De navigatie ingesteld en we reden er zo naar toe eigenlijk. De weg er naar toe was rustig en bochtig ! Om de stad uit te komen even goed opletten natuurlijk en toen ging het wel ! Een eitje dus.


Er waren onderweg niet veel stops mogelijkheden om foto’s te kunnen maken. Maar goed..Op een gegeven moment kwamen we dus bij de toren. Het is een sky gebied. Het was er nu vrij rustig. Het was wel fris onderweg en ook toen we boven waren. We waren op ongeveer 1 km hoog en het was een graadje of 16. We hebben hier diverse foto’s gemaakt en rond gelopen. In de winter zal het er wel drukker zijn Na een bakkie koffie en even met Jelle Geert gebeld gingen we weer terug naar beneden. Dit was een andere weg dan we heen gingen. De weg naar de TV mast was met veel bochten ! Meer foto's van de radio-tv mast klik hier
 


Onderweg waren wel pit stops mogelijk om leuke ver gezichten te maken. We gingen nu naar de Avenue Mall, een groot shopping centra. Hier hebben we wat rondgelopen, wat gegeten en gedronken.

Avenue Mall
 
 

Avenue Mall
 

Avenue Mall
 

HRT Television toren  

Daarna gingen we nog naar de HRT Television toren toe. Tom Tom even instellen en klaar is het weer. Hier wordt de televisie uitgezonden, HRT dus. We hebben hem op de foto gezet en we hebben nog even eens tukje gelopen in de buurt. Ook even bij de rivier gekeken en de bijhorende brug. Toen we dit hadden bekeken gingen we maar eens proberen om het hotel te vinden. Maar dat ging natuurlijk goed. We hebben de auto weer in de parkeergarage gezet. Later zien we wel wat we uiteindelijk moeten betalen. Maar maximaal is het 160,00 Kuna per dag..  We gingen naar de kamer toe om ons wat op te frissen en dan gaan we straks nog even wat rondlopen en eten. Wat we morgen doen, dat zien we dan wel weer natuurlijk.

20 Juli 2010


Dag : Dinsdag
Weer : 29 graden
Aantal km : 0 km

Vandaag gaan we Zagreb te voet ontdekken. We hebben heerlijk geslapen en na een goed ontbijt zijn we op pad gegaan met de benenwagen. Onze start was het hotel natuurlijk. We gingen richting de botanic garden van Zagreb. Daar hebben we wat rondgelopen en verschillende bloemen en planten bekeken. Was wel mooi gemaakt. Na de tuin gingen we onze weg vervolgen. We volgden een route die was uitgestippeld op de kaart. Je kwam verschillende musea tegen en wel mooie gebouwen.
 

The Botanic garden
 

The Botanic garden
 

    

  

Zagreb bestaat uit een lower town en een upper town. Wij zaten in de lower town. Om naar de upper town te gaan hadden we een keus. We gaan met een kabelbaan 55 m omhoog of we nemen de trap. We hebben de trap gekozen. Maar voordat we dat gingen doen hoorden we een enorme knal, we dachten eerst dat er een bom afging of zo maar dat bleek dus niet zo te zijn. Bij de kabelbaan was ook een toren (uitkijk toren) en daar stond een kanon in. Elke dag om 12.00 uur werd er een schot gelost. Wel een leuk effect dus.

Ondertussen werd het wel mooi weer in Zagreb. De zon scheen wat vaker dan de afgelopen dagen. Toen we boven waren hadden we een mooi uitzicht over Zagreb. We konden nog hoger, er was ook een uitkijk toren aanwezig. Hier gingen we natuurlijk even in. Na een aantal trappen kwamen we op de plaats waar het kanon stond. Hier moest je ook betalen om verder te gaan. Dit was maar 20 kuna, rond de € 2,60 totaal.
 

Toen we boven kwamen hadden we een nog beter uitzicht over de stad. Het was wat licht bewolkt en de zon scheen ook zo nu en dan. Als de zon scheen op haar volle kracht was het lekker warm. Dus op zich is het ook wel goed weer om de stad te verkennen met bewolkt weer.
 

 

   

   

Toen we dit hadden bekeken gingen we weer verder met de wandeling door de stad heen. We gingen de upper town verder verkennen. Er was niet zo veel te zien, zo nu en dan een park en dat was het ook wel weer. We gingen verder richting de kathedraal van Zagreb. Toen we bijna bij de kathedraal waren kwamen we ook een markt tegen. Hier werd allemaal fruit en groente verkocht door de lokale mensen. Wij hebben dit natuurlijk ook even bekeken. En al genietend van een ijsco zagen we de mensen komen en gaan bij de kraampjes. De lokale mensen verkochten hier hun groenten en fruit om zo nog een centje te verdienen.


Na de markt gingen we weer verder. We kwamen veel musea tegen en galerijen. We zijn er niet in gegaan. Onderweg hebben we verschillende rust pauzes genomen en natuurlijk ook even koffie gedronken. We gingen onze weg vervolgen en we kwamen bij het busstation van Zagreb. Ook altijd even leuk om te bekijken.
 

Toen we dit ook bezocht hadden gingen we weer verder…we gingen naar het hotel toe. Al met al zijn we zo’n 6 uren onderweg geweest…Toen we in het hotel kwamen hebben we ons wat opgefrist en even uitrusten natuurlijk. We gaan nog 1x naar het centrum lopen en daar wat eten. Daarna weer naar hotel kamer toe en alles weer inpakken voor vertrek naar Nova Gradiska. Dit is een 1,5 uur rijden van Zagreb. Weer een hele andere omgeving natuurlijk..

21 Juli 2010
 


Dag : Woensdag
Weer : 31 graden
Aantal km : 200 km

Accommodatie : Hotel Kralj Tomislav
Trg Kralja Tomislav 3, Nova Gradiska
Tel : +385 35 362 722
 


Vandaag hebben we een rit naar ons volgend verblijf voor 1 nacht. We zijn vanmorgen rond 10.00 uur vertrokken en we kwamen ongeveer rond 12.00 uur aan in het hotel. We hebben de route in TomTom gezet en als het goed is dan moet alles goed komen. We kwamen onderweg een tol douna tegen. We kregen een kaartje voor de afslag straks naar Nova Gradiska.


 


De weg ging voorspoedig en onderweg hebben we een bakkie gedronken. Was lekker warm ! Rond 12.00 uur kwamen we bij het hotel. Even inchecken en klaar was het al weer. Dit hotel hebben we via het internet besteld. Ging dus wel goed. We moeten dit nog wel even betalen straks.

Wij het spul naar de kamer brengen en het zag er knus uit. Heel wat anders dan in Zagreb. We gingen naar beneden om even wat te eten..een tosti of zo. Daarna probeerden we de TV toren te bereiken. We weten ongeveer waar die staat en een medewerkster van het hotel had ons ook gemaild waar hij ongeveer staat. Was ze schreef wisten we al. Wij gingen op pad en op een gegeven moment kregen we een gravel of te wel grind weg..dat was wel even wat anders.

We gingen door totdat we van Tom Tom hoorden dat we moesten stoppen. Maar geen mast te bekennen hoor ! Hij moet er wel staan… We zagen ook nergens een weg omhoog gaan of zo..  Dus wij maar even terug rijden en we zagen nog een weg. Dit gingen we eerst te voet verkennen maar dat ging al snel over naar de auto toe, het was aardig warm geworden. Dus de weg konden we ook wel met de auto doen…maar ook GEEN succes. Hepke heeft nog wel een stuk gelopen maar geen resultaat. Balen dus !

We gingen maar naar beneden toe, we zagen nog een weg lopen. Hepke ging weer verkennen…maar helaas weer niet. Dus de mast in Psunj hebben we NIET gevonden. Hepke zag onderweg nog een mast staan. Toen zijn we die maar even op gaan zoeken. Deze hebben we gevonden. Hepke heeft hem op de foto gezet en sibbele bleef halverwege steken. Al met al een meevaller en ook een tegenvaller voor de mast in Psunj.

Toen zijn we de stad maar even aan het verkennen gegaan. Deels lopen en ook deels met de auto. Het lijkt hier wel uitgestorven !!!Net dat de mensen ’s nachts tot leven komen of zo en overdag een slaapje doen..Het is net een film.

Toen we klaar waren met dit dorp zijn we naar de Lidl !!! gegaan. Jawel ze hebben hier een Lidl. Wij wat fruit en drinken gekocht en een ijsje. Toen we dit op hadden gingen we weer naar het hotel toe. Daar hebben we ons wat opgefriust en zijn we in het hotel blijven eten. Morgen weer vroeg op en dan de reis naar Rijka ! Een lange rit !

22 Juli 2010


Dag : Donderdag
Weer : 33 graden
Aantal km : 345 km

Accommodatie : Grand Hotel Bonavia
Dolace 4, Rijeka
Tel : +385 51 357 925

Zagreb!

Vandaag hebben we een lange rit voor de boeg. We gaan van Nova Gradiska naar Rijeka (de kust) We gingen rond 09.00 uur weg uit Nova Gradiska. Maar eerst hadden we een onrustige nacht gehad. Wat bleek, de airco deed het blijkbaar wel maar sloeg automatisch uit na zo’n 50 min. En het was rond 31 graden in de kamer. Hij kreeg het niet kouder. Had de airco ook al een reset gegeven maar hielp niets. Al met al een zweterige nacht gehad…maar blijkbaar hebben we wel geslapen..

Toen het ontbijt, was niet zo veel keus wat we konden eten. Hepke zat al aan de melk ! Je moet toch wat. Maar we kregen wel lekkere koffie.. Zo, dus 09.00 uur vertrokken en we gingen de snelweg weer op…dus tol kaartje halen. Deze moeten we dus bij Zagreb weer inleveren en dan krijgen we weer een nieuwe voor de rit naar Rijeka. De kosten voor het kaartje naar Zagreb was 50 Kuna. Onderweg hebben we nog even koffie gedronken. O ja Hepke is begonnen met rijden totdat we koffie gingen drinken.

zagreb onderweg!
Maar de planning is even iets anders gegaan. Het was vandaag onbewolkt en we kwamen weer bij Zagreb. Hepke zei, kunnen we nog even een omleiding doen via Sljeme. Tuurlijk kan dat. Dus zo gezegd zo gedaan. TomTom de opdracht geven en daar gingen we. Het was mooi weer dus we krijgen mooie foto’s met mooi blauw lucht. Ongeveer 45 minuten van de afslag waar we officieel moesten rijden richting Rijeka gingen we dus naar Slemj toe.
 
Sljeme: radio tv

Sljeme: radio tv

We kwamen daar rond 12.00 uur aan. Dus hier hebben we nog even wat rondgelopen. Vandaag waren er ook werkzaamheden in de zendmast... meer foto's van de zendmast klik hier. Hepke heeft even met z’n ouders gebeld en we hebben wat fruit gegeten. Nar zo’n half uur hebben we afscheid genomen van de mast en gingen we naar Rijeka toe. TomTom weer om een gunst gevraagd en we kwamen rond 15.30 uur aan bij het hotel.
 
Sljeme: kapel SV. Jakoba

Sljeme: kapel SV. Jakoba

Sljeme: kapel SV. Jakoba  


 

 

We hadden natuurlijk ook nog tol te betalen voor de weg. De kosten waren 60 kuna. Onderweg kwamen we verscheidende tunnels tegen. De langste was 2,4 km de kortste 70 m. Het was een beetje moeilijk om bij het hotel te komen. Alles was 1 richting en we kwamen er uiteindelijk wel natuurlijk. Veel bochten en smalle wegen….waren we bij het hotel aangekomen. We hadden in ieder geval een kamer. Dat ging allemaal goed. We hadden een deluxe kamer met balkon en zeezicht. Toen we in de kamer kwamen was het in ieder geval wel mooi. Er was een balkon en het was ook een mooi uitzicht. Prima dus. In ieder geval weer een koele kamer. In vergelijking met Nova Gradiska.

Toen we de koffers boven hadden gebracht en een plattegrond van de stad hadden gingen we op pad. We zijn dus een stukje aan het lopen gegaan. Even naar de haven en zo een rondje om. Diverse gebouwen gekeken…Daarna weer naar hotel kamer. Even wat opfrissen en toen gingen we maar wat opzoek naar eten. Niet moeilijk dus. Het werd nu een pizza. Was lekker. Daarna nog wat rondgelopen. Toen weer naar het hotel gegaan waar we hebben gedoucht en nog wat gedronken. Tevens met Jelle Geert via MSN wat proberen te praten met video maar mocht niet baten. Alles ging daar ook goed op de camping. Morgen gaan we naar de berg Utcka.
 

Rijeka Grand hotel Bonavia
 

MSN
 

23 Juli 2010


Dag : Vrijdag
Weer : 33 graden
Aantal km : 101 km

Na een goede nachtrust hebben we ontbeten in het hotel. Dit was al beter dan gisteren. Maar goed je kan ook niet alles hebben. Je moet het met de dingen doen die er gepresenteerd worden. Rond 09.30 uur gingen we op pad om de omgeving te bekijken. We gaan eerst naar Mt Ucka toe. Dit is een berg van 1400 m hoog. We hebben TomTom geraadpleegd en hij bracht ons zonder problemen naar de top. Hier konden we dus wel helemaal met de auto naar toe.

Mount Ucka
Mount Ucka
 

Het hoogste stenen torentje van Kroatië op 1400 m.

Met vele bochten en klim werk bracht het autootje ons bij de top. Het was er niet zo druk. Er was genoeg parkeerplaats. Na een kleine wandeling kwamen we bij het hoogste stenen torentje van Kroatië. Hier hebben we ook een souvenir gekocht. Boven op de toren had je uitzicht op Istrie en Rijeka en omgeving.  Verder was er nog een radar voor militaire doeleinden en natuurlijk de mast waar het omging!  Deze is verscheidende keer op de foto gekomen. En natuurlijk ook op film. klik hier voor meer foto's van de zendmast


Toen we hier klaar waren gingen we ons weg vervolgen. Bij de voet van de berg hebben we wat gegeten, koffie, sandwich, drinken en ijs.. Daarna hebben we de auto even vol getankt. Daar was ook nog een visitor centrum. Tevens een wandelbrug om naar de andere kant te komen per voet. Bij het informatiecentrum hebben we even gevraagd waar het fort (Tsart) was van Rijeka. Dit was helemaal aan de andere kant van Rijeka. Met behulp van TomTom kwamen we er natuurlijk. Hier hebben we even rondgewandeld en natuurlijk foto’s en film gemaakt. Daar was ook een kerk waar Paulus Johannes de 2de (The pope) is geweest. Was wel leuk om te zien.
 

Onze-Lieve-Vrouw kerk van Trsat
 

Onze-Lieve-Vrouw kerk van Trsat
 

Stadstoren (Gradski toran)
 

Uitzicht van af de stadstoren
 

Uitzicht over Rijeka  

Daarna gingen we weer op pad…Hepke had onderweg nog een mast gespot en die gingen we nu even traceren waar deze nu is. Maar te vergeefs, we hebben de mast niet gevonden. Wel nog een oude bunker uit van de balkan oorlog 10 jaar geleden. Hier hebben we ook weer de nodige foto’s en film gemaakt. Om er te komen moesten we wel kleine straatjes in met veel bochten. Maar goed dat we een kleine auto hebben.


Rijeka - Pulac

Toen was het tijd om weer naar het hotel te gaan. Wij TomTom raadplegen en het ging soepel. De conciërge stond al klaar om op het knopje te drukken wat hij bij zich had voor de gate. Ging goed allemaal. Tomtom deed goed zijn best. Daarna zijn we nog even wat gaan wandelen en gingen we weer naar het hotel toe. Vanavond staat MC Donalds op het menu. Ook wel eens lekker. Daarna naar het hotel toe, lekker douchen en klaar maken voor vertrek morgen naar Senj. Hier verblijven we 1 nacht. Daarna gaan we naar de Pag eilanden toe..daar verblijven we 2 nachten. We gaan nog even een lekkere ijsco halen…het is nog 31 graden buiten om 21.00 uur !! Lekker warm. IJsco was 5 kuna per scoup. Dit is ongeveer € 0,60 per scoup. Later op de avond werden we beloond met onweer en bliksem. De camera is dan weer gewillig. En er staan leuke shots op…
 

   

 
 
Onweer en bliksem  

 

 

Onweer en bliksem

24 Juli 2010


Dag : Zaterdag
Weer : 25 graden
Aantal km : 71 km

Accommodatie : Hotel Libra
Obala Dr. F. Tudmana 8, Senj
Tel : +385 53 881 051

Vandaag gaan we weer op pad. We gaan naar Senj toe. Op zich niet een lange rit. We hebben rustig aangedaan vanmorgen. Lekker ontbijten en rustig het spul opruimen en in de koffer doen. Daarna uit checken en alles in de auto doen en TomTom raadplegen voor de route naar Senj toe. Dat was niet zo moeilijk natuurlijk. We moeten eerst de stad maar even verlaten en dan maar weer eens kijken hoe en wat. Alles ging voorspoedig en we gingen op weg naar Senj toe. Onderweg hebben we dreigende wolken gezien die wel eens tot uitbarsten cq omweer. Onderweg een paar momenten gehad voor een foto stop. Ze maken hier niet aparte stops voor de toeristen om een foto te maken. TomTom gaf een route aan die afwijkt van de route langs de kust. Dus we hebben de route maar wat aangepast en we zijn langs de kust gereden.


Halverwege hadden we een stopplaats (Tribalj) bij een meer waar mensen zaten te vissen. Daar waaide het wel erg had en in de verte zag Sibbele al lichtflitsen. Dat is niet goed natuurlijk.

Nou dat was nog niet zo snel gezegd en daar begon het al te regenen. We reden een dorpje binnen (Novi Vinodolski) en het spoelde gewoon. Niet normaal was dat. Het kwam met bakken uit de hemel vallen. De straten liepen onder, het riool kon het niet aan. Natuurlijk gingen we wel rustiger rijden, dat deden de anderen ook natuurlijk. Maar het was wel een mooi gezicht allemaal. Maak je dat ook nog eens mee. Het waaide wel flink.
 

Op een gegeven moment kwamen we in Senj terecht. Hepke heeft het hotel gespot en we reden er zo naar toe. Auto even parkeren (kaartje kunnen we inleveren bij het hotel dan krijgen we een uit rij kaart) Even inchecken en klaar was het weer. Het regende ook zo nu en dan nog en de wind deed ook goed mee…het waaide dus erg hard.. Eerst de rugzakken etc. maar even boven brengen. De kamer ziet er goed uit. We hebben een balkon..

Toen we de auto geparkeerd hadden bleven we even zitten in de auto aangezien het erg hard regende. Op een gegeven moment werd het al wat rustiger en wij gingen met de koffers en al richting het hotel. Daar hebben we de koffers achter gelaten en gingen we eerst even wat eten. Dit werd alleen patat met drinken. Patat was niet zo lekker maar goed, we hebben wat in de maag. De temperatuur overigens is aardig naar beneden gegaan. Het was inmiddels een graadje of 22.. Het waaide ook nog hard. Na het eten gingen we Senj even wat verkennen.

We gingen eerst even naar een lichtbaken toe. Maar we zijn niet zo dichtbij geweest, anders werden we nat. Aan beide kanten stond een lichtbaken. Dit is dus de entree van de haven.. Daarna zijn we naar het kasteel gegaan of te wel Nehaj. Dit kasteel werd omstreeks 1558 gebouwd en doet nu als dienst een restaurant en een museum. Tevens kan je door betaling van 20 kuna naar boven toe gaan waar je een mooi uitzicht hebt over Senj. Wij hebben dit ook gedaan maar het waaide wel erg hard. Je moest je spullen wel goed beethouden. Anders lag het beneden.


Daarna gingen we de stad Senj nog wat verder bekijken te voet. Op het kasteel hoorden we ook drum geluid. Wat bleek het was een samba festival en vandaag is de laatste dag. Er was een samba groep bezig. Een drumband. Wij gingen daar ook even kijken en was wel leuk om te zien. Natuurlijk weer veel foto’s gemaakt en film. Tevens zijn we even bij een supermarkt geweest en daar hebben we wat drinken gekocht. Toen zijn we naar het hotel gegaan waar we even de benenwagen rust gunden…


Daarna gingen we weer de stad in want het was mooi weer. De drumband op de achtergrond en wij gingen verder verkennen en rondlopen. We hebben nog wat foto’s opnieuw gemaakt aangezien het mooi weer was geworden. Daarna hebben we besloten om maar eens wat te gaan eten. Misschien komt straks een mooie zonsondergang…We hebben mixed grill gegeten. Een bord met verschillende vlees soorten. Alleen de lever hebben we laten liggen. Natuurlijk zat er ook patat bij.


Daarna zijn we richting hotel gegaan, wat niet ver was. Daar hebben we nog wat nachtfoto’s gemaakt en van de zonsondergang natuurlijk. We hebben weer lekker gedoucht en we zullen ook wel weer goed slapen.

Morgen gaan we naar de het eiland Pag toe. We moeten dan wel met de ferry over. We zijn benieuwd hoe dat allemaal gaat. De ferry vertrek ieder uur. Hopelijk hoeven we niet lang te wachten.
 
   

25 Juli 2010


Dag : Zondag
Weer : 27 graden
Aantal km : 95 km

Accommodatie : Hotel Appartment Belveder
Veli brig 20, 23250 Pag
Tel : +385 23 612 564

Vandaag gaan we weer op pad. Vanmorgen eerst een ontbijt in Senj het Hotel Libra. Dit zag er goed verzorgd uit. Niets op aan te merken alleen was de koffie gelijk met suiker uit de automaat terwijl dat er ook nog suiker bij lag. Vreemde gedachte. Maar goed. Na het ontbijt zijn we nog even naar de supermarkt gegaan om wat drinken te halen. Je drinkt toch meer met dit weer. Tevens hebben we ook nog maar even wat geld gepind. Komt vast wel op. Daarna nog even de laatste blikken van Senj bekeken en toen even uit checken en betalen. Daarna gingen we echt op pad. Onderweg naar Prizna (bij de veerboot) hebben we nog een paar pit stops gehad.


Daarna zijn we richting de ferry (veerboot) gegaan. Daar waren we ongeveer 10.50 uur Maar we stonden in de file ! Ja wel voor de veerboot. Dat heb je in Nederland nog niet eens . Maar goed. Wij rustig achter aan sluiten natuurlijk want zo hoort dat. Er zijn altijd van die mensen die toch nog even voorbij willen gaan om toch eerder in de rij te komen. Maar dat gaf natuurlijk niets..Ze moeten allemaal een kaartje kopen..

Het kon dus best zo zijn dat we ook nog de boot misten die van 11.30 uur. Want daar hadden we wel een beetje op gehoopt dat we die nog zouden halen. We zullen zien anders wachten we een uur. Maar het ging blijkbaar goed, we hebben om 11.30 uur een ticket gekocht, dit was 130 kuna (€ 18)


Wij waren als laatste op de boot met het kleine autootje. Dus dat ging goed. We zitten op de boot. De tocht was niet ver ongeveer 20 minuten. Wij dus uit de auto en wat rondgelopen en foto’s gemaakt. Daarna moesten we alweer in de auto stappen want de boot was er al weer. Dat ging natuurlijk allemaal goed en wij gingen van de boot af en stopten nog even op het terrein al daar. Daarna gingen we onze weg vervolgen. We zouden naar de punt toe gaan maar dat werd even wat anders. Bij de afslag naar Novelja stond het vast ? Dus wij gaan naar het hotel zoeken in Pag. Wij richting Pag. We hebben geen idee waar het hotel staat aangezien onze mede vriend TomTom de weg niet weet. Dus wij op bordjes letten. Het Hotel werd al aangegeven. Dus dat viel al weer mee. Daarna nog de receptie vinden. Dat was wat moeilijker. Maar uiteindelijk hebben we dit ook weer gevonden.
 

We moesten even 10 min wachten, dus wij eerst maar wat eten. De eigenaar was er nog niet. Dus wij maar een simpele maaltijd bestelt, patat en drinken. Dat gaat er altijd wel in. Toen we dit ophadden was de baas Igor ook al aanwezig. Wij inchecken en dat ging natuurlijk ook wel goed, we hebben een uitzicht op zee maar niet zo hoog. Dat mag de pret niet drukken. Toen we hebben ingecheckt gingen we Pag maar wat verkennen. Het was niet al te warm, graadje of 25 en een lekkere bries. Er waren veel mensen die op het “strand” lagen (kiezels dus) Dat kon je ook doen, maar wij hebben rond gelopen om wat cultuur op te snuiven en hoe en wat allemaal. Anders lig je ook maar te bakken op het strand en heb je er de volgende dag weer last van. Dus wij rondlopen. Dat gaat natuurlijk wel goed. Morgen gaan we met de auto op pad. Dan gaan we naar de punt toe en nog wat meer dingen bekijken. Maar dat horen jullie morgen wel weer.


Hepke heeft ook nog een mast in petto die we eventueel kunnen bezoeken, katrina. Daar staan ook wind molens. Toen we een paar uur hadden gewandelde in Pag gingen we weer naar ons hotel toe. Even wat bekomen en wat drinken. Toen wou Hepke wel naar die mast toe, we waren iets te vroeg thuis voor het eten. Dus wij op pad om de mast te zoeken. We hebben een kaart van Pag dus het begin is er. Hoe het verder komt dat moeten we afwachten. Misschien kunnen we het helemaal met de auto doen, of we moeten ook nog een stuk lopen en dan de berg op. Waar het uitkomt weten we niet. Dus dat is weer een verrassing.


We gingen dus de berg op met de auto maar op een gegeven moment moest Hepke er wel even uit om te kijken hoe het nu allemaal gaat. Ja, de auto moet ook niet kapot. Maar op een gegeven moment konden we niet verder. We durfden het niet meer aan om met de auto te gaan. Dus wij de auto aan de kant gezet, zo dicht mogelijk op de berm en maar met de benenwagen verder. Dit was wel een berg op en we wisten niet waar het eindigde. Dus wij maar beginnen met lopen. Het was wel stijl en kiezelerig…steenachtig, dus niet vlak ! Maar na verloop van tijd kwamen we dichterbij. Wat gestopt onderweg en gedronken kwamen we dichterbij. De mast was in zicht. Het laatste stuk was niet moeilijk. Dit was nagenoeg vlak. Het weer was lekker, het waaide hard en de zon scheen ook nog wat. Dus goede combo.

We waren inmiddels al bij de mast aangekomen. Het was er verlaten. Het waaide wel hard daar. Hepke heeft verscheidende foto’s gemaakt en Sibbele de film. Na een kleine 20 minuten gingen we maar weer naar beneden toe. Er waren nog meer toeristen naar boven geklommen. We denken via een andere weg. Maar goed. We gingen met de afdaling bezig. Dit ging sneller dan de weg naar boven toe. Wel oppassen natuurlijk dat je niet uitglijdt over de kiezels. Na zo’n 20 minuten waren we al weer beneden bij de auto. Nu nog met de auto naar beneden toe. Hepke heeft weer even aanwijzingen gegeven hoe te rijden. Dat ging natuurlijk ook weer goed.

Daarna nog wat foto’s gemaakt bij een begraafplaats en toen gingen we maar weer naar het hotel toe. Het was ook al inmiddels etenstijd (19.30 uur)
 

De weg naar het hotel was niet moeilijk meer, we vonden het meteen..Toen we daar aankwamen even wat opfrissen en toen maar wat eten. We hebben een Wiener schnitzel gehad met als toetje ijs.. We hadden een leuke ober die veel lachte… Daarna naar de kamer gegaan en het verhaal getypt en de overige zaken gedaan. We moeten bij de receptie internetten…We hebben geen bereik in de kamer. Wat we morgen gaan doen dat zien we dan wel weer.

26 Juli 2010


Dag : Maandag
Weer : 28 graden
Aantal km : 110 km


Vandaag gingen we rond 08.00 uur ontbijten. Zag er verder goed uit. Was alleen geen fruit (verschillende) wel sinasappels, citroen? maar verder geen ander fruit. Verder was het wel OK. Rond 09.30 uur zijn we vertrokken uit Pag. We gaan naar het meest noord westelijke punt van Pag. We komen langs Novalja en nog een paar kleine plaatsen. Novalja gaan we de terugweg even mee pakken. Het was ongeveer 50 km vanaf het hotel naar het uiterste puntje. Onderweg hebben we even gestopt om een overzicht van het dorpje Pag te krijgen. Dit hadden we gisteren ook al, maar nu van de andere kant. Het was weer storm achtig.

We kwamen in het dorpje Tovarnele. Daar kon je 2 kanten op. Het dorpje in en het dorpje uit. Maar eerst even in het dorpje kijken. Het was wel krap allemaal maar het lukte. We hebben niet zo’n grote auto. Toen we de auto ergens neergezet hadden gingen we een stukje lopen. Het was lekker warm..een graadje of 25..met een zee bries. Er waren daar ook veel mensen aan het zonnen..Ja moet je ook van houden. Het is wel warm in de zon. Natuurlijk hebben we ook even koffie gedronken. Dat was wel lekker natuurlijk. Daarna gingen we onze weg weer vervolgen maar nu het dorpje uit. Dus het was 1 richtingsverkeer. Je moest bij het passeren wel oppassen dat je de andere auto niet raakt.

Terug weg gingen we ook even bij een dorpje kijken : Potcnica genaamd. Daar waren we rond 12.00 uur. Hier was het ook al zo krap allemaal..moet je nagaan hoe het straks in Trogir is. Ook krap. Daar hebben we ook wat rond gelopen en foto’s en film gemaakt. En natuurlijk waren hier ook weer mensen aan het zonnen..


Toen gingen we even naar Novalja toe. Hier moesten we de auto ergens parkeren. Ja zo langs de weg kon niet. Dan maar even op een parkeerplaats. Daar hebben we ook rondgelopen en wat gegeten. Tevens heeft Hepke even naar het thuis front gebeld. Alles goed daar maar het regende daar. Daarna gingen we weer verder lopen toen we onze lunch op hadden. We gingen weer richting auto en moesten eerst even de ticket afrekenen..was maar 20 kuna (ongeveer € 2,60) Daarna moesten we Novalja (de stad) nog even verlaten. Dat gingen wat moeilijker maar het is natuurlijk wel weer gelukt.


We gingen even naar een winkelcentrum toe, daar stond ook een mast. Wij het winkelcentrum binnen. Moesten we eerst de rugzak afgeven ivm het stelen van items. Daarna gingen we de winkel binnen. Nou dit was net een IKEA of een Leenbakker of een Blokker. En ze hebben er ook nog een supermarkt in gestopt. Dus van alles wat ! We hebben er wat drinken gekocht. Daarna zijn we naar de mast gegaan waar Hepke foto’s heeft gemaakt.


Daarna gingen we een ijsco halen bij de pomp. Even lekker op peuzelen. Daarna gingen we onze weg vervolgen naar het hotel toe. Eerst gingen we nog een andere kant op in Pag (langs de kust) maar hier ook weer veel zonnende mensen. Wij gingen de andere kant maar weer op naar het hotel toe. Dit was nu makkelijker te vinden uiteraard. Daarna hebben we wat gedronken in de kamer en even wat uitgerust. Daarna zijn we nog even het dorpje in gelopen om de laatste souvenirs te halen. En natuurlijk hebben we nog een ijsco gehad. Lekker hoor. Daarna nog wat rondgelopen en zijn we richting het hotel gegaan. Daar hebben we ons opgefrist en nog wat gezond op het terras en gedoucht. Daarna avond eten en het verhaal maken en Hepke heeft even naar  de radio en tv geluisterd.

Morgen vertrekken we weer. Dan staat Zadar op het programma. Ruud Brand komt hier woensdag aan met de kids en vrouw en misschien gaan we daar nog naar toe maar het is geen verplichting natuurlijk. Of we moeten in de avond gaan we zien we even.

27 Juli 2010


Dag : Dinsdag
Weer : 28 graden
Aantal km : 98 km

Accommodatie : Hotel Porto
N. Jurisica 2, 23000 Zadar
Tel : +385 23 292 336

Vandaag hebben we een rit van Pag naar Zadar. Vanmorgen hebben we weer goed ontbeten in Pag. We hebben de koffers in auto gelegd en zijn naar de receptie gegaan. Daar hebben we afscheid genomen en hij gaf ons ook een hand. Was wel een goed hotel, bediening ook wel goed. Maar je hoeft hier geen week te zijn..2 dagen is wel goed. Tenzij dat je van zonnen houdt dan kan je hier langer verblijven. Maar om nu elke dag aan strand (kiezels) te liggen nee dat hoeft voor ons ook niet natuurlijk. Toen alles in de auto zat zijn we die kant opgereden. Het is niet een lange rit. Zo’n krap uurtje rijden.


We hebben onderweg natuurlijk wel een paar een keer gestopt. Het hoogte punt was de brug van het eiland Pag naar het vaste land. Dit was wel een grootte brug hoor. Maar het was er niet zo druk toen wij kwamen. Later wel drukker. Het regende ook een beetje, maar dat mag de pret niet drukken.  Toen we het hoogte punt hadden gehad en er over heen gereden zijn gingen we verder op weg naar Zadar.

We gingen een kleine omweg maken, naar een klein plaatsje…om even bij de kust te komen. Maar dat ging niet helemaal goed. Dan maar een andere weg proberen en ja hoor we kwamen bij een strand(je) terecht. Hier hadden ze wel zand . Hier hebben we eventjes rond gelopen en zijn we weer verder gegaan. We gaan nu rechtstreeks naar het Hotel in Zadar. Volgens TomTom moet het geen probleem opleveren. En dat was het ook niet. We reden er zo naar toe. Lang leve ons vriend.

We hebben even in-gecheckt en de kamer bekeken. Zag er goed uit, alleen geen koelkastje maar dat geeft niets. We hebben de koffers uit de auto gehaald en hebben wat gedronken. Daarna zijn we met de auto naar de InterSpar gegaan. Dit was zo’n 2 km van het hotel vandaan. Dat is een shopping centre waar je dus alles kan krijgen. Van voedingsmiddelen, autobanden, kasten, was automaten etc. Dus echt alles kon je krijgen. Alleen nog geen auto.


Hier hebben we wat diversen gekocht en zijn toen verder aan het lopen gegaan. We wilden ergens naar toe gaan, maar hebben toch de auto maar gepakt. Onze volgende bestemming was een arena, Visnjik genaamd. Hier worden verschillende sporten gehouden. Daarna zijn we naar Puntamika. Hier was een haven en natuurlijk weer veel strand (kiezel) Was wel aardig druk. Hier hebben we wat rond gelopen en koffiegedronken. En later nog een ijsco genomen.
 

We zagen ook een Nederlandse camper staan, misschien waren het onze buren wel. We hebben de nummerplaat even op de foto gezet. Wie weet waren ze er ook. We hebben ze niet gezien overigens. Daarna zijn we naar de wijk Diklo gegaan. Ook weer langs de kust. Ook weer mensen op strand. Op een gegeven moment heb je dat ook al weer bekeken. Toen zijn we weer richting hotel gegaan. TomTom geraadpleegd en dat ging natuurlijk weer goed. Thuis hebben we even opgefrist en wat gedronken. Daarna zijn we weer naar de Interspar gegaan waar we wat hebben gegeten. Toen nog wat rond gereden.  Morgen gaan we naar de oude stad toe. Moet ook wel mooi zijn zeggen ze!

28 Juli 2010


Dag : Woensdag
Weer : 28 graden
Aantal km : 35 km

Vandaag begonnen we met ontbijt in het hotel. Dat zag er wat rommelig uit. Kon beter volgens ons. Maar goed, we konden brood en beleg en drinken krijgen. Na het ontbijt gingen we weer op pad. We gingen eerst weer even naar het punt waar we gister avond ook waren. Toen hadden we de avond foto’s en nu de dag foto’s. Dus hebben we dat ook maar eerst even gedaan. Daarna gingen we richting de oude stad in Zadar. We zetten de auto op aanraden van het hotel in een parkeergarage welke niet zo duur is. Anders betaal je al snel 10 kuna per uur. (€ 1,40)
 

We hebbend de parkeergarage m.b.v. tomtom weten te vinden. Ging in 1x goed. Daarna zijn we naar de 3de verdieping gegaan. Daar stond geen auto. Dus we hadden alle ruimte. Zal in het weekend wel drukker zijn. De betaalautomaat voor het betalen is kapot dus moeten we naar de laagste plaats toe om te betalen. Maar dat zien we straks wel weer. We waren rond 10.45 in de parkeergarage overigens.


We gaan eerst maar even naar de brug toe lopen welke het vast land met de oude stad verbindt. De stad is vroeger gebombardeerd. Dus veel oude gebouwen zijn verwoest. Ze hebben er nieuwe neergezet. Maar de kerken bleven allemaal bestaan. Voordat we de brug overgingen hebben we eerst een bakje koffie gedronken. Hadden we wel weer verdiend. Daarna gingen we langs de kust van de oude stad naar de andere kant toe.

Daar lagen verschillende boten aangemeerd. Ook een hele grootte boor…Deze ging naar Rijeka toe. Deze ging later op de morgen weg. Hebben we ook foto en film van gemaakt. Daarna gingen we weer verder en kwamen we een soortemet schijf in de grond tegen. Deze is voorzien van zonnepanelen en volgens Hepke draait hij ook nog. Daarna kwam er een waterorgel. Dit is een orgel waar m.b.v. water en pijpen en gaten in stenen trap geluid wordt geproduceerd om zo een concert tot gevolg te geven vrij spel door de wind. Was wel grappig om te zien. We hebben het geluid opgenomen eens kijken dat je het ook nog hoort.


Deze
stedelijke installatie is onmisbaar geworden in de toeristische planning. Het gaat om De Groet aan de Zon, het werk van dezelfde architect, Nikola Bašić. De Groet aan de Zon bestaat uit drie honderd glazen platen uit meerdere lagen, en gelegen op hetzelfde niveau als de natuurstenen tegels van de promenade, in een cirkel van 22 meter doorsnee. Onder de glazen platen bevinden zich foto-elektrische zonnemodulen, waardoor men contact met de natuur symboliseert, met als doel, net als bij het orgel, om met licht en geluid te communiceren.

Tegelijk met de ˝mooiste zonsondergang ter wereld¨, gaat de verlichting in de cirkel aan en met speciaal geprogrammeerde scenario’s maakt het een prachtig, uiterst indrukwekkend lichtspel in het ritme van golven en op het geluid van het zeeorgel. Namen en cijfers geschreven in de ring om de Groet aan de Zon heen, zijn onderdeel van de Sveti Krševan kalender, ontstaan in Zadar en gevonden in 1964 in de Bodleian Library in Oxford. Het dateert uit 1292 of 1293, en is één van de oudste documenten van zijn soort in de wereld, en mogelijk het eerste waar astronomische gegevens in Arabische cijfers geschreven zijn. Naast het kalendergedeelte met feestdagen en namen van de heiligen, is er een astronomische kalender die efemeriden van de zon toont, de coördinaten van de hemellichamen, hun hoek ten opzichte van bepaalde onbeweeglijke vlaktes, richtingen of punten.

Daarna gingen we weer verder. Zo nu en dan even in de schaduw lopen anders verbranden we ook weer levend. Onderweg vele mensen gezien natuurlijk die ook weer te lagen zonnen. Tevens een ploeg water polo’s gezien in de zee. Deze waren even aan het oefenen. Daarna zijn we tot het eind van de oude stad gelopen, je kon er verder omheen lopen. Daarna zijn we de oude stad in gegaan. Daar hebben we veel kerken gezien en we zijn ook nog in een toren gegaan. Daar had je een goed uitzicht over de stad Zadar en de oude stad van Zadar.
 

 

De trap

Het Zeeorgel (de trap)

Een van de attracties van Zadar die u echt niet mag missen is het Zeeorgel – de plek waar menselijke fantasie op zeer ingenieuze wijze de kracht en speelsheid van de zee gebruikt waarbij golven, eb en vloed een hoorbare rol spelen, een plek om na te denken, voor ontspanning en een gesprek bij het constante concert van de mystieke tonen van het ˝natuurorkest˝. Gelegen in de buurt van de nieuwe aanlegplaats voor cruiseschepen, is het een onderdeel van de zeepromenade van Zadar en herkenbaar aan zijn trappenvorm die de bezoeker dwingt anders te lopen, even stil te staan en uitnodigt naar beneden tot de zee af te dalen. Al meteen toen het orgel af was is het een plek geworden waar de inwoners graag samenkomen en werd het een onmisbaar onderdeel van toeristische stadsbezichtigingen van Zadar en de regio!  Bron: http://croatia.hr

Toen we dat ook gehad hadden gingen we even wat drinken. Was wel weer lekker. Daarna gingen we weer verder om nog wat kerken en straatjes te bekijken. We gingen met een omweg naar de parkeergarage toe. Voor de parkeergarage zijn we nog even in een supermarkt geweest om wat drinken te kopen en een lekker koekje. Toen we dat ophadden gingen we naar de parkeergarage toe. We moesten uiteindelijk 35 kuna betalen. Dit is ongeveer € 6,60

We gingen ongeveer om 15.45 uur uit de garage weg. Daarna gingen we een eindje rijden. We hebben een bestemming in TomTom gezet en hij bracht ons er naar toe. Daar was verder niet zo veel, een begraafplaat een toren en dat was het. Hepke heeft onderweg wel een mast gezien. Daar zijn we ook nog even langs geweest en daarna naar het hotel. Daar hebben we ons opgefrist voor het avond eten. Dit hebben we in het hotel gedaan. Dat zag er ook goed uit. Voor 45 kuna per persoon hadden we een lopend buffet. Je kon van alles krijgen. Prima. We zijn na het eten nog even naar de InterSpar gegaan voor de laatste boodschappen (drinken, fruit etc.) Morgen vertrekken we naar Sibenik

29 Juli 2010


Dag : Donderdag
Weer : 30 graden
Aantal km : 90 km

Accommodatie : Panorama Hotel
Šibenski most 1, Sibenik
Tel : +385 22213 398

Vandaag hebben we een rit van Zadar naar Sibenik.

Na het ontbijt in het Porto Hotel hebben we even betaald en toen gingen we weer op weg naar onze volgende bestemming. We gingen rond 09.00 uur weg. Het was niet zo ver rijden ! Onderweg hebben we niet gestopt. We wilden ook nog wat van Sibenik zien. Dus toen we aankwamen bij het Panorama hotel (wat dus degelijk wel bestaat) kregen we te horen dat we nog een half uurtje moesten wachten op de kamer. Dat gaf natuurlijk niets. We hebben eerst maar een bakje koffie gehad. Het mooie was ook dat er bungee jumping was. We zaten namelijk bij een mooie brug die over het water ging. Daar kon je vanaf springen. 40 meter naar benden aan een elastiek. Nou, dat hebben we niet gedaan hoor ! We hebben het wel op de film gezet. Dus dat konden we wel doen. Na het bakje koffie gingen we maar eens kijken wat voor kamer we hadden. Het is maar 1 verdieping hoog en een paar kamers hebben uitzicht op Sibenik en de rest niet. Wij hebben gelukkig een kamer met zicht op Sibenik.


Dat was natuurlijk mooi voormekaar. Daarna hebben we de koffers gehaald en hebben we wat uitgepakt en daarna zijn we richting Sibenik gegaan.

De planning was dat we even naar een kasteel zouden gaan, Sv Ana. Dat gaf een mooi uitzicht over Sibenik. Maar dat bleek toch moeilijker dan het leek. We konden de auto eerst niet kwijt. Rijd je nauwe straatjes in met je kleine auto en dan loopt de weg dood. Dan moet je weer achteruit rijden…Wat een gedoe allemaal. Dus wij verder kijken naar een parkeerplaats. Nou vergeet het maar. Uiteindelijk zijn we bij de haven beland. Kost maar 5 kuna per uur, dus dat viel wel mee. We hebben er voor 3 uur ingegooid. Dus de auto stond geparkeerd, maar nu moeten we naar het kasteel toe. Het was wat bewolkt maar er viel geen regen.


Via omwegen zijn we uiteindelijk wel bij het kasteel beland. Dus dat ging goed. Even wat geld geven voor entree (40 kuna) en daar konden we. We gingen langzamerhand naar boven toe en uiteindelijk werd ons geduld beloond met een mooi uitzicht over Sibenik. Dat was wel mooi. We konden het hotel zien en de brug waar men vanaf springt !


Zicht op ons hotel en brug!

Hier hebben we wat foto’s en film gemaakt. Daarna zijn we weer naar beneden gegaan maar dan via de oude gebouwen, steegjes etc. Dat was wel een mooi gezicht. Onderweg naar beneden toe een ijsco gehad. Daarna hebben we bij de kade nog wat gegeten. Je moet wel eten natuurlijk ook met dit warme weer ! En natuurlijk veel drinken. En gelukkig kunnen we het water hier drinken !

Toen we de lunch op hadden gingen we verder wandelen. Ja, je kon hier ook wel een tijdje door blijven lopen. Maar de meter tikt door en uiteindelijk zijn we rond 15.45 weg gegaan van de parkeerplaats. Hepke heeft nog wat gespot, en dat zullen we eens proberen op te zoeken. De 1ste stop was Subicevac, maar we waren een berg te ver. Daar was een frontlinie met bunkers ivm oorlog Bosnië Servisch Croatische oorlog. Rond 1990. Daarna gingen we naar ……… toe. Dit was ook weer moeilijk te vinden maar we hebben het gevonden. Hier waren niet veel toeristen ! Maar wij wel dus. We hebben foto en film gemaakt. Daarna gingen we weer naar het hotel toe. De weg terug was niet moeilijk, TomTom had hem zomaar !
 

Bunker

Gevaarlijk hier liggen nog landmijnen (mine..!!!)

Toen we bij het hotel aankwamen waren ze nog telkens aan het bungee jumping. Ja, dat gaat ook gewoon door. Het was er wel druk. We hebben eerst maar even wat drinken genomen op het terras. Dat hadden we wel verdiend dachten we. Na het drinken gingen we naar onze kamer toe. Daar hebben we even wat uitgerust en zijn we rond 19.30 uur naar beneden gegaan voor het avond eten. We hebben een vlees schotel gehad voor 2 personen. Was wel goed ! Daarna hebben we nog wat buiten gewandeld en zijn we weer richting hotel gegaan. Daar hebben we lekker gedoucht en het verhaal weer even getikt. Morgen vertrekken we hier weer. Dan staat Trogir op de planning. Dat zal ook wel weer los lopen.


Sibenik: vanaf het balkon. De rode lampjes rechts op de foto zijn van de windmolens.

30 Juli 2010


Dag : Vrijdag
Weer : 27 graden
Aantal km : 130 km

Accommodatie : Villa Carrara
Gradska 15, Trogir
Tel : +385 21 881 003


Sibenik: 05:30 uur!

Vandaag hebben we een rit van Sibenik naar Trogir toe. We hebben vanmorgen eerst even ontbeten in het hotel. Dat was wel goed, maar de service ging niet zo snel. Koffie was op en de juice ook. Blijkbaar waren we wat laat ? Maar goed, we hebben ontbeten. Rond 09.45 hebben we uitgecheckt. Nog wat laatste foto’s gemaakt van het hotel en daar gingen we weer. We gingen eerst nog even een mast bekijken. Daarvoor moesten we even een stukje terug. We hebben de mast vanaf een afstand bekeken. Dit was de mast Martinska.


 

Sibenik: Martinska

Sibenik

Daarna zijn we op weg gegaan richting Trogir, maar wel langs de kustlijn. Onderweg hebben we nog even gestopt bij een grote brug, net zo een als bij Sibenik. Was wel leuk om te zien. Deze was van staal gemaakt en die bij Sibenik was van beton. Daarna zijn we naar de Primosten gegaan. Dit is een plaatsje maar met mooie vergezichten en pittoreske plaatjes.


 

De Primosten
 
Daarna gingen we op weg naar Trogir toe. Dit hebben we natuurlijk gevonden maar TomTom had een weg die niet meer bestond. Dus wij via de hoofdweg naar Trogir toe. Dit ging natuurlijk goed..maar toen kwam het parkeren. Dat was natuurlijk een spannend iets. We konden niet bij het hotel komen ivm omdat het in de oude stad licht en daar kon je je auto niet parkeren. Dus moesten we ergens parkeren. Wij pakten de 1ste de beste parkeerplaats dicht bij de verbindingsbrug naar het eiland toe. Maar dat was niet de juiste parkeerplaats bleek later. Het was er erg druk…je vechte bijna om een plaatsje. Maar de auto stond tenminste. Het is natuurlijk hoog seizoen en dan is het hier erg druk…ook kwa toeristen en natuurlijk de lokale mensen.

Wij moesten nu nog even ons overnachting zoeken. Er waren ook nog kraampjes langs het water dus nog meer mensen. We kwamen er ook achter dat we dus niet het juiste parkeerplaats hadden. We moesten de 2de hebben..Maar dat zien we vanmiddag wel. Uiteindelijk hebben we het hotel gevonden. Na vele steegjes en veel mensen hebben we het gevonden.
 

Onze kamer was nog niet helemaal klaar. Moest nog schoon gemaakt worden. Maar dat gaf niets. Konden we de bagage nog even ophalen. Deze hadden we eerst maar even in de auto laten liggen. Dus wij gingen weer naar de auto toe en haalden onze bagage op. Na een half uurtje kwamen we weer bij het hotel aan en de kamer was inmiddels al klaar. We hebben besloten om eerst even de omgeving te verkennen..en dan later de auto op de juiste parkeerplaats te zetten (we krijgen een bonnentje en die moeten we inleveren…hoeven we dus niet te betalen straks)

Onze eindbestemming was Labinstica. Onderweg kwamen we blus helicopter tegen. Er was ergens brand ! Wij even parkeren bij de Lidl en hebben 3 blus helikopters gezien. Toen we onderweg waren naar de mast zagen we waar het brandde.
 

Daarna gingen we verder opzoek naar de mast. TomTom gaf wel een weg aan maar we waren nog niet boven. Dus hebben we de kaart nog even gepakt en moesten een stukje verder rijden. En ja hoor we moesten om de berg heen en op een gegeven moment zagen we een bordje met OIV (KPN) Labinstica (701 meter hoog) tegen. Dus wij deze weg in slaan en de weg was helemaal van asfalt gemaakt. Dus een makkie. Wat nog meer opviel dat toen we daar aankwamen was er niemand. We konden zo het terrein oprijden en diverse dingen met de mast uithalen. Dat hebben we natuurlijk niet gedaan. We hebben diverse foto’s en film gemaakt en nog even met het thuisfront gebeld. meer foto´s van deze zendmast klik hier
 

In de verte hoorden we ook omweer aankomen. Dat bleek later op de dag / avond wel. Toen we de mast hadden bestudeerd gingen we weer naar beneden toe, op weg naar Trogir. Toen we daar aankwamen gingen we naar de juiste parkeerplaats toe. Er was nu wel ruimte om de auto te parkeren. Dus dat was weer een makkie. Daarna naar het hotel gelopen en hebben we ons opgefrist voor het avond eten. We gingen dit keer eens buiten de deur eten. Dit werd The End ! We hebben een mixed grill voor 2 personen gehad met vlees dus en patat en rijst. Was lekker hoor. Niets mis mee. Dit koste ongeveer 250 Kuna (incl drinken)
 

Daarna hebben we nog wat rond gelopen, de haven oa. en daar aangekomen zagen we veel weerlicht verschijnen. Omweer opkomst. Toen we weer naar het hotel gingen duurde het niet lag en daar begon het te regenen. Er kwam veel naar beneden toe ! Daarna hebben we nog een verhaaltje gemaakt en een mail geschreven. Morgen zijn we hier ook nog een dag. Dan gaan we de oude stad wat beter bekijken. Maar dat horen jullie morgen wel weer.

31 Juli 2010


Dag : Zaterdag
Weer : 28 graden
Aantal km : 0 km

Vandaag gaan we Trogir bekijken. We beginnen natuurlijk met het ontbijt. Dat was goed. Niet op aan te merken. Een bed & Breakfast principe. Er was alleen 1 ding, het regende ! Dat was niet zo mooi natuurlijk. Dus de paraplu moest mee. Rond 09.00 uur gingen we naar buiten toe..met paraplu. Ze zeiden dat het de hele dag wel bleef regenen. Maar zo overdrijven zo nu en dan ook wel wat bleek later. We begonnen maar wat rond te lopen. Echt een plattegrond kon je niet handteren in Trogir, de oude stad.


Het bleek dat het ook al weer erg druk was met auto’s. Het verkeer wat aan de andere kant van Trogir moest zijn, moest allemaal langs de oude stad maar met 1 weg. Dus opstoppingen krijg je dan al snel.. We gingen richting de buitenkant van de oude stad en begonnen te lopen. De paraplu moest op ! We zijn even over de brug gegaan en hebben aan de andere kant even gelopen. We gingen richting de haven. Daar regende het ook. Toen maar weer terug naar de oude stad. We gingen rond om. We kwamen een kasteel tegen en later nog 1.
 

Het regende nog telkens. Het was ook niet zo druk op straat. We gingen verder met onze wandeling rondom Trogir (oude stad) dat ging natuurlijk voorspoedig en nog telkens met paraplu op.  We gingen weer even terug naar het hotel toe, want Hepke moest even andere sokken aan hebben. Je moet wel droge voeten hebben als je aan het wandelen bent.

Daarna gingen we de kathedraal bezoeken. Hier kon je natuurlijk ook in voor 20 kuna per persoon. Deze is dagelijks open maar op zondag minder want dan worden er diensten gehouden. We een aantal keren per dag.
Maar zag er mooi uit van binnen. Tuurlijk foto’s en film gemaakt. Daarna zijn we naar boven geklommen. Daar had je een mooi uitzicht over de oude stad Trogir en de omgeving van Trogir. Split kon je ook al zien. Split ligt ruim 25 km vanaf Trogir. Dus morgen hebben we een makkie kwa rijden. We zitten zelf niet in Split maar 10 min rijden richting Podstrana. Na de kathedraal gingen we weer verder. Het regende niet meer. Dus dat was al goed. De zon kwam er ook aldoor ! Daarna zijn we weer naar de buitenkant gegaan en het was al drukker geworden. Ja de mensen ontwaken of gingen later van huis ivm de regen.
 

Toen kwamen we nog een kasteel tegen. Hier gingen we ook maar even in. Weer 20 kuna per persoon. Maar dat geeft natuurlijk niets. Hier had je ook weer een mooi uitzicht over Trogir en de omstreek. Het weer is nog telkens goed. Daarna gingen we maar weer verder lopen. Ja, je moet toch wat. We konden ook wel met de auto weg, want het parkeren is een moeilijkheid hier in Trogir. Onze auto staat er nu net zo mooi en je weet niet dat je dan straks nog een plekje hebt. Na het kastelen bezoek gingen we een bakkie doen.  Ja, dat moet ook gebeuren toch.


We hebben ook nog wat souvenirs gekocht en onderweg hebben we een ijsco genomen. Daar waren we natuurlijk wel weer aan toe aan die moeilijke looproutes die wij maken. Daarna maar weer verder wandelen. Het weer was prachtig geworden. Niets op aan te merken. Volgens de weerkaart wordt het morgen en de rest van de dagen tropisch warm, boven de 30 graden. We zullen zien. Onderweg hebben we nog wat fris gehad, om het vocht percentage op peil te houden en hebben we nog een stuk pizza gehad. Was lekker.

Na al dat gewandel zijn we richting het hotel gegaan. Daar hebben we even met het verhaal bezig geweest en de foto’s op de computer gezet. We hebben ook nog een avond wandeling gedaan..maar we waren snel thuis na het eten van een ijsco. Het regende weer. Wel jammer want dan waren de straat artiesten ook weer weg. De koffers moeten weer gepakt worden. Morgen verrekken we na het ontbijt naar Split toe. Niet zo’n verre tocht. Krap 30 km. Wat we dan allemaal gaan doen dat zien jullie later wel weer !1 Augustus 2010


Dag : Zondag
Weer : 28 graden
Aantal km : 230 km

Accommodatie : Pink Inn
Strozanacka 56, 21312 Podstrana
Tel : +385 98 990 5265

Vandaag hebben we een rit van Trogir naar (Split) Podstrana. De rit was niet ver. Maar eerst hadden we nog een ontbijtje. Dat was weer goed natuurlijk. We hebben de koffers verder ingepakt en hebben uit gecheckt. Dat ging natuurlijk ook weer goed. Daarna hebben we haar bedankt en zijn we weer op pad gegaan. Onderweg naar de auto nog even geld pinnen. Daarna naar de auto toe. Deze stond natuurlijk nog op zijn plaatsje. We hoeven alleen maar de ticket te geven en dan is het klaar. En dat was ook zo natuurlijk. Geen problemen dus.


Daarna gingen we op weg naar Split, naar het volgende hotel. Dit konden we natuurlijk makkelijk vinden. Het lag aan de weg. Toen we daar aankwamen waren ze nog bezig met onze kamer. Geeft niets natuurlijk. We hebben de bagage achter gelaten. We gaan naar Makaraska, en dan proberen we een mast te zoeken. We moesten ongeveer 1 uur en 20 minuten rijden voordat we ter plaatse waren ! Later bleek dat TomTom het niet helemaal goed had. We waren en zaten helemaal verkeerd. De weg die we in wouden ging niet goed en toch maar even gevraagd. We zaten dus echt helemaal verkeerd. Wij uitleggen waar we naar toe wouden..En we snapten het een beetje. Ze kon niet goed Engels. Maar goed, wij weer op pad. En we kwamen iets dichter bij, maar nog niet het juiste resultaat. Nog maar eens vragen en we moesten een beetje terug en dan alleen maar up up up….the mountain. Dus omhoog, omhoog de berg op.

Ja daar stonden we dan met een bord voor ons waar de route op staat, maar nog geen berg te verkennen waar we uiteindelijk naar toe moesten. We moesten naar een Nationaal park Biokovo. Daar staat een mast op de top natuurlijk. Deze zit op 1762 m hoog ! En later blijkt dat dit de langste geasfalteerde weg is van 24 km naar een top van een berg is gemaakt van heel Kroatië.
 

Maar op een gegeven moment kwamen we aardig in de buurt. We hebben nog maar eens gevraagd en ja hoor, nog 1,5 km terug en dan waren we er. En dat klopte natuurlijk ook nog. We hebben de ingang van het National Park gevonden ! Gelukkig. We waren ook al een tijdje onderweg. Maar dat mag de pret niet drukken. Je kunt ook de hele dag aan het strand liggen natuurlijk ! Om het park te betreden moeten we 70 kuna betalen. Dat deden we maar want we waren er nu ook.

Na erg veel bochten en diepe afgronden en passerende auto’s kwamen we bij een restaurant aan. Hier hebben we maar wat gegeten. Hier waren we wel aan toe natuurlijk. Daarna gingen we weer verder met onze tocht om de mast te bereiken en de top van de berg. Na nog meer bochten en diepe afgronden kwamen we uiteindelijk bij de top. Het duurt even maar dan heb je ook wat. We hadden een zeer mooi uitzicht op 1762 m hoog..Je kan wel tot Bosnië- Herzegovina kijken…de bergen althans. We hebben de mast goed op de foto gezet en natuurlijk ook film. Daarna moeten we maar weer eens met de afdaling beginnen. Dat gaat natuurlijk altijd sneller dan de berg op!
 

Uiteindelijk hebben we dit ook weer gehaald en hebben nog een sticker gekocht voor de koffer en zijn we weer richting hotel gegaan. Daar kwamen we rond 19.00 uur aan. Dus een lange dag voor een zoek tocht naar de ingang van het National Park (was niet goed aangegeven daarom duurde het natuurlijk ook zo lang) en de mast. Maar de mast was aan het eind van de weg naar boven toe, kon niet missen.
 

Daarna hebben we onze hotel kamer even bekeken. Dat was goed natuurlijk. We zitten helemaal bovenin met een goed uitzicht. En ook een mooi appartement zullen we maar zeggen. We kunnen koken als we dat zouden willen. Nee ziet er goed uit.


Daarna hebben we nog even wat buiten gewandeld en hebben we onderweg ergens gegeten. Daar waren we ook wel aan toe natuurlijk. Toen gingen we weer richting hotel en zijn we even met het verhaal bezig geweest. Hepke even radio luisteren. We hebben even besproken wat we morgen gaan doen. De laatste dag in Split. Daarna gaan we naar huis toe.


2 Augustus 2010


Dag : Maandag
Weer : 30 graden
Aantal km : 40 km

Vandaag gaan we Split even bekijken.  We hebben eerst een lekker ontbijt gehad. Het ontbijt was goed. De gastvrouw Iveska deed het goed. We hebben even gevraagd waar we het beste kunnen parkeren als we de stad in wilden. Dat moet goed komen. We gingen eerst naar het park genaamd Marjan. We hebben TomTom even geraadpleegd en dat is allemaal goed gekomen. No problem. Het parkeren was overigens gratis. Dat viel natuurlijk wel weer mee ! Toen de auto op zijn plaats stond gingen we aan het lopen. Eerst een stukje het park in en daarna langs de kust. Je kon wel voelen dat het al lekker warm was !Daarna hebben we besloten om richting de oude stad te gaan. We moesten wel een stukje lopen. Maar we hebben het gehaald natuurlijk. Onderweg even koffie gedronken en weer verder aan de wandel. Daarna gingen we de oude stad verkennen. Het was al aardig druk met toeristen etc.


Het leek net zoals Trogir, nauwe straatjes en hoge gebouwen. Maar wel leuk om tussen te lopen. Daarna gingen we de beltoren in. We hebben deze even beklommen via trappen omhoog. Mooi uitzicht over Split. Daarna weer via de smalle trappen naar beneden toe. Toen gingen we de kathedraal; even bekijken. Hier mocht je geen foto’s maken en natuurlijk geen film.


Na het bezoek van de kathedraal gingen we de nauwe straatjes weer in. We hebben wat souvenirs gekocht. Daarna gingen we weer verder. Het was tijd voor wat drinken en wat eten. We hebben wat fris genomen en een soortemet tom poes. Was wel lekker. Daarna gingen we weer verder met onze tocht. Onderweg diverse foto’s gemaakt en ook film. Daarna naar de auto gegaan en zijn we richting het park Marjan gereden. We dachten dat we wel een eindje konden rijden maar halverwege werden we aangehouden. We konden niet verder. We moesten keren.Toen zijn we maar even langs de kust gaan rijden en hebben diverse strand lokaties bezocht. Daarna zijn we naar een stadium gegaan. Zag er verlaten en vervallen uit. Maar werd nog wel gebruikt. Toen zag hepke nog een lokatie bij een haven. Dus wij er naar toe rijden. Dat ging natuurlijk weer goed. Daarna had Hepke nog een idee om een mast te bezoeken. Hij heeft allen maar een naam..van de wijk..De 1ste poging was niet goed en de 2de was raak. We hebben hem gevonden. Op de foto gezeten we zijn richting het hotel gegaan. Onderweg hebben we nog wat kleine boodschapjes gedaan, drinken etc. Daarna bij het hotel even bijkomen van de warmte en wat gedronken. Toen gingen we weer op pad. Rondom het hotel hebben we even gelopen, langs de kust. Daarna zijn we gaan eten waar we gisteravond ook hebben gegeten. Was wel goed. Daarna hebben we nog wat rondgelopen aldaar en daarna naar het hotel toe.


Daar hebben we nog een verhaal gemaakt en zijn we begonnen met het inpakken van de koffer. Morgen gaan we weer naar huis toe.

Aan alles komt een eind..

3 Augustus 2010


Dag : Dinsdag
Weer : 30 graden
Aantal km : 28 km

Vandaag gaan we weer naar huis toe. Onze vlucht vertrekt pas om 14.45 uur. We moeten de auto ook nog even inleveren. Vanmorgen hebben we nog een heerlijk ontbijt gehad bij de Pink Inn. De gastvrouw is heel aardig. Ze is hier 14 jaar geleden naar toe gegaan en heeft de Pink inn toen opgestart. Ziet er goed uit. Een aanrader voor een eventueel vervolg.


We waren natuurlijk erg vroeg, dus we hebben onze koffers gepakt en zijn nog wat aan het wandelen gegaan. Niet te veel inspannend gedoe dus. Daarna moesten we toch echt weg. We hebben nog de laatste zonnestralen meegenomen..want het was weer erg warm ! Graadje of 30 Daarna hebben we even betaald en zijn we naar het vliegveld in Split gegaan. Hier moesten we een half uurtje voor rijden. De gastvrouw was er niet maar we bedanken haar wel via de mail. Toen we bij het vliegveld aankwamen hebben we de auto geparkeerd op de plaats waar deze moesten staan. Geen probleem dus. Daarna zijn we gaan inchecken. Dat ging natuurlijk goed. We waren lekker vroeg op het vliegveld van Split. Daarna de sleutel ingeleverd van de auto. Ze zaten al op de auto te wachten, want er was meer vraag naar huur auto’s dan ze konden leveren. Het was top drukte. Er ging iemand naar toe om de auto te bekijken en het was allemaal goed.

Daarna hebben we nog even rondgelopen op het vliegveld. Daarna door de douane gegaan en hebben we nog wat gegeten en gedronken. Er waren niet veel winkels achter de douane maar we hebben wel wat gekocht. Toen was het tijd om met het vliegtuig te gaan van Split naar Frankfurt. Dat ging natuurlijk allemaal goed. We waren bijna als eersten in het vliegtuig, je moest lopen naar het vliegtuig toe. Was wel leuk om mee te maken.


De vlucht was goed. Daarna kwamen we in Frankfurt aan en daar had het net geregend. We moesten een heel eind lopen voor de transfer vlucht. Toen we bij de scan waren had de tas van Hepke een probleem..Terwijl in Split geen problemen waren. Ze hadden een probleem met de draagbare TV en radio, maar uiteindelijk is het weer goed gekomen.

Wij nog even wachten bij de wachtruimte voor de vlucht naar Amsterdam. We waren rond 19.30 uur terug op Schiphol. Nog even wachten op de bagage en dan konden we met de bus naar P3 toe, waar onze auto staat. En deze stond er natuurlijk nog. Daarna nog even mbv TomTom de weg naar huis intoetsen en daar gingen we dan. Het was aardig weer nog op Schiphol. Onderweg hebben we nog even gegeten bij Hajee. We waren

rond 22.30 uur weer terug in Drachten. Daarna nog een paar dingen opgeruimd en lekker gedoucht en toen naar bed. Dit was onze vakantie. Nu begint het normale leven weer. We hebben een leuke vakantie gehad.

Einde

   
 
 

www.vakantieweblog.eu