http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:

KroatiŽ - Algemeen
Reisverslag

Zagreb
Nova Gradiska
Rijeka
Senj
Pag
Zadar
Sibenik
Trogir
Split

 

 

 

 

Kroatie | Split

http://www.pinkinn.com
Website: http://www.pinkinn.com


Hotel Pink Inn, suite
 

Idem
 

We zaten in het enige appartement
 

We konden ook koken
 

Split
 
Split ligt in het hart van Dalmatie, Kroatie. Deze stad bestaat al ongeveer 1800 jaar, de site is gedeeltelijk Kroatisch en Engels.

Split (Italiaans: Spalato) is de grootste en belangrijkste stad in DalmatiŽ. De stad had in 2007 221.456 inwoners en is daarmee de tweede stad van KroatiŽ.

De belangrijkste industrie in Split is het toerisme, daarnaast ook visserij, wijn en chemische industrie. Het is ook een belangrijk verkeersknooppunt voor DalmatiŽ, doordat veel van de Dalmatische eilanden uitsluitend vanuit de haven van Split bereikbaar zijn. Het eiland Brač ligt tegenover de stad Split. Aan de westrand van het centrum ligt de beboste heuvel Marjan, met daarop enkele kerkjes, een dierentuin en een begraafplaats.

Het hart van Split wordt gevormd door het paleis van Diocletianus. De Romeinse keizer Diocletianus beval omstreeks het jaar 300 tot de bouw van dit paleis. Deze gebeurtenis wordt meestal beschouwd als het begin van het bestaan van de stad Split. In de 7e eeuw vestigden zich in het enorme gebouw de eerste stadsbewoners, gevlucht uit Salona (het huidige Solin), dat enkele kilometers naar het noorden lag, nadat die stad geplunderd werd door de Avaren.

Ook nu nog wordt het centrum van Split gevormd door het oude paleis, waarin huizen, winkels, markten, paleizen en kerken zijn gevestigd. Het meest beeldbepalend is wellicht de Kathedraal van Sint-Domnius, genoemd naar Domnius, de beschermheilige van de stad. Deze Rooms-katholieke kathedraal is ontstaan rondom het mausoleum van christenvervolger Diocletianus, dat nu het hart van de kathedraal is. De middeleeuwse klokkentoren, herbouwd in 1908, torent fier boven de stadsmuur uit. In 1979 werd het paleis van Diocletianus, en daarmee een groot deel van het stadscentrum, op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Vanaf 1420 behoorde Split tot VenetiŽ, en in 1797 viel het toe aan Oostenrijk-Hongarije. In 1918, na de Eerste Wereldoorlog, viel Oostenrijk-Hongarije uiteen en ging Split met DalmatiŽ horen bij het Koninkrijk van ServiŽrs, Kroaten en Slovenen dat toen werd opgericht. Dit koninkrijk ging in 1929 JoegoslaviŽ heten. Gedurende de jaren 1941 - 1943 maakte Split deel uit van ItaliŽ, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam het weer in bezit van JoegoslaviŽ.

Hoewel Split altijd de grootste en belangrijkste stad van DalmatiŽ was, is het toch nooit de hoofdstad van die regio geweest. In de Venetiaanse en Oostenrijkse tijd was Zadar de officiŽle hoofdstad. Sinds 1992 maakt Split deel uit van de onafhankelijke Republiek KroatiŽ en is de stad de hoofdstad van de provincie Split-DalmatiŽ Bron: http://nl.wikipedia.org

Domniuskathedraal

De kathedraal van Sint Duje, of Sint Domnius, was oorspronkelijk het mausoleum van Diocletianus en ligt binnen de grenzen van zijn paleis. De kathedraal werd gebouwd door Filotas en in de 7d eeuw ingezegend. Het gebouw ziet er min of meer hetzelfde uit als vlak na de bouw. De enige toevoeging is een 60 meter hoge klokkentoren uit de 12de eeuw. Je kunt de klokkentoren beklimmen om boven te genieten van een geweldig uitzicht over het
Paleis van Diocletianus. Tot de hoogtepunten van de kerk behoren het Altaar van St. Domnius en de 13-hoekige Romaanse stenen preekstoel Coordinaten :   43į30'29.46"N |  16į26'24.83"O

 

Toegangsbewijs voor het park Biokovo

  

   
   
   

Uitzicht over Makaraska en zee
 

Hier hebben we even wat gegeten, op 700 m hoog
 

Onderweg kwamen we een stier tegen
 
 
 
we zitten op 1762 m hoog !
 
  

Mast, Sveti Jure op 1762 m hoog in National Park Biokovo
 
Idem
 
 

Kerkje bij de mast
 

Mooi uitzicht !
 

Idem
 
 
 

Mogen geen vuurtje stoken
 

Onze auto
 

Uitzicht op de bergen
 
 
 
Idem
 
 
  
Idem
 
 

De avond valt in Split
 

Zonsondergang Split
 

De lichten gaan aan in Split
 
 
Overzicht op de stad Split
 
 
 

Ons balkon in Pink Inn
 

Uitzich
 

   
   
   

 

Vervallen dakkapel
 

Boulevard in Split
 
 

Kerk in Split
 

1 van de stadstoren in Split
 

Entree oude stadsgedeelte Split4
 

Start van het oude stadsgedeelte van Split
 


Het paleis van Diocletianus in vroegere tijden
 

Nauwe straatjes in het oude stadsgedeelte
 

En de was weer
 

Oude gedeelte met oa. de Bell Tower
 
 

St. Domnius Bell Tower in Split
 

Uitzicht vanaf de bell toren
 

Uitzicht over Split
 
 
Idem
 
 

De was moet ook opgehangen worden
 
 

Uitzicht vanaf de Bell Tower
 

De klokken van de Bell Tower
 

Er was ook nog een "kelder" onder het oude stadsgedeelte
 

Idem

 

De wachters waren er ook
 

Uitzicht boulevard Split
 

Mooie bomen
 

Uitzicht vanaf berg Marjan over Split
 

Idem
 
 

Familie van de kaktus
 
 
Hotel Pink Inn in Split
 
 
Terugvlucht naar Duitsland
 
 

Externe links


www.vakantieweblog.eu