http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:

KroatiŽ - Algemeen
Reisverslag

Zagreb
Nova Gradiska
Rijeka
Senj
Pag
Zadar
Sibenik
Trogir
Split

 

 

Kroatie | Rijeka
 Hotel Grand Hotel Bonavia
Dolac 4
HR - 51000 Rijeka
web site: http://www.bonavia.hr


Rijeka Grand hotel Bonavia

Rijeka

Grand hotel Bonavia
 

Straatbeeld: Zonnescherm
 

Rijeka Grand hotel Bonavia

Rijeka Grand hotel Bonavia

Grand hotel Bonavia, deluxe kamer !
 

Deluxe kamer met balkon
 


Grand hotel Bonavia: Uitzicht vanaf het balkon

Rijeka

Rijeka is de derde stad van het KroatiŽ en de voornaamste havenstad. De stad telt ongeveer 200 000 inwoners en ligt aan de Adriatische zee. De naam Rijeka betekent rivier, en dat geldt ook voor de Italiaanse naam Fiume waaronder de stad lang bekend stond.

Rijeka is de hoofdstad van Kvarner en is van zeer groot belang voor de Kroatische economie. Via de Golf van Rijeka komen hier veel bulkgoederen binnen die vervolgens over land naar Zagreb en het achterland verspreid worden. Tot aan Boedapest en Wenen heeft Rijeka zelfs nog een functie als doorgeefluik. Daarnaast zijn in Rijeka en omstreken heel wat industriŽle complexen en scheepswerven gevestigd.


Visser schip in de haven Rijeka


De stad ontwikkelde zich na 1873 stormachtig: in dat jaar werd de stad, die toen tot het Hongaarse deel van Oosterijk-Hongarije behoorde, aangesloten op het spoorwegnet. De enige haven van Hongarije stond onder directe controle van Boedapest en was binnen de Dubbelmonarchie de rivaal van het naburige Oostenrijkse Triest. Na de val van de Dubbelmonarchie werd Fiume een twistappel tussen Italie en het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen, het latere Joegoslavie.De stad werd overwegend door Italianen bewoond, de omgeving door Kroaten. In 1919 bezetten Italiaanse nationalisten onder Gabriele d'Annunzode stad. In 1920 sloten ItaliŽ en JoegoslaviŽ het Verdrag van Rapallo,op grond waarvan de stad onafhankelijk werd. Na enkele nieuwe Italiaanse bezettingen viel de stad in 1924 ook formeel toe aan ItaliŽ. Na de Tweede Wereldoorlog werd Rijeka onderdeel van de Joegoslavische deelrepubliek KroatiŽ.

Jadrolinija

De Binnenstad | Het belangrijkste punt van de binnestad van Rijeka, dat eigenlijk als centrum van Rijeka, geldt is de haven, waar onder meer de veerboten van de rederij
Jadrolinija aanleggen. Langs de haven loopt de Riva, de havenboulevard, die het echter beslist niet haalt bij levendige havenpromenades als in Split, Porec, Rovinj of andere Adriatische steden. Aan de westzijde van de haven is op Trg Zabica het hoofdbusstation voor interlokale bussen. Aan het plein staat de kapucijnenkerk uit het begin van de 20ste eeuw.

Winkelstraat
 

Kosi toren
 

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
 

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
 

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
 


 

Overzicht winkelstraat


Aan de oostkant van de binnenstad is bir Trg JelaCiťec, het busstation voor streekbussen. Eronder, richting haven, zijn de overdekte markt van Rijeka en het Nationaal Theater Ivan Zajc te vinden. Tegenover de markt een zijstraatje in kunt u de bescheiden, neobarokke Sint-Nicolaaskerk vinden. Het is een Servisch-orthodoxe kerk uit 1790, met binnen oude iconen uit de Vojvodina. Parallel aan de boulevard, maar dan twee blokken landinwaarts, is de voetgangersstraat Korzo, de belangrijkste winkelstraat van Rijeka. Ooit lagen hier de stadswallen langs de haven. Door landaanwinning is de kustlijn echter naar de huidige plek verschoven.

Onze-Lieve-Vrouw kerk van Trsat
 

Onze-Lieve-Vrouw kerk van Trsat
 

Overblijfsel van de oude stadsmuren is de middel-eeuwse Stadstoren (Gradski toran), waarop in de 15de eeuw een barok bovenstuk werd gezet. Binnen zijn een reliŽf van de Habsburgse dubbelkoppige adelaar en twee bustes van Oostenrijkse keizers aangebracht. De elektrische klok is uit de 19de eeuw; het uurwerk gaf al tijdens de wereldtentoonstelling in Wenen elektrisch de tijd aan. De stadstoren is feitelijk een stadspoort. Erachter begint de oude stad (Starigrad), enigszins een misleidende naam voor wat het stadsdeel tegenwoordig te bieden heeft: niet veel. Rechtdoor lopend komt u bij een oude Romeinse poort zonder veel opsmuk, het oudste monument in Rijeka. Links staat het gebouw van de universiteitsbibliotheek. Binnen kunt u ook een galerie voor moderne kunst en een permanente tentoonstelling van oude glagolitische manuscripten bezoeken. Bron: http://www.kroatie.nl

Stadstoren (Gradski toran)
Stadstoren (Gradski toran)

   

Stadstoren (Gradski toran)
 

Stadstoren (Gradski toran)
 

Uitzicht over Rijeka
 

 
   

Straatbeeld: Balkon
 

Straatbeeld: Balkon
 

 
 

Toren in Rijeka (achter ons hotel)
 

 

Overzicht torens bij Mt Ucka
 

Overzicht torens bij Mt Ucka
 

Wat is het leven toch mooi
 


Externe links


www.vakantieweblog.eu