http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:
V.A.E / Dubai

Dubai informatie
Jumeirah Hotel
Burj al Arab Hotel
Excursie Dubai TV
Reis verhaal
Foto''s

     Meer links:

Burj Al Arab
Jumeirah Beach Hotel
Burj Dubai Skyscraper
Dubai 2007

Op het meest gemannerde vliegveld ter wereld heeft de pas aangekomen toerist uitzicht op enorme muur schilderingen: metershoge Arabische volbloeden stampen voorbij. Aan het plafond verlicht een sterrenhemel uit duizend-en-één-nacht de optocht van Bvlgari. De reiziger raakt misschien even geïntimideerd door de strenge heren van deimmigratiedienst. Ze zijn in vol Arabisch ornaat en hun strak kijkende vrouwelijke collega's in zwarte boerka. Maar direct daarachter nodigt de drankenhandel hem uit om taxfree een borrel te importeren. De heersers van Dubai woonden 25 jaar geleden nog in een tent. Nu ontvangen ze vermogende toeristen uit de westerse wereld in sprookjespaleizen. Niemand kijkt op van een witte RoIls Royce die buiten de terminal zacht komt aanglijden. Twee Europeanen in vrijetijdskleding laten zich al kletsend op de achterbank ploffen. Ze hebben nauwelijks oog voor hun in witte ambtsuniform gestoken chauffeur. Welkom in Dubai.

dubaimap.pdf
Download deze kaart van Dubai:  dubaimap.pdf

Het emiraat Dubai is niet veel groter dan Overijssel en het bestaat voor een deel nog uit onbebouwd zand. Nog wel. Wie een uurtje door Dubai rijdt passeert honderden hijskranen. Het zijn bouwputten die de Amsterdamse Zuidas degraderen tot Madurodam. Wereldwijd gezien stort alleen Shanghai jaarlijks meer beton.

Er is het plan een Jurassic Park te maken waar mechanische dinosauriers ronddwalen. Alleen al de maquette kostte een miljoen euro.

Dubai laat per jaar voor meer dan 200 miljard dollar aan wolkenkrabbers uit de woestijn stampen, grofweg ter waarde van de economie van Zuid Afrika. In Dubai is de hemel letterlijk de limiet. In 2007 moet het hoogste gebouw van de wereld (800 meter) klaar zijn, maar inmiddels heeft Dubai een gebouw op de tekentafel liggen dat meer dan 1000 meter naar boven moet reiken. Een Ierse. projectcoördinator van een bouwproject verzucht: "De archeoloog die over 200 miljoen jaar in Dubai al die gebouwen opgraaft zal denken: what the fuck happened here?" De opgespoten eilanden in de vorm van een palmboom voor de kust en de wereldkaart van eilandjes zijn wereldwijd iconen voor de groeistuipen van Dubai. Nog voor de de villa's op De Palm werden opgeleverd, zijn er al veel doorverkocht. In twee dagen waren de 2600 kavels op De Palm met 20 procent aanbetaling uitverkocht. De vraag is wereldwijd.

http://www.burjdubaiskyscraper.com/ Groter en hoger
Duurste paardenrenstal: die van sjeik Maktoum.
Duurste kenteken: 600.00 euro voor het laagste nummer dat beschikbaar komt.
Grootste kunstmatige eiland: Palm Jumeirah.
Hoogste hotel: Burj Arab Hotel (321 meter).
 
In aanbouw
Hoogste gebouw: Burj Dubai (800 meter 155 verdiepingen).
Grootste winkelcentrum: Mall of Arabia in de Burj Dubai.
Grootste pretpark: Dubailand (dertien maal de omvang van Eurodisney).
Hoogste reuzenrad: in Dubailand.
Grootste kunstmatige regenwoud: Dubai Lost City Hotel.
Eerste onderwaterhotel: Hydropolis.

De piramides van Dubai

Burj al Arab Hotel:
is 321 meter hoog en ligt in zee.Gasten wordenmet een Rolls Royce opgehaald van het vliegveld. Bij aankomst wordt de gast op de brug verwelkomd met steekvlammen. Interieur is vrijwel geheel met bladgoud bedekt. Kamer prijzen beginnen rond de 1100 euro. Voor meer informatie klik hier Burj al Arab Hotel


http://www.burj-al-arab.com/
 

Al Qasr Hotel:
Uitgestrekt paleis uit duizend-en-één-nacht aan zee. Doorsneden door mysterieuze kanaaltjes. Vervoer naar de kamers per gondel.Vu:

Restaurant met uitzicht op vijftigste verdieping van het Emirates Tower Hotel

Emirates Tower

Mall of the Emirates:
Grootste winkelcentrum van het Midden Oosten. Alle westerse (en oosterse) topmerken hebben er een winkel. Herbergt ook een van de grootste overdekte skipistes ter wereld.


Een baas : sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum
 

Dubai is een van de Verenigde Arabische Emiraten. De heerser van Dubai is sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, een fervent paardenliefhebber die op het Engelse Ascot steevast wordt vergezeld door zijn beeldschone echtgenote, prinses Haya van Jordanie. Direct na het begin van de olie-boom in de jaren zestig besloot de familie Maktoum de winst in onroerend goed te investeren, met de focus op toerisme en handel. Het visioen van sjeik Mohammed: Dubai als vierde centrum van de wereld na China, Europa en de VS. Buitenlandse investeerders en immigratie vanuit door oorlog geplaagde buurlanden als Iran, Koeweit, Irak, en Libanon zorgen voor een monstergroei.

Zoals op alle bouwplaatsen in Dubai wordt er vrijwel de klok rond doorgebeukt. Tegelijkertijd schieten er naast de put van Interbeton 36 andere torens van andere bouwbedrijven als paddenstoelen uit de grond. "Alleen op dit project werken op ieder moment 900 bouwvakkers. Ze komen vooral uit Pakistan, India, Bangladesh, Nepal en de Filipijnen." Buitenlandse arbeid is de kurk waar de bouwboom van Dubai op drijft. Natuurlijk zijn de lonen laag, maar ze zijn nog altijd hoger dan in de thuislanden. Bovendien zijn de werknemers verplicht verzekerd tegen ziekte en op kosten van de werkgever gehuisvest. Verder is de werkgever verplicht buitenlandse arbeiders elke twee jaar op een ticket naar huis te trakteren. In de afgelopen vijf jaar is het aantal Nederlandse bedrijven in Dubai meer dan verdubbeld. Er zitten nu 4000 Nederlanders in Dubai.

Het mammoetproject Dubailand moet nog meer toeristen naar Dubai lokken. Nu is het nog een uitgestrekte lap grond in de woestijn. Over een paar jaar het allergrootste pretpark ter wereld. Een greep: dertien keer de oppervlakte van Eurodisney. Er komen onder meer een exacte kopie vande Eiffeltoren, een pretpark met genoeg attracties voor weken vertier en een Formule 1 circuit. Verder wil men een Jurassic Park maken waar mechanische dinosauriërs rond dwalen. Alleen al de maquette kostte meer dan een miljoen euro.

Moslimvrouwen zijn niet achtergesteld. De vrouwen hebben een krachtige positie binnen de cultuur van de bedoeïenen. Gesluierde vrouwen zijn niet per se achtergesteld. Sluiers hebben hier ook een functie: het beschermt tegen de zon, zand en de wind.Vrouwen maar ook mannen.In koran staat niets over sluiers. In Dubai is nog steeds gastvrijheid. Het gaat in deze cultuur om de gemeenschap, niet per se om het individu. Dat soort waarden zijn in Europa verloren gegaan." En er is tolerantie, in tegenstelling tot andere Golfstaten is de houding ten opzichte van drank en sex mild. Als het maar niet al te openlijk gebeurt, kan alles.

De tijd dat de expats elkaar belden als er een KLM-kist met een lading vlees in aantocht was is lang voorbij. De Carrefours en de tientallen winkel centra zorgen voor een prima verzorgingsniveau. "Ziekenhuizen zijn misschien wel beter dan in Nederland. De hitte is wel een ding: 50 graden Celsius in de zomer met 80 procent luchtvochtigheid, dat is echt alsof iemand een föhn vlak bij je gezicht houdt."

Luxe, luxer, Dubai

De hotels zijn er groter dan in Las Vegas, het is chiquer dan Manhattan en er wordt net zo weinig belasting geheven als in Monaco. De sjeik van Dubai is vast van plan elke gefortuneerde westerling naar zijn Golfstaatje te lokken. En dat is nog maar het begin.

Erg democratisch gaat het er in Dubai niet aan toe. De oorspronkelijke bedoeïenenbevolking is maar 10 procent van de 1,2 miljoen inwoners. Maar de Aziaten, Afrikanen en Europeanen wonen allemaal maar tijdelijk in het land. Ze mogen blijven zo lang ze werken. Stemmen mogen ze niet. In feite bestieren een paar families het land. De eindregie van het project Dubai ligt bij de sjeik. De heersende families hebben vaak dubbelfuncties in de politiek en het bedrijfsleven. Oppositie is er niet, sjeik Mohammed wordt vereerd door iedereen.

Om de multiculturele boomtown in de hand te houden oefenen de leiders wel strikte controle uit. Om de 5 kilometer een radarcontrole op de snelweg net als bij vrijwel ieder stoplicht. Notoire overtreders komen in de krant of op tv. Politie in burger zorgt ervoor dat de toe risten op de stranden niet worden aangestaard. Ook internationaal moet Dubai goed oppassen. Mogelijk komt dat omdat de leiders van de Golfstaten en ook sjeik Mohammed van Dubai Osama bin Laden goed kennen. Sterker: ze nodigden hem jaarlijks uit voor de valkenjacht in Afghanistan. Voor het eerst was Bin Laden direct te liquideren. Een CIA­team observeerde het tentenkamp in 1999. Let's blow the thing up, was de conclusie van de geheime dienst. Maar het Witte Huis van Bill Clinton durfde zo'n diplomatieke slachtpartij niet aan. Hoe dan ook: terroristische aanslagen van Al Qaida zijn nooit voorgekomen in Dubai.

Het meest in het oog springende nadeel van Dubai is het verkeersinfarct. Het openbaar vervoer heeft geen gelijke tred gehouden met de razende economische groei. De auto en gigantische opstoppingen domineren. Maar de parkeergarages zijn wel overal gratis en net als de auto's fors geschapen. De auto is een belangrijk element in de cultuur van de emirati's. Er worden uitsluitend auto's met tuil options verkocht, ook al omdat er geen belasting op zit. Veel jonge en rijke emirati's stuiven in de weekends rond op het plaatselijke circuit.

Dubai had vroeger de reputatie dat het een witwasparadijs was. Grote Turkse heroïne bendes kwamen erop af. De Nederlanders Sam Klepper en John Mieremet waren midden jaren negentig druk in de weer in Dubai. Ook in de dossiers van Etienne U. en de Hakkelaar komt Dubai terug. Er zijn nu nieuwe wetten doorgevoerd die het bankwezen in Dubai transparant moeten maken.Toch zijn er wel onheilsprofeten. Een Libische zakenman: "De geldzucht begint hier nu te overheersen. Straks wordt het hier zoals in die vreselijke Spaanse costa's waar ze alle stranden volbouwen." Is de onroerendgoed markt van Dubai eigenlijk niet een grote zeepbel? Titus van der Werf van de Nederlandse Businessclub in Dubai: "Bij de bouw van het eerste grote hotel elf jaar geleden waren de krantenkoppen: 600 kamers in de woestijn waanzin. Het Burj al Arab Hotel, hetzelfde verhaal. Moet je nu eens kijken." De cijfers zijn nog steeds gunstig. Dubai komt jaarlijks 65.000 hotelkamers te kort. Zelfs de kamers van meer dan 10.000 euro per nacht zitten vol. De bezettingsgraad is de hoogste ter wereld: 91,5 procent. Verder,is er de fenomenale groei van de luchtvaartmaatschappij Emirates. De KLM wordt daar heel zenuwachtig van. Emirates is overal. Het vliegveld van Dubai zal binnen vijf jaar al groter zijn dan Schiphol. "

Veel Aziaten werken hard voor weinig geld. En ze blijven nog lachen ook." Die Indiërs en Pakistani zien we niet in het eeuwig doorpompende nachtleven van Dubai. Wel rijke Arabieren en Europeanen. Als je op dit soort plaatsen kom, denk je steeds vaker: waar gaat het eigenlijk nog over in Nederland?" Sluitingstijden zijn in Dubai nog wel ouderwets.
 

Vlucht schema van de vakantie: Dubai 2007

  


Datum

Toestel

Vertrek

Tijd

Aankomst

Tijd

 

 

 

 

 

 

06/01/2007

KL427

Amsterdam

14:15

Dubai

23:40

 

Terugreis

 

Datum

Toestel

Vertrek

Tijd

Aankomst

Tijd

 

 

 

 

 

 

14/01/2007

KL428

Dubai

01:30

Amsterdam

05:40

 

De bestemming was het Jumeirah Beach Hotel. Links in het midden op de satelliet foto.

Het uiterlijk is uniek: u herkent er de vorm van een grote golf in, herinnerend aan de traditionele Arabische handelsgeest en zeevaart. Binnen het hotel heeft de architect zich laten inspireren door de elementen water, aarde, lucht en vuur, prachtig te zien in het atrium. Vanaf de bovenste verdieping lijkt het alsof u vanuit een satelliet op aarde kijkt. Het hotel ligt direct aan zee aan een eigen, 900 meter breed zandstrand, ongeveer 25 minuten per auto van de luchthaven. Het aantal restau­rants, café's en bars is indrukwekkend: er zijn er maar liefst 18. U vindt ze verspreid in en over het complex: rondom de lobby, op de 25e verdieping van het hotel, in de tuin en op het strand. Het hotel heeft een prachtige tuin (met honderden palmbomen) waarin de drie zwem­baden zijn te vinden.

Naast het hotel ligt het aantrekkelijke 'Wild Wadi' waterpretpark dat voor gasten van het Jumeirah Beach gratis en ongelimiteerd toegankelijk is. Het waterpret­ park is overigens niet alleen voor kinderen! Kinderen zullen zich wel snel thuis voelen in dit fantastische hotel. Ze zijn de hele dag welkom in de Sindbad's Club (4 - 14 jaar): de nog kleinere gasten (2 - 4 jaar) ook in de ochtend uren.

De kamers: De 600 de luxe kamers zijn zeer ruim, van alle gemakken voorzien en hebben allemaal zeezicht. Een aantal hebben een balkon. De badkamers zijn voorzien van een bad, een aparte douche en een toilet.

Faciliteiten:

LIBANEES/ ARABISCH RESTAURANT
POLYNESISCH RESTAURANT 'COLONADE' MET 4 THEMA RESTAURANTS
- DUITS 'DER KELLER' RESTAURANT
- AMERIKAANS RESTAURANT
- ARGENTIJNS RESTAURANT
 VIS RESTAURANT (MARINA)
FRANS RESTAURANT, BAR EN NACHTCLUB
CAFÉ ENGELSE PUB
LOBBY BAR
PRIVÉSTRAND MET FACILITEITEN
3 ZWEMBADEN
KINDERZWEMBAD
SIND BAD'S KIDSCLUB
SPEELTUIN
MNASIUM
SATORI SPA
TENNISBANEN
SQUASHBANEN
PADI DUIKCENTRUM
WATERSPORTCENTRUM
PUTTING GREEN & DRIVINGNETS
26 WINKELS
SHUTTLEBUS NAAR DUBAI
 

            Voor meer foto's klik hier Jumeirah Hotel


De auto

We hadden op  woensdag 10 Januari een auto gehuurt. Dit was allemaal al geregeld in eigenland bij het reisburo van Thomascook in Drachten.

 

   
 
 

www.vakantieweblog.eu