http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


 

  IJsselstein-Lopik 2017
 

"Grootste Kerstboom' in bijzijn van honderden mensen in licht gezet"

IJsselstein - Vrijdag 8 december 2017
Bliksem vernielt elektra in 'grootste kerstboom ter wereld'

De verlichting in de 'grootste kerstboom ter wereld' in IJsselstein blijft dit jaar uit. Vanochtend sloeg de bliksem in in de Gerbrandytoren, waardoor de 120 ledlampen niet aan kunnen.

Na de inslag in de zendmast ging een deel van de lampen spontaan aan. Uit onderzoek blijkt dat de elektronica zozeer is beschadigd dat de meeste lampen kapot zijn. Technici verwachten de problemen niet voor Driekoningen te kunnen verhelpen. Dat is op 6 januari. Op die datum worden traditiegetrouw de lampen op de toren juist weer uitgeschakeld.

25 jaar
Volgens RTV Utrecht baalt de organisatie flink. "Zeker nu het 25 jaar geleden is dat de boom voor het eerst aanging. Heel veel mensen zien ieder jaar uit naar het moment dat de lampen branden en veel bedrijven en vrijwilligers hebben heel veel tijd gestoken in de voorbereiding", aldus voorzitter Mieke Kromwijk van de stichting Grootste Kerstboom. "Het is in de historie van de Kerstboom wel vaker voorgekomen dat het weer, en zelfs ook bliksem, spelbreker was, maar dit komt op een wel heel vervelend moment. We zullen nog een jaar moeten wachten tot de grootste kerstboom weer in vol ornaat te zien is, maar we laten ons niet uit het veld slaan."

Schijnwerpers
Het ontstekingsevenement met de band OG3NE gaat morgen in aangepaste vorm door. De organisatie wil de mast dan uitlichten met computergestuurde schijnwerpers. Kromwijk: "Het is hoe dan ook 25 jaar geleden dat de boom voor het eerst werd ontstoken. Reden genoeg voor een jubileumfeestje."

Vianen, IJsselstein vrijdag 9 december en zaterdag 10 december!Zaterdag werd er nog hard gewerkt door AMPCO Flashlight aan het plaatsen van schijnwerpers bij de tui-blokken...


Led lampje (stuk!)

Museum IJsselstein

'Kijk MIJ stralen'
25 jaar grootste kerstboom ter wereld

28 oktober 2017 - 25 februari 2018

Van 28 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018 is de tentoonstelling 'Kijk MIJ stralen. 25 jaar grootste kerstboom ter wereld' te zien bij Museum IJsselstein (MIJ). In de donkere wintermaanden is van heinde en verre de markante 372 meter hoge kerstboom te zien. Maar liefst honderdtwintig lampen geven IJsselstein en omstreken een sprookjesachtige en feestelijke sfeer. Het ontsteken van de lampen in de Gerbrandytoren, de zendmast van IJsselstein, luidt volgens moderne traditie het begin van de kerstperiode in. Dit jaar viert de kerstboom zijn vijfentwintigste verjaardag en dat is een feestelijke reden voor een terugblik.

Echte IJsselsteinse traditie
In het begin van de jaren negentig zijn er nog kantoren in de Gerbrandytoren. Rond Kerstmis laten de medewerkers voor de sfeer hun verlichting branden. Dit valt broers Ton en Martin Westland op en ze bedenken dat het pas een echte kerstboom is als de verstevigingskabels van de zendmast met lampen verlicht zijn. Het idee voor de grootste kerstboom ter wereld is geboren. Het is geen makkelijke klus, maar vijfentwintig jaar later is de kerstboom nog steeds in de wijde omtrek van IJsselstein te zien en vormt het ontsteken van de lampen een echte IJsselsteinse traditie.

Bijzondere schenking
Naast het vijfentwintigjarige bestaan van de kerstboom is een bijzondere schenking van de eerste en tweede generatie lampen aanleiding voor deze tentoonstelling. De schenking is samen met aanvulling van derde generatie lampen, documentatie, drukwerk en foto’s te zien in de tentoonstelling. Zo vormt ‘Kijk MIJ stralen' een overzicht over het ontstaan, het heden en de toekomst van de zendmast als grootste kerstboom ter wereld.

Opmaat naar 'Verlicht MIJ'
De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Ton Westland en Stichting Kerstboom. Vanaf 2 december start ook de tentoonstelling 'Verlicht MIJ 2017. Zicht op licht in de kunst van nu.' Hierin staat het gebruik van licht in de moderne en eigentijdse kunst en vormgeving centraal.
de oude lamp

Ontstekingsprogramma 9-12-2017

Om zeven ’s avonds uur start DJ Silvan Stoet het voorprogramma. Om half acht zal onze IJsselsteinse zangheld Dennis Baars een optreden geven. Kort na acht uur ontsteken 4 belangrijke personen voor de stichting Kerstboom in de afgelopen 25 jaar onze prachtige Grootste Kerstboom. Direct nadat de 120 ledlampen in de mast en de nieuwe verlichting van de betonnen voet van de toren een fraaie show hebben gegeven, treedt het songfestival trio O’G3NE op. DJ Silvan Stoet sluit de avond af.


19:00 uur, DJ Silvan


19:30 uur, Dennis Baars


19:55 uur, Voorzitter Mieke Kromwijk aan het woord en de burgemeester.


20:00 uur, tijd om op de knop te drukken


aansluitend een optreden door O'G3NEschijnwerpers bij elk tui-blokhelaas bleef het niet droog, regen, natte sneeuw, hagel en een onweersklap


Centrum IJsselstein, kerstmarkt


Onderweg naar ons hotel in Vianen. Morgen vertrekken we naar Valkenburg aan de Geul...

 

www.vakantieweblog.eu