http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:
Duitsland /
Brocken

Algemeen
Foto's

Links:

Brocken Harz

Harz Tourist

Ferienhaus im Ferienpark Am Waldsee in Clausthal-Zellerfeld
 


 

Ferienhaus im Ferienpark Am Waldsee in Clausthal-Zellerfeld in - Clausthal-Zellerfeld /
Niedersachsen Harz /
Deutschland 

In het weekend van 18 Juni 2005 zijn we met de auto op weg gegaan naar vrienden die vakantie hebben in het Ferienhaus im Ferienpark Am Waldsee in Clausthal-Zellerfeld, Duitsland (Harz). Met Tomtom als navigatie systeem was het geen enkel probleem om het vakantiepark te vinden.

De voormalige grens tussen West en Oost Duitsland

Brocken / Korte geschiedenis

Met zijn 1142 meter hoogte is de met sagen en mythen omgeven Brocken de hoogste berg van de Harz en van heel Noord-Duitsland. Voor de Duitsers is de Brocken, sedert de 17e eeuw en ook door Goethe meestal "Blocksberg" genoemd, een waar bedevaartsoord met op mooie dagen rond de 10.000 en op topdagen als Hemelvaart en Pinksteren tot wel 60.000 bezoekers per dag!

Met zijn 1142 meter hoogte is de met sagen en mythen omgeven Brocken de hoogste berg van de Harz en van heel Noord-Duitsland. Voor de Duitsers is de Brocken, sedert de 17e eeuw en ook door Goethe meestal "Blocksberg" genoemd, een waar bedevaartsoord met op mooie dagen rond de 10.000 en op topdagen als Hemelvaart en Pinksteren tot wel 60.000 bezoekers per dag!


Brocken op de achtergrond  en op de voorgrond twee radio en tv masten beter bekend als Torfhaus, Altenau, Goslar (Landkreis), Niedersachsen. Duitsland

      
Torfhaus, AltenauNadat de Brocken sedert 1961 onder de Russische bezetting "militärischen Sperrgebiet" en dus strikt verboden terrein was ging op zondag 3 december 1989 de poort in de Brockenmuur open en werd de legendarische berg door het volk op vreedzame en massale wijze weer in bezit genomen. Het feit dat de Brocken midden in het natste stukje Duitsland ligt met beruchte klimatologische omstandigheden doet niets af aan deze magnetische aantrekkingskracht. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt slechts 2.9 graden, zes maanden lang duurt er de winter, op liefst acht van de tien dagen heerst mist en nevel en ook laat in mei is sneeuwval geen zeldzaamheid. Bij helder weer echter is het uitzicht dat rondom 240 kilometer ver reikt spectaculair.

Volgens aloud Duits volksgeloof is de nacht van 30 april op 1 mei een nacht vol magie. De Germanen geloofden eertijds dat de Goden Wodan en Freya in die nacht de winterdemonen verdreven om de lente te begroeten. In deze zogenaamde Walpurgisnacht, genoemd naar de christelijke Heilige Walpurga, komen de heksen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn om op bezemstelen, kattenstaarten, rieken, dorsvlegels of ongeacht welk ander vervoermiddel dat ze onderweg aantreffen (dus ook mensen!) door de lucht te suizen, geirriteerd door de zinnelijke reinheid van Walpurga. Onder het motto "Fahr hin, nach dem Blocksberg steht mein Sinn" vliegen ze naar de top van de Brocken voor een heksenbal met de daar verzamelde duivels en demonen. Vooral sedert de Faust van Goethe werd dit Walpurgisfest beroemd in heel Duitsland.

FAUST tot MEPHISTOPHELES:
Du Geist des Widerspruchs! Nur zu! du magst mich führen.
Ich denke doch, das war recht klug gemacht:
Zum Brocken wandeln wir in der Walpurgisnacht,
Um uns beliebig nun hieselbst zu isolieren.

Op talloze plaatsen in de Harz wordt hedentendage het Walpurgisfest groots gevierd en hangen kunstig gemaakte duivels en heksen tot ver in mei voor de huizen, schuren en stallen. Hoewel er uit het oogpunt van natuurbescherming geen officiële Walpurgisnacht meer gevierd mag worden komt het toch elk jaar tot spontane feesten bovenop de Brocken zoals die sedert het einde van de vorige eeuw door de Brockenwirt (de herbergier van het Brockenhaus) werden georganiseerd.

De beklimming van de Brocken start in Elend op 480 meter hoogte. Wie gevoel heeft voor drama moet natuurlijk 7 kilometer zuidelijker in Sorge beginnen om zodoende via "Sorge und Elend" deze "heksenberg" op te fietsen. Voor de eerste kilometers naar Schierke zijn er twee alternatieven: via de hoofdweg meteen flink steil omhoog en dan ligt dalend door Schierke heen of geleidelijker door het Elendstal waar een wandel/fietspad langs de Kalte Bode een rustiger begin garandeert. Beide varianten komen even voor de slagboom samen die net voorbij Schierke de weg voor auto’s afsluit. Daarna verloopt de klim door bossen aanvankelijk niet al te moeilijk maar wel ongelijkmatig met in de laatste 3 kilometer lange steile passages. Tweemaal wordt de befaamde Brockenbahn gekruist, het historische smalspoorlijntje uit 1898 waaover dagelijks vele honderden tot duizenden Brockengangers vanuit Wernigerrode naar boven worden vervoerd. Een kilometer onder de top komt de Goetheweg samen met de weg en moet het asfalt gedeeld worden met de hordes wandelaars die dagelijks in navolging van Goethes winterbeklimming via deze route omhoog sjouwen. Bovenop kun je dan aansluiten in de lange rijen die kleumend voor de kiosk staan te wachten op schnapps en bockwurst van de befaamde Brockenwirt.

Korte geschiedenis

Aan het eind van de negentiende eeuw werden in het Harz-gebergte enkele smalspoorlijnen aangelegd, nadat eerdere plannen om het gebied per trein te ontsluiten op niets waren uitgelopen. Van deze lijnen, spoorwijdte 1000 mm, zijn er nog steeds drie in gebruik:

  • de Harzquerbahn tussen Wernigerode en Nordhausen (geel op de kaart);

  • de Brockenbahn, die bij Drei Annen Hohne aftakt van de Harzquerbahn en naar de top van de Brocken voert (blauw);

  • de Selketalbahn, die begint bij Gernrode en bij Eisfelder Talmühle aansluit op de Harzquerbahn; de Selketalbahn heeft aftakkingen naar Harzgerode en Hasselfelde (groene lijnen).

Stoomtreinen in de Harz:

De Harzquerbahn en de Brockenbahn werden geëxploiteerd door de Nordhausen-Wernigeroder Eisenbahn (NWE). De Selketalbahn en zijlijnen werden geëxploiteerd door de Gernrode-Harzgeroder Eisenbahn (GHE). Een derde maatschappij was de Südharz-Eisenbahn (SHE). Deze exploiteerde een lijn die grotendeels in het latere West-Duitsland lag en bij Sorge met de Harzquerbahn was verbonden. Deze lijn is na de Tweede Wereldoorlog afgebroken en nooit meer herbouwd.

De Selketalbahn is na de oorlog eveneens afgebroken - het materiaal werd als herstelbetaling naar Rusland afgevoerd - maar deze lijn is later opnieuw aangelegd. De Brocken werd in 1961 tot "Sperrgebiet" verklaard: er mochten alleen nog militairen komen. De bij toeristen en natuurliefhebbers geliefde Brockenbahn kwam daarmee stil te liggen.

De drie genoemde Harz-lijnen lagen na de Tweede Wereldoorlog in het door de Russen bezette gedeelte van Duitsland, de latere DDR. De lijnen kwamen in 1949 in exploitatie bij de Deutsche Reichsbahn (DR). Na de val van de Muur in 1989 werden de Oost- en Westduitse spoorwegmaatschappijen weer samengevoegd. De spoorlijnen door de Harz werden toen verzelfstandigd. Ze worden sinds 1991 geëxploiteerd door de Harzer Schmalspur-Bahnen (HSB).

De Brockenbahn, die in 1992 weer in gebruik is genomen, is de belangrijkste inkomstenbron van de HSB. Het hele jaar door rijden er treinen naar de top van deze berg. Bijna alle treinen worden getrokken door stoomlocomotieven. In de DDR-tijd zijn er wel plannen geweest om het hele bedrijf te verdieselen, maar de verzelfstandigde HSB kwam tot de conclusie dat alleen een stoombedrijf genoeg belangstelling zou opwekken.

Over de smalspoorlijnen door de Harz vond ook goederenvervoer plaats. Dat gebeurde onder andere met normaalsporige goederenwagens die op speciale wagens of rolbokken werden gezet. Bij de HSB vindt nog maar weinig goederenvervoer plaats. Het zijn vooral toeristen die voor de inkomsten zorgen. De HSB is geen museumbedrijf maar een commercieel bedrijf dat op alle dagen van het jaar rijdt. Het net en het materieel vallen onder de Denkmalschutz, de Duitse versie van de Monumentenzorg.

    
Drei Annen Hohne

Door de Harz lopen een aantal smalspoorbannen. De stoomlocomotieven brengen je door een prachtig landschap naar een aantal kleine stations. De stoomtreinen zijn echt een heel bijzondere ervaring. Wij hebben hier erg veel plezier aan beleeft. Je gaat ergens heen met de stoomtrein en maakt een mooie wandeling in de buurt. Aan het einde van de dag laat je, je weer "thuis" brengen met het treintje. Echt heel erg speciaal. Wel is het in de vakantie periode erg druk in de treintjes die rijden.

Drei Annen Hohne: Kaartjes kopen en wachten op de trein.


Skyline richting Torfhaus


 

 
 

www.vakantieweblog.eu