http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie

Thailand Algemeen
Bangkok
Route
Trektocht
Foto's

Trekkings in Noord-Thailand

Conditie

Voor de kortere treks heb je minder conditie en uithoudingsvermogen nodig dan voor de langere tochten; de langere tochten zijn niet voor iedereen geschikt. Voor de tochten vanaf 3 dagen is een avontuurlijke instelling en een goede conditie een vereiste. Het met rugzak lopen door de natuur (lekker zweten en in het regenseizoen of in geval van pech een buitje), het simpele sanitair (onderweg achter een bamboebosje zitten) en de primitieve overnachtingen à la bergvolk (op een houten vloer op een matje slapen) zal niet door iedereen als een uitdaging worden gezien.


Trekking: Op weg naar een dorpje in de bergen

Overdag in de jungle

Iedere dag loop je een stuk door de Noord-Thaise natuur; bergop en bergaf.  Je komt door allerlei soorten jungle (bijvoorbeeld door bamboebos). De uitzichten zijn geweldig.

’s Avonds in het bergdorp

Behalve het overdag fysiek actief zijn in de Noord-Thaise natuur is ook essentieel voor een trekking het proeven van het dorpssfeertje elke avond en ochtend. ’s Avonds is het een kwestie van lekker op je achterste hangen met je slippers aan kijken hoe de gids het avondeten bereidt (hem helpen als je daar zin in hebt), of buiten rondslenteren en alle avondactiviteit in je opnemen: overal scharrelen kippen, honden, varkens, koeien, enzovoorts. Hier en daar zijn de dorpsbewoners nog hun laatste karweitjes aan het doen en spelen de kinderen voetvolleybal met een rieten bal. Je kunt een praatje met de bewoners aanknopen met je gids als tolk. De gids kent niet alleen de regio op zijn duimpje, hij kent ook de talen van de verschillende bergvolken en kan je van alles vertellen over deze mensen.

Verder is niet onbelangrijk dat hij meestal het voedsel bereidt: hij maakt eenvoudig maar smakelijk eten klaar en let daarbij op het goed doorbakken en doorkoken van het voedsel. Hij zorgt ook voor thee, koffie en gekookt water.

Je slaapt in een houten hut in een dorp, soms met verende bamboe vloer (als één van je hutgenoten zich omdraait veer je mee), soms met hardhouten vloer; het sanitair is primitief en en er is vaak alleen een bron of pomp om je te wassen (soms een riviertje).

Eigen ervaring

Sommige mensen vinden het voyeuristisch om in de dorpen te komen. Wij hadden daar zelf geen moeite mee; we proefden geen vijandige houding en bovendien waakt de plaatselijke agent van Riksjaonline ervoor dat onze treks niet naar dorpen gaan die worden platgewalst door groepen. Ook zorgt de agent ervoor dat de groepen klein blijven met een maximum van 10 personen.

Kortom

We bieden je op deze trekkings geen elektriciteit, geen stromend water, geen driegangen menu's, geen tv of internet, maar wat we je wèl garanderen is een onvergetelijke sportieve cultuur- en natuur-ervaring in het groene  Noord-Thailand.  

Belangrijk om te vermelden is dat de dag tot dag programma’s als indicatie dienen voor wat je kunt verwachten. Het is namelijk zo dat de routes van de treks kunnen veranderen. Altijd wordt getracht het karakter van de trek te handhaven.


Het hoogste puntje van Thailand.
 

Wat neem je mee op een trekking?

Een aantal zaken zijn belangrijk om bij je te hebben (behalve avonturiersbloed):

 • lakenzak (dekens zijn aanwezig)

 • matje, klamboe en eventueel slaapzak (alle drie te verkrijgen bij de plaatselijke agent)

 • rugzak(je)

 • korte- en lange broek

 • poncho of regenpak en rugzakhoes

 • waterfles (te leen)

 • zaklamp

 • anti-muggenspul

 • hoed/pet

 • zonnebrandcrême

 • voldoende fotorolletjes

 • zo nodig pilletjes tegen reisziekte voor de kronkelwegen in de pick-up truck

 • oordopjes (denk aan gillende varkens die ’s ochtends vroeg te eten krijgen en aan mogelijk snurkende reisgenoten)

 • slippers of lichte comfortabele schoentjes

 • toiletpapier

Als je comfortabel liggen belangrijk vindt, kun je overwegen een “self inflatable” matje mee te nemen, hou daarbij wel in het achterhoofd dat het prettig is zo weinig mogelijk op je rug mee te torsen. Als je via ons een hotel hebt geboekt in Chiang Mai kun je daar de bagage die je niet op de trekking meeneemt achterlaten. Waardepapieren kun je daar in een kluisje stoppen. Goed ingelopen schoenen met profiel zijn een absolute must. Toiletpapier en andere voor de hand liggende zaken zijn niet altijd onderweg te koop.

Bedenk dat het in de bergen een paar graden koeler is dan op zeeniveau, wat tijdens het lopen erg goed uitkomt (zweten zul je overigens toch wel). Dit betekent ook dat je van november tot februari het best een dikke trui of jack kunt meenemen, evenals een warme slaapzak of extra fleece slaapzakje, aangezien de slaapzakken die je kunt huren niet zo dik zijn. Van maart tot oktober volstaat een fleecejasje in combinatie met een lakenzak of dunne slaapzak.

Wat je niet meeneemt op een trekking

 • dure sieraden  

 • mooie kwetsbare kleding (je wordt een potje vies ...)

Mensen van bergstammen denken dat iedere buitenlander die langs komt stinkend rijk is, wat, vergeleken met hun koopkracht, absoluut waar is. Waarom zou je dit verschil willen benadrukken?

Wat je niet doet op een trekking

 • ongevraagd foto’s maken

 • religieuze voorwerpen aanraken

 • wees voorzichtig met ruilhandel drijven. In ons geval kwam er een groepje verkoopsters van zilveren sieraden langs (leuke kadootjes; laag percentage zilver overigens), met zulk soort handelslieden valt natuurlijk te handelen. Met name de Akha kunnen zeer hardnekkig zijn.  

Mocht je de mensen daar iets willen geven, kun je het beste een donatie doen aan bijvoorbeeld de plaatselijke dorpsschool. De gids kan je daarbij van dienst zijn.

 • je op een andere manier onrespectvol gedragen

De seizoenen

De beste periode om te gaan trekken is van november tot februari. Het weer is dan relatief lekker fris met weinig of geen regen. De een na beste periode is in juni/juli, begin regenseizoen wanneer de ongeasfalteerde wegen nog niet in modderpoelen zijn veranderd. De twee na beste periode is tussen maart en mei: geen regen, maar het is dan wel droog en warm waardoor het landschap iets minder groen is.
 


www.vakantieweblog.eu