http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:

MaleisiŽ Algemeen
Reisverslag
Foto's

    Hoogtepunten

KL-tower
De Petronas Towers
Genting Highlands
Gunung Ulu Kali
De Penang Hill
De Kek Lok Si
Gunung Raya
Crocodile Farm
Gunung Machinchang
Underwater World

Algemene informatie over Penang

Penang, ook wel de parel van de oriŽnt genaamd, is al jaren ťťn van de meest toeristische locaties van MaleisiŽ. Voor Maleise begrippen toeristisch, maar vergeleken met Europese begrippen valt het reuze mee. Het eiland (285 vierkante kilometer groot) ligt aan de noordwest zijde van het Maleisisch schiereiland. Op het eiland zijn veel bezigheden en bezienswaardigheden, maar ook luieren aan het strand is prima mogelijk.

Op Penang wonen ongeveer 1,2 miljoen mensen, waarvan 59% van Chinese afkomst is, 32% Maleis en verder 7% van Indiase afkomst (2% van overige komaf). Penang kent een bewogen geschiedenis, dat geeft het aantal bevolkingsgroepen op het eiland duidelijk aan. In het verre verleden had Penang een belangrijke waarde voor veel handelaren en piraten.

Georgetown

Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang, is vernoemd naar de Britse Koning George III. De stad ligt aan de noordoostzijde van het eiland en telt, inclusief buitenwijken, zo'n 550.000 inwoners. Nadat Penang in 1786 door de sultan van Kedah werd overgedragen aan de Engelsen, stichtte Sir Francis Light de stad Georgetown. Hij begon als eerste met de bouw van Fort Cornwallis. Later groeide deze eerste nederzetting uit tot een (voor die tijd) grote stad. In 1957 kreeg Georgetown stadsrechten, tot 1972 was het de enige stad in MaleisiŽ met stadsrechten. Meer over de geschiedenis van Penang.

Momenteel is de stad een goed voorbeeld van de multiculturele samenleving in Maleisie, Georgetown telt veel verschillende bevolkingsgroepen. In de stad wonen voornamelijk Chinezen, iets dat je duidelijk terugziet in het dagelijkse leven. Zit je in de taxi met een Maleise chauffeur, dan heeft hij het waarschijnlijk over de Chinezen. Andersom heeft een Chinese taxichauffeur het al snel over de Maleiers.

De stad wordt gekenmerkt door koloniale bouwstijlen, de Engelsen hebben in hun tijd een flinke stempel gedrukt op de bouw van Georgetown. De stad is niet een moderne metropool als Kuala Lumpur. Sommige wijken zijn redelijk modern, andere ouderwets. Georgetown kun je vergelijken met zo'n typische en hectische Aziatische stad, je merkt er dat authentieke Aziatische sfeertje duidelijk.

Georgetown is opgebouwd in wijken. Zo heb je er een Chinese wijk (Chinatown) en ook de kleurige wijk 'Little India'. Verder heb je er een business district (zakenwijk). Eťn van de leuke activiteiten op Penang is een dagtochtje door Georgetown. Dit kan te voet of met een trishaw, maar je kunt ook alle bezienswaardigheden met de taxi bezoeken.

In Georgetown kun je ook prima winkelen, in en rond de stad vind je een flinke hoeveelheid met moderne shopping malls. Een aantal bekende malls zijn Gurney Plaza, Island Plaza, Komtar Complex, Prangin Mall, One-Stop Midlands en het Bukit Jambul Complex. Zie voor meer informatie de pagina over shopping op Penang.

 

PENANG MAP - TRAVEL INFORMATION - MALAYSIA

De basis van alle invloeden

Het eiland Penang ligt in de straat van Malacca en was in het verre verleden een belangrijke handelsroute voor Europa, het Midden-Oosten, India en China. Hierin ligt tevens de oorsprong van de huidige multiculturele inslag van het eiland, de reizigers brachten allemaal hun eigen gebruiken en cultuur mee naar Penang. De moesson is de hoofdreden waarom veel handelaren Penang (of in mindere mate Langkawi) voor een lange periode op hun vaarroute aandeden. Men kon pas weer uitvaren, wanneer de winden weer gunstig waren. De straat van Malacca ligt precies op de scheidingslijn tussen twee moessonperiodes.

Voordat Penang een eigen bestuur kreeg, viel het eiland binnen de staat Kedah. Deze staat was een belangrijk Indiaas centrum van invloed en handel. In oude teksten komt Kedah terug als het gebied met de eerste Maleise vestigingsplaatsen. Ook later zou Kedah nog een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van MaleisiŽ.

De naam van het eiland kwam het eerst in de 17e eeuw in beeld op een kaart van een Chinese admiraal, Cheng Ho. Hij had het eiland de naam Ping-Lang-Seu gegeven. Later is dit Penang worden, dat in de Maleise taal betelnoot of Arekannoot betekent.

Bevolkingsgroepen op Penang

De Indiase handelaren kwamen (waarschijnlijk) al voor de 1e eeuw naar het Maleise schiereiland. Men kwam toen vooral voor handelswaren als kruiden, specerijen en goud. De IndiŽrs namen hun eigen religie en culturen mee, zo werden het Boeddhisme en HindoeÔsme geÔntroduceerd in Penang.

Rond de 9e eeuw zette islamitische handelaren uit India en het Midden-Oosten voet aan wal in Penang en in de rest van het Maleise schiereiland. Ook zij kwamen vooral voor de handel naar Zuidoost AziŽ. In tegenstelling tot de IndiŽrs (Boeddhistische en HindoeÔstische) en Chinezen, spendeerden de moslims naast de handel ook veel energie in het verspreiden van het islamitische geloof. De islam breidde zich dan ook snel uit in dit gebied.

Rond de 15e eeuw werd Penang ontdekt door de Chinese handelaren. Onder leiding van admiraal Cheng Ho werd China een belangrijke handelspartner in Penang. De Chinezen waren vooral geÔnteresseerd in goederen en materialen. In ruil hiervoor brachten de Chinezen hun eigen goederen en technieken naar Penang en de rest van het Maleise schiereiland.

Rond de 14e eeuw kwamen er mondjesmaat Europese handelaren op Penang terecht. De eerste handelaren waren van Portugese afkomst. De Portugezen waren zo slim om hun kaarten geheim te houden, en hadden hierdoor een monopolie in Zuidoost AziŽ. Ruim 200 jaar later (1595) kwamen de Nederlanders (VOC) ook aan in Zuidoost AziŽ, niet lang daarna arriveerden de Engelsen. In 1786 kreeg de Engelsman Francis Light de sultan van Kedah zover om Penang over te dragen aan de Britse Oost-Indische Compagnie.

Francis Light stichtte niet lang nadat Penang onder Engels bestuur kwam te staan de hoofdstad Georgetown, genoemd naar de Engelse koning George IV. Volgens de teksten op schrift had Light de volgende oplossing bedacht om het gebied snel toegankelijk te maken (Penang was toen nog ťťn dichte jungle). Om de werkers gemotiveerd aan de slag te krijgen, vuurde hij met een kanon een schot met zilveren munten de jungle in. Binnen een korte tijd was de jungle vrijgemaakt om te starten met de bouw van de stad Georgetown.

Ontwikkelingen in de tijd

Voor de 20e eeuw kwamen handelaren vooral naar Penang voor de handel in kruiden, specerijen en goud. Om deze reden werd het eiland ook wel 'Pearl of the OriŽnt' genoemd. Vanaf de 20e eeuw kwam de handel in peper, tin en rubber centraal te staan. De laatste jaren is Penang uitgegroeid tot een Aziatische versie van het Amerikaanse silicon-valley. De stad Georgetown heeft sinds 2005 de status van 'Cybercity'. Vooral in het gebied Bayan Lepas vind je veel bekende fabrikanten van elektronica en andere technische componenten. Bedrijven als Dell, Intel en AMD hebben allemaal hun Aziatische hoofdkantoren op Penang gevestigd. Een belangrijke reden hiervoor is vooral omdat MaleisiŽ een veilig land is, met een gezonde economische bodem en gunstige financiŽle voorwaarden biedt voor de internationale bedrijven die zich daar vestigen.

Winkelcentra op Penang:

Aangezien veel toeristen naar het eiland Penang gaan, kom je hier ook veel luxe shopping malls tegen. De malls liggen voornamelijk in en rond de stad Georgetown, de hoofdstad van het eiland. Het Shopping-overzicht geeft een totaalplaatje van alle noemenswaardige shopping-locaties op het eiland. Hieronder volgt een overzicht van de shopping malls op Penang:

Island Plaza
Komtar Complex
Midland One Stop
Plaza Gurney
Pranging Mall
 

Chinatown:

Chinatown ligt een paar honderd meter vanaf het Komtar complex. Net als bij andere Chinese wijken komen de straten in de avonduren tot leven. Je kunt hier dan goedkoop lederwaren of nephorloges kopen. Overdag vind je in dit gebied veel vlees,- en viswinkels langs deze straten.

Nightmarket:

Vooral toeristen vinden de nightmarkets of pasar malam op Penang te gek. In Georgetown heb je er een paar, maar vooral bekend is de nightmarket van Batu Ferringhi. Hier vind je veel nepkleding, gekopieerde dvd's en nephorloges. Maar al gauw merk je (maar al te goed) dat goedkoop in dit soort gevallen vaak duurkoop is. De sokken die ik gekocht had in de shopping mall gingen beduidend langer mee, dan die 10 paar sokken van de markt. Hetzelfde geldt voor de horloges, je hebt er waarschijnlijk een paar maanden lol van, maar ga er beter maar niet vanuit dat het horloge jaren meegaat. Ook media als cd's en dvd's zijn nauwelijks meer de moeite waard om in AziŽ te kopen. Je kunt films en muziek net zo gemakkelijk via het internet downloaden.

De bus is een veel gebruikt vervoersmiddel op het eiland. De stads,- en streekbussen doen bijna elke noemenswaardige locatie op het eiland aan. Wanneer je in het strandplaatsje Batu Ferringhi verblijft, dan is de bus een prima manier om naar Georgetown te reizen. De kosten voor een kaartje bedragen meestal niet meer dan 2 ringgit. Je kunt bij de chauffeur betalen, of je gooit 1 a 2 ringgit in de betaalbak achter/naast de chauffeur, als deze er is.

De chauffeur trekt dan aan een touwtje waardoor het geld in de bak valt. Eindhalte vanaf Batu Ferringhi is het centrum van Georgetown, voor het Komtar gebouw. Je hebt snel genoeg door dat je in het centrum bent aangekomen, hier stapt namelijk meestal iedereen tegelijk uit. Je kunt er ook al tussentijds uitstappen, wanneer je bijvoorbeeld naar Island Plaza, Plaza Gurney of Midland One Stop wilt gaan. Deze drie shopping malls liggen allemaal langs de route die de bus van en naar Batu Ferringhi aflegt. Kijk overigens niet vreemd op wanneer een bus zo nu en dan helemaal niet langskomt op de tijd die op het tijdenbord wordt vermeld. Kijk ook niet vreemd op als de chauffeur ineens besluit een praatje te maken met iemand langs de weg. Hij is de baas van de bus, en niet andersom.

Houd er trouwens rekening mee dat er later op de avond weinig tot geen bussen meer rijden naar Batu Ferringhi, je bent dan op de taxi aangewezen. Vanaf het centrum van Georgetown vertrekken ook bussen naar de meeste attracties op het eiland, zoals de Botanic Gardens, de Kek Lok Si tempel, en naar bijvoorbeeld Penang Hill. Vanaf Penang kun je overigens ook met de bus naar de andere grote steden in MaleisiŽ rijden. Er vertrekken dagelijks bussen naar Kuala Lumpur, naar de Cameron Highlands, en zelfs sinds kort een directe bus naar Singapore.

Er rijdt overigens een gratis shuttlebus door de stad Georgetown. De bus rijdt langs diverse interessante plekken, en je kunt makkelijk uitstappen, rondkijken, en een bus later weer instappen. Op deze wijze maak je op een leuke wijze kennis met de mooie stad Georgetown.

Taxi op Penang:

Naast de bus zul je op bepaalde momenten ook met de taxi reizen. Je gebruikt de taxi bijvoorbeeld om vanaf het vliegveld naar je hotel te reizen (of andersom). Ook de wat minder gemakkelijk bereikbare plekken zijn prima met de taxi te bereiken.

Sinds 2006 is er een nieuwe regelgeving van kracht in Penang. Taxi's zijn nu verplicht om met meter te rijden. Geen fixed prices dus, geen geŽmmer over de prijs van de ritten, maar alles netjes op de meter. Dit is natuurlijk prachtig nieuws voor de toerist, omdat je vroeger maar moest hopen op een gelukje. In veel gevallen betaalde je voor 2006 een veel hoger bedrag dan wanneer dezelfde rit op de meter gereden zou worden.

Helaas is er nog niet zoveel veranderd, ondanks de nieuwe regels. De taxichauffeurs zijn van mening dat hun broodwinning hiermee in gevaar is gekomen. De chauffeurs komen niet meer naar de centrale, en rijden zonder licentie rond. Veel chauffeurs hebben onderling afspraken gemaakt met hun collega's, waardoor de kans op een rit op de meter heel klein is.

Omdat er op het eiland Penang lange tijd geen duidelijke regelgeving was met betrekking tot het rijden op de meter, trok dit eiland heel veel taxichauffeurs aan. Op Penang was men immers vrij om te vragen wat men wilde.

Er waren relatief veel meer taxichauffeurs dan klanten, waardoor er hoge prijzen per rit werden gevraagd. Nu de meter verplicht is, zijn er simpelweg teveel taxi's. En een rit waarvoor men voorheen ongeveer RM30 tot RM50 vroeg, kost een klant op de meter nog maar RM5 a RM9.

Hij gaf aan dat het probleem vooral zit in de hoeveelheid chauffeurs op het eiland, en de lage inkomsten bij het rijden op de meter. De chauffeurs hebben hun beklag geuit bij de lokale overheid, maar die wil niet wijken voor alle geuite bezwaren. De verplichting tot gebruik van de meter blijft bestaan. Chauffeurs die zich hier niet aan houden, raken vroeg of laat allemaal hun licentie kwijt. In juli 2006 zijn er al 32 licenties ingetrokken, de CVLB (Commercial Vehicles Licensing Board) is van plan voor eind oktober 2006 nog eens 23 in te trekken.

Je mag je afvragen of dit de schuld van de overheid is. Wat vast staat is dat het zeker niet de schuld van de bezoeker is. Op Penang verdiende een taxichauffeur voorheen bergen met geld. Een ritje van 200 meter kostte al gauw RM10. Men kwam er nog mee weg ook, want als je als toerist een chauffeur weigerde, dan kwam je er meestal bij een ander ook niet in. Heb je geen zin om te onderhandelen over prijzen, neem dan lekker voor RM2 de bus.

Trishaw op Penang:

De Trishaw (Rickshaw) is meer een funride, dan een heus vervoersmiddel. Vooral in het centrum van Georgetown, rond het Komtar complex, rijden veel Trishaw's rond. Vaak zijn het oude mannetjes die de omgebouwde fiets berijden. De eerste (en tevens laatste) keer dat wij hierin zaten, was de eigenaar zo oud, dat we het bijna zielig voor hem vonden, hij viel er zowat bij neer. Vanaf de Trishaw zie je Georgetown wel vanaf een mooie kant. Meestal laten ze je in een kort ritje alle mooie wijken en hoogtepunten van het stadscentrum zien, absoluut de moeite waard.

Bron: http://www.veelzijdigmaleisie.nl

 


www.vakantieweblog.eu