http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:

Maleisië Algemeen
Reisverslag
Foto's

    Hoogtepunten

KL-tower
De Petronas Towers
Genting Highlands
Gunung Ulu Kali
De Penang Hill
De Kek Lok Si
Gunung Raya
Crocodile Farm
Gunung Machinchang
Underwater World

Algemene informatie over Langkawi: lees verder op de site: http://www.veelzijdigmaleisie.nl

Geschiedenis van Langkawi

De geschiedenis van de eilandengroep Langkawi is van jonge aard. In tegenstelling tot de roerige geschiedenis van het naastgelegen eiland Penang, zijn er op Langkawi nauwelijks noemenswaardige geschiedkundige feiten geregistreerd. Langkawi heeft dan ook niet toneel gestaan voor een aantal grote ontwikkelingen rond het ontstaan van het land Maleisie. Wel was het een plek waar piraten konden schuilen, maar in tegenstelling tot Penang groeide het eiland niet uit tot een centrale plek waar reizigers zich vestigden.

In een ver verleden stond het gebied waarbinnen Langkawi ligt dus bekend als een piratennest. Door deze historie doen vele legendes en mythen de ronde. Mythen en andere mysterieuze verhalen worden tot op de dag van vandaag nog na verteld. Hieronder in het Engels samenvatting van de legende over het ontstaan van het eiland:

"The various peaks on the island such as Gunung Raya,(the highest mount on the island), Gunung Mat Cincang, Bukit Sewar, Belaga Pecah and Telaga Air Hangat, were named according to the incidents which transpired as a result of a family feud. These first three mountains were originally purported to be humans while Belaga Pecah(meaning broken pot) was believed to be the spot where a large pot containing gravy was spilt after the pot, used as a missile in the feud, broke there. A cauldron of boiling water was also used as a missile in the fight. The spot where it landed became a series of Hot Springs gushing into the air, giving rise to the name Telaga Air Hangat (meaning hot well water)."

Kuah, hoofdstad van Langkawi

Het stadje Kuah ligt aan de zuidoost zijde van het hoofdeiland en is de hoofdstad van Langkawi, Maleisie. Het stadje kent zo'n 13.000 inwoners en het geheel oogt rustig, net zoals de gehele eilandengroep Langkawi. De hoofdstad van het dichtbij gelegen eiland Penang (Georgetown) is een bruisende stad, daarentegen is Kuah Town meer een groot dorp. Langkawi is een eiland dat elke toerist aandoet wanneer je naar Maleisie met vakantie gaat. Een bezoek aan het stadje Kuah is dan vanzelfsprekend een vast onderdeel van de reis.

Sinds de invoering van de belastingvrije status heeft het plaatsje een gedaanteverwisseling ondergaan en is uitgegroeid tot een klein stadje. Voor 1987 was Kuah de enige plaats, waar men logies voor de nacht kon vinden.

Het centrum van Kuah kent wat ouderwets ogende winkeltjes. Bij de meeste winkels kun je (belastingvrij) drank en rookwaren kopen. In het centrum vind je ook een aantal banken, dit zijn tevens de enige plekken waar je kunt pinnen en waar je je andere geldzaken kunt afhandelen. Houd ook hier weer rekening met de salarisperiode, tegen het einde van de maand wil bank de optie voor toeristen om te pinnen nog wel eens stopzetten. Dit omdat de 'locals' voorgaan. Aan de rand van het stadje vind je één van de weinige plekken op Langkawi waar je 'westers' kunt winkelen, de Langkawi Fair. Sinds eind 2005 heb je er zelfs een F.O.S.

In Kuah heb je ook een aantal internetcafés. Heeft je resort geen internetvoorziening, dan is Kuah de zo'n beetje de enige plek waar dit mogelijk is. Mocht je het eten van je resort of hotel op Langkawi zat zijn, dan kun je in Kuah ook prima terecht om lekker langs de straat bij een hawker te eten. Tussen de Langkawi Fair en de Jetty Point zit een prima foodcourt.

LANGKAWI MAP - TRAVEL INFORMATION - MALAYSIA

Langkawi Eagle en Lagenda Park

Naast de Jetty Point, tegen de rand van het stadje Kuah, ligt de Langkawi Eagle Square. Op dit plein rijst een handgemaakte, metershoge adelaar boven iedereen uit. Deze Eagle zie je door heel Langkawi terug. De naam van het eiland komt dan ook voort uit een combinatie van de woorden 'Helang' (Arend) en 'Kawi' (Rood/Bruin, de kleur van het standbeeld). Aan de voorzijde van het grote beeld heb je een muur waar water uit komt, hier zie je vaak kleine kinderen spelen. Vanaf Langkawi Eagle heb je een prachtige zonsondergang, naast het beeld heb je diverse bankjes waar je gezellig kunt zitten.
 

Naast de Eagle Square ligt het 50 hectare grote Lagenda Langkawi Park. Een prachtig park met veel verschillende soorten bomen, planten en bloemen. Daarnaast bevat het park 4 meertjes en een flink aantal informatiezuilen met hierop informatie over het eiland en haar geschiedenis.

Wat overigens opmerkelijk mag worden genoemd is het metersgrote plasmascherm dat, tussen het park en de Eagle, reclame en andere flashy videobeelden toont.
Schril contrast met het rustige imago dat het eiland wat ons betreft heeft, het ziet er dan ook niet uit (alhoewel ik grote metershoge plasmaschermen meestal wel kan waarderen, slaat het hier de plank volledig mis).

We zouden zelf een bezoek aan het park combineren met een half dagje Kuah. Je start in Kuah centrum. Dit is meestal in een uurtje wel bekeken. Vervolgens neem je de taxi voor een paar RM naar de Jetty Point. Hier kun je wat winkelen of een goede koffie doen bij de Starbucks. Vanaf de Jetty Point is het 2 minuten lopen naar de Eagle Square. Na een bezoek aan het grote standbeeld loop je naar het Lagenda park. Na een wandeling door het park kun je eten bij de redelijk grote foodcourt tegenover de ingang van het park (aan de rand van de parkeerplaats van de Jetty Point). Je kunt daarna ook nog lopend naar de Langkawi Fair, een kleine shopping mall op zo'n 5 minuten lopen vanaf Lagenda park.

Shopping op Langkawi

Langkawi is een rustig eiland, van massale toerisme is geen sprake. De laatste jaren ontwikkeld het eiland zich wel enorm. Nieuwe resorts, hotels en attracties voor toeristen schieten als paddestoelen uit de grond. De lokale overheid probeert echter wel het rustige een mooie sfeertje te behouden. Het eiland heeft al jaren een tax-free status. Nu zegt dit eigenlijk niet zo heel veel, want het is er niet zo heel veel goedkoper dan in de rest van Maleisie. Alcohol en tabak is er wel weer flink wat goedkoper, maar houd er rekening mee dat je niet teveel drank of sigaretten meeneemt naar het vasteland.

Het eiland kent eigenlijk nauwelijks echte malls/winkelcentra. Rond de hoofdstad Kuah heb je een paar malls. Het zijn allemaal geen megacomplexen zoals op Penang of in Kuala Lumpur.

exploring gunung raya
Exploring Gunung Raya

Taxi op Langkawi:

Vervoer op het eiland gaat het beste en meest gemakkelijk met de taxi. Op het eiland hebben ze goede afspraken wat betreft de taxi. Er is bijvoorbeeld in tegenstelling met de droevige situatie rond taxi's op Penang, op Langkawi sprake van fixed prices. Er zijn overal op het eiland taxi standplaatsen waar je de taxi kunt nemen. Meestal heb je bij elk resort een standplaats, bij zo'n beetje alle bekende attracties op het eiland, bij de shopping malls en bij de haven en luchthaven. Hier kun je dan tevens een kaartje voor de taxi kopen. Je geeft gewoon aan waar je naartoe wilt, en krijg dan de (fixed) prijs te horen. Afdingen zit er niet in. Vervoer vindt meestal plaats in kleine busjes, vooral handig wanneer je grote tassen of koffers bij je hebt. Stap overigens alleen maar in bij een echte taxi. De politie controleert altijd streng op het eiland op illegaal taxivervoer.

Auto op Langkawi:

Op het eiland kun je een auto huren. Het eiland is wat mij betreft echter net iets te klein om met de auto te verkennen. De brommer is veel leuker en makkelijker. Op het internet heb je websites waar je online een auto kunt huren. Verder heb je o.a. in Kuah de optie om de auto af te halen. Autohuur is vrij prijzig, vaak enkele honderden ringgits per dag.

Brommer op Langkawi:

Net als op veel andere plekken in Maleisie, kun je op Langkawi kun je perfect met de brommer rondrijden. Het is de beste manier om snel en gemakkelijk het eiland te verkennen. Het eiland heeft een rustig wegennet. Vooral aan de noordzijde kom je nauwelijks auto's tegen. Een brommer huur je al voor 40/45 RM per dag. Benzine kost een paar RM voor een volle tank. Meestal huren wij een brommer voor het volledige verblijf, we halen de brommer op bij aankomst, en leveren de brommer pas in bij vertrek. Op deze manier ben je altijd mobiel, en niet altijd afhankelijk van de (doorgaans) dure taxiritten. Met de brommer kun je ook lekker makkelijk de kleine dorpjes in het binnenland van Langkawi bezoeken. Je stopt hier en daar even snel voor wat drinken of om wat foto's te nemen. Houd er wel rekening mee dat een brommer niet 50cc bevat, maar meestal 120 of 125cc. Ze gaan dus snel, wanneer je er alleen op zit harder dan 100km per uur. Dit kan dus ook gevaarlijk zijn. Wij rijden er altijd samen op, en meestal niet harder dan 75km/h (rijd je harder, dan doet het alleen maar meer zeer als er een vlieg tegen je wang vliegt :)).

Je krijgt meestal niet standaard een helm mee. Hier moet je voor je eigen veiligheid wel om vragen. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, en een helm is een verplichting wanneer je eventuele kosten bij een ongeluk(je) vergoed wilt krijgen bij je Nederlandse verzekeraar. Het is overigens altijd verstandig om voorafgaand aan je vakantie even contact op te nemen met je zorgverzekeraar en de verzekeraar waar je een reisverzekering hebt afgesloten. Hier kan men aangeven of je wel of niet verzekerd bent in geval van ongelukken etc bij het huren van een brommer in Maleisie.

Om een brommer te huren dien je volgens de regels in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Dit rijbewijs is voor +/- 13 euro te koop bij een vestiging van de ANWB. Vergeet niet een foto mee te nemen voordat je een int. rijbewijs laat maken. Ik heb nu drie vakanties een brommer gehuurd op Langkawi en op Penang. Nog geen enkele keer is er om mijn internationaal rijbewijs gevraagd. Een kopie van mijn paspoort was altijd voldoende. Ik zou echter wel altijd een internationaal rijbewijs voor de zekerheid meenemen.

exploring gunung mat cincang
Exploring Gunung Mat Cincang

Bron: http://www.veelzijdigmaleisie.nl
 

www.vakantieweblog.eu