http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:
ItaliŽ - Rome

ItaliŽ Algemeen

Colosseum
Fontana di Trevi
Foro Romano
Pantheon
Piazza Del Popolo
Piazza Navona
Spaanse trappen
Sint Pieter
Sint Maria Maggiore
Radio TV toren
Victor Emanuel II

Het monument van Victor Emanuel II

Gebouwd tussen 1885 en 1911 ter ere van de eenwording van ItaliŽ en koning Victor Emanuel II. Midden op het monument bevindt zich ook het graf van de onbekende soldaat. Het marmer van het monument blijft zo wit dat het in de volksmond ook wel de Suikertaart genoemd wordt.


Monument Victor Emanuel II voor de eenheid van ItaliŽ

In 1848 was ItaliŽ een soort politieke lappendeken. In het noorden waren er allerlei hertogdommen, in het midden had je een kerkelijke staat en de familie Bourbon regeerde over een vorstendom in het zuiden. Dat leverde een chaotische situatie, en al helemaal toen Oostenrijk VenetiŽ bezette. Alleen Piemont-Savoie, een koninkrijk in het noordwesten kon zich sterk maken en een beetje orde scheppen in de situatie. En de koning van dit land was Victor Emanuel. Op 17 maart 1861 werd Victor Emanuel uitgeroepen tot koning.Tegelijkertijd werd het onafhankelijk koninkrijk ItaliŽ uitgeroepen. Met de hulp van Frankrijk werd VenetiŽ bevrijd.

De situatie waarin Victor Emanuel regeerde was nogal hachelijk. 60% van de uitgaven werd besteed aan het aflossen van de staatsschuld en militaire zaken, maar langzamerhand werden de dingen beter. Zo kwam ook in ItaliŽ de industrie op gang. Victor Emanuel genoot veel vertrouwen. Zijn naam als zogenaamde oprichter van ťťn ItaliŽ hielp hem daarbij, maar zijn liberale beleid is de belangrijkste reden. Hij stierf in 1878.

Bij de viering van het 50-jarige bestaan van het Italiaanse koninkrijk, in 1911 werd een enorm monument voor hem voltooid. De bouw van het monument heeft 26 jaar geduurd en het is dan ook een enorm geval. Het staat aan het Piazza Venezia en is daar het belangrijkste gebouw. De muren zijn opgetrokken uit marmer. Maar het middelpunt van het monument is een enorm bronzen ruiterstandbeeld, 12 meter hoog, en met een gewicht van 50 ton.

In het midden van de trap staat het altaar des vaderlands, het graf van de onbekende soldaat, met dag en nacht twee schildwachten. Alle buitentrappen zijn even lang. De fonteinen aan de voet van het monument stellen links de Adriatische en rechts de Tyrrheense zee voor. Rechts van het graf van de onbekende soldaat en het beeld van Roma is de overwinning van de vaderlandsliefde en links de overwinning van de arbeid uitgebeeld. Helemaal bovenaan staat rechts het vierspan van de vrijheid en links het vierspan van de eenheid. Niet alleen het kijken naar, maar ook het beklimmen van dit monument is zeer de moeite waard. Het is zo hoog dat je een prachtig uitzicht hebt over Rome


 

www.vakantieweblog.eu