http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:
Italië - Rome

Italië Algemeen

Colosseum
Fontana di Trevi
Foro Romano
Pantheon
Piazza Del Popolo
Piazza Navona
Spaanse trappen
Sint Pieter
Sint Maria Maggiore
Radio TV toren
Victor Emanuel II

 

De Sint Pieter
 

De Sint Pieter is één van de beroemdste kerken in de wereld. De kerk is zeer belangrijk voor de Rooms-katholieke kerk, onder meer als vooraanstaand bedevaartsoord. Hij staat in Vaticaanstad, in Rome, en er wordt beweerd dat de kerk boven het graf van de apostel Petrus is gebouwd. Deze plek was, voordat de basiliek gebouwd was, gemarkeerd door een kleine kerk of kapel.

Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein, dat voor de Sint-Pieterskerk is gebouwd, is door Bernini ontworpen. Dit plein werd gebouwd van 1656 tot 1667. Het plein is vooral bekend doordat de paus er zijn jaarlijkse paaszegen uitspreekt, de zegen Urbi et Orbi. Maar dit is niet het enige waarvoor het plein gebruikt wordt. Het wordt bijvoorbeeld ook nog gebruikt voor heiligverklaringen.

Colonnade

Het plein wordt omgeven door een zuilenrij, die door Bernini zelf beschreven wordt als “de moederlijke armen van de kerk”. Deze zuilenrij bestaat uit 284 Dorische zuilen en 88 pilasters, in vier rijen, die vrijwel volledig symmetrisch staan. Samen vormen ze een ovaal met een grootste binnendiameter van ongeveer 198 meter. Het plein is in totaal ruim 200 meter breed en ruim 250 meter lang.

het midden van het plein staat een Egyptische obelisk van ruim 37 meter hoog. De obelisk is in 39 na Christus in opdracht van Caligula naar zijn circusgebracht, dat later het Circus van Nero genoemd zou worden. In 1586 is de obelisk naar de huidige plaats verplaatst. De obelisk was vroeger namelijk een draaipunt voor wagens in races in het Circus van Nero. Dit circus stond op de plaats waar tegenwoordig het plein gebouwd is.

Om de obelisk staan twee symmetrische fonteinen. Het water dat uit deze fonteinen spuit is afkomstig van het meer van Bracciano. De rechter fontein is ontworpen door Maderno. Om het symmetrische effect te behouden was er later nog een tweede fontein nodig. De eerste fontein is in 1612 geplaatst, terwijl de linkse fontein in 1675 gebouwd is.

Constantijn de Grote was in 324 de eerste persoon die opdracht gaf tot de bouw van een basiliek. In die tijd bestond de kerk uit vijf schepen en een atrium met een zuilengalerij. Onder paus Nicolaas V (1447 – 1455) werden plannen gemaakt voor de nieuwbouw van de kerk. Dit was ook nodig, omdat de eerste basiliek al tamelijk in verval was geraakt.
 

Nadat Paus Nicolaas V stierf, heeft de bouw een tijd stilgelegen. Begin 16de eeuw gaf Iulius II opdracht tot algehele herbouw waarvoor de architect Bramante een plan maakte. Dit plan was om een koepelconstructie te maken op een onderbouw in de vorm van een Grieks kruis. In 1506 is men echt met de herbouw begonnen.

Toen Bramante stierf, werd de leiding overgenomen door Rafaël, daarna door Baldassare Peruzzi, Antonio da Sangallo de Jongere en uiteindelijk stond de bouw onder leiding van Michelangelo. Aan de laatste hebben we ook de koepel te danken. Maderno bouwde de hoofdruimte van de kerk, maar ook de zijkapellen en de voorgevel van de kerk heeft hij gebouwd in 1614

De Sint Pieter is op 18 november 1626 ingewijd. De kerk heeft in totaal een oppervlakte van 15.160 m2 en een lengte van 211,50 m. De hoogte van de hoofdruimte is ruim 46 m. De koepel in het dak van de kerk heeft een doorsnede van 42 m. en een totale hoogte van 132,50 m.

De belangrijkste kunstwerken die in de kerk staan zijn de Pietà van Michelangelo, een bronzen beeld van Petrus en de bronzen overkapping boven het pausaltaar. Ook is er een aantal pausen begraven, in de kerk zoals Clemens XIII, Urbanus VIII, Paulus III en Innocentius VIII. Andere kunstwerken zijn de graven van de pausen in de “Grotte Vaticane”, en de bronzen deuren van Antonio Filarete.


Na 520 treden sta je dan op de koepel.


Een lange rij wachtende mensen.

 


 

www.vakantieweblog.eu