http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:
ItaliŽ - Rome

ItaliŽ Algemeen

Colosseum
Fontana di Trevi
Foro Romano
Pantheon
Piazza Del Popolo
Piazza Navona
Spaanse trappen
Sint Pieter
Sint Maria Maggiore
Radio TV toren
Victor Emanuel II

Sint Maria Maggiore
 

De aanleiding tot de bouw van deze basiliek (4de eeuw) is met een legende omweven. In de nacht van 4 op 5 augustus 352 droomde Paus Liberius (352-366) dat de maagd Maria hem opdroeg een kerk te bouwen op de plek waar de volgende morgen sneeuw zou liggen. Op de heuvel waar thans de basiliek staat, trof paus Liberius de volgende ochtend, hartje zomer, een dik pak sneeuw aan. Vandaar dat de kerk eerst Maria ad nives (Maria-ter-Sneeuw) genoemd werd.

In 431 stelde het Concilie van Efese vast dat Maria 'Moeder Gods' genoemd mocht worden. Paus Sixtus III (432-440) wilde dit feit het jaar daarop herdenken door deze Maria-kerk te vergroten en haar in het vervolg Santa Maria Maggiore te noemen. In het schitterende interieur zijn nog vele restanten te zien van de vroegchristelijke oorsprong van het gebouw.

In de apsis zelf tref je een 13de eeuws mozaÔek van Jacopo Torriti aan dat gemaakt werd toen de hele apsis verbouwd werd. Jacopo Torriti laat er de kroning zien van Maria die wordt omgeven door engelen en heiligen. Voor Petrus, Paulus en Franciscus knielt Paus Nicolaas IV (regeerperiode 1288-1292) die de bouwheer was. De vroegchristelijke versiering (uit een vroeger tijdperk) vindt men in de bovenste helft van het mozaÔekHet portaal dateert uit circa 1150 en de apsis (een apsis is een halfronde ruimte die een kerkgebouw afsluit. Vaak is de apsis de plaats waar het hoofdaltaar zich bevindt.) uit circa 1290. De campanile (een campanile is een vrijstaande klokkentoren die vanaf de 10de eeuw vooral in ItaliŽ voorkomt) is 14de eeuws. In de 15de eeuw kwam er nog een verdieping bovenop zodat het de hoogste klokkentoren van Rome is geworden. Rond 1600 werden er aan de buitenkant van de klokkentoren nog kapellen toegevoegd.

De apsiszijde is omstreeks 1675 buitenom geheel verbouwd. De voorgevel is in 1750 door Ferdinando Fuga aangebracht. Het mozaÔek uit 1300 van Filippo Rusuti, waarin Christus tussen engelen en apostelen wordt voorgesteld, is tijdens die verbouwing nogal beschadigd. Vanaf de pauselijke loggia (een loggia is een overdekte galerij aan een bovenverdieping) die drie arcaden heeft, gaf de paus in de 18de en 19de eeuw op 15 augustus (Maria-Hemelvaart) de zegen urbi et orbi ("aan stad en wereld"). Op het plein voor de basiliek bevindt zich de Colonna all'Esquilino, een zuil die afkomstig is van het Forum Romanum; Paulus V (1605-1621) plaatste hierop in 1614 een bronzen Mariabeeld.

www.vakantieweblog.eu