http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:
Italië - Rome

Italië Algemeen

Colosseum
Fontana di Trevi
Foro Romano
Pantheon
Piazza Del Popolo
Piazza Navona
Spaanse trappen
Sint Pieter
Sint Maria Maggiore
Radio TV toren
Victor Emanuel II

Fontana di Trevi

De Fontana di Trevi bevindt zich op een klein pleintje, het Piazza di Trevi. Zij is gebouwd door de architect Nicola Salvi. De fontein staat aan de voorkant van een groot paleis, het Palazzo Poli. Het thema van het bouwwerk is de oceaan met Neptunus op een schelp die voortgetrokken wordt door twee gevleugelde paarden.

Er zijn elementen van de oceaan in de paarden verwerkt. Het ene paard is rustig en het ander wild. In twee nissen staan links en rechts de uitbeeldingen van Overvloed en Gezondheid. Rechts bovenaan zie je een afbeelding van een maagd die een soldaat de plek van een bron aangewezen zou hebben.


Tegenwoordig zie je er bijna niets meer van maar vroeger stond tussen de Palatijn en de Aventijn de grootste renbaan in het Romeinse rijk. Het Circus Maximus zorgde al vanaf de 4de eeuw v.Chr. voor vermaak. Grote Ludi Circenses (Circensische Spelen) duurden soms wel zestig dagen en er werden dan gemiddeld twaalf wagenrennen per dag gehouden.

Pas in de tijd van Caesar heeft het Circus Maximus de grootse vorm gekregen zoals wij het ons voorstellen. In die tijd was er plaats voor ruim 150.000 toeschouwers. De latere keizers hebben het verder verfraaid. Onder hen werd het Circus 600 meter lang, 200 meter breed en bood het plaats aan ongeveer 300.000 toeschouwers.

De spina, de ‘ruggengraat’ die de twee weghelften scheidde, was 214 meter lang en 6 meter breed. Op de spina stonden vele beelden en keizer Augustus liet er een 23 meter hoge obelisk plaatsen. Deze versieringen waren echter niet altijd veilig. Zo viel er eens een zuil op een tribune met meer dan duizend doden als gevolg. Ook stortte eens een tribune in. 13.000 mensen lieten hierbij het leven

De races waren een groot spektakel. Er waren twaalf starthokken waarvandaan de wagenmenners startten. De wagens werden getrokken door twee, drie of vier paarden. Renners van vier verschillende stallen namen het tegen elkaar op en vochten om de gunst van het publiek. In deze ‘Formule 1 van de oudheid’ vielen er veel slachtoffers. Vooral in de bochten wilden er wel eens wagens tegen de tribune te pletter slaan, vaak met fatale afloop. Voor de beste renners viel er wel veel geld te verdienen. C. Appuleius Diocles slaagde er zelfs in meer dan 35 miljoen sestertiën (en dat zou ook in euro’s een miljoenenbedrag zijn) te vergaren.


Ook enkele keizers deden mee aan de wagenrennen. Nero maakte het nog wel het bontst: hij liet tegenstanders vermoorden en liet 1800 overwinningen op zijn naam schrijven. In werkelijkheid is hij nooit gefinisht omdat hij van zijn wagen viel.

Ook op de tribunes was het onrustig. Er was veel wijn in het spel en rivaliserende fanclubs zorgden voor taferelen waarbij de hooligans van tegenwoordig niets voorstellen. Op de tribunes vielen vaak vele doden en er is zelfs een veldslag bekend waarbij meer dan duizend mensen om het leven kwamen.

www.vakantieweblog.eu