http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


Informatie:
ItaliŽ - Rome

ItaliŽ Algemeen

Colosseum
Fontana di Trevi
Foro Romano
Pantheon
Piazza Del Popolo
Piazza Navona
Spaanse trappen
Sint Pieter
Sint Maria Maggiore
Radio TV toren
Victor Emanuel II

Colosseum

Vespasianus (hij regeerde van 69 tot 79 n. Chr.) bouwde een reusachtige arena op de plek van Nero's meer, waarin ondere andere de feestdagen konden worden gevierd. Hij begon met de bouw rond het jaar 72 n. Chr. en het werd later opnieuw ingewijd. Dit werd gedaan omdat het toen door Titus in gebruik werd genomen (hij gebruikte het voor grote feesten die soms dagen duurden).


Dit amfitheater werd later het Colosseum genoemd. Het gebouw werd zo genoemd omdat er direct naast het gebouw een enorm verguld beeld stond van Nero (hij was hier afgebeeld als zonnegod). Dit werd, ter herinnering aan een dergelijk beeld op Rhodos dat ťťn van de wereldwonderen was, de 'kolossos' genoemd.

Het Romeinse jaar telde vermoedelijk zo'n 130 feestdagen; voor de herdenking van oude religieuze dagen, keizerlijke triomfen en andere hoogtepunten uit de roemrijke geschiedenis van Rome. Ongeveer de helft van alle feesten ging samen met allerlei soorten spelen en spektakels zoals wagenrennen, gladiatorengevechten en dierengevechten. Bij gladiatorengevechten lieten ze misdadigers op elkaar los. Dat waren altijd gevechten op leven en dood.

Deze feesten waren vooral goed om even niet aan de armoede en honger te denken. De keizers stimuleerden deze feesten. Ze hadden dan contact met hun onderdanen (de feesten werden dan ook door de keizers aangeboden) en zo werd de afstand tussen machthebber en het volk kleiner. Het volk mocht tot aan het eind van een wedstrijd beslissen wat er met de nog levende strijders moest gebeuren. Zo werd de keizer populairder onder zijn volk.

De tweede laag heeft Ionische zuilen en is 11.85 meter hoog. De bogen zijn 6.40 hoog meter bij 4.30 meter breed. De derde laag heeft Corinthische zuilen en is even hoog als de tweede laag. De bogen hebben dezelfde afmetingen als de tweede laag. Het bovenste gedeelte staat bouwtechnisch in tegenstelling met de andere drie lagen omdat deze rechthoekige openingen heeft in plaats van bogen.

Onder de arena ligt een ingewikkeld kooien- en gangenstelsel voor de dieren en de gladiatoren. De kooien werden ondergronds opgehesen waarna de dieren en de gladiatoren de arena in konden. Vanaf de kelder van het Colosseum liep er een tunnel naar de Ludus Magnus, de plaats waar gladiatoren opgeleid werden

De gladiatoren, die werden geselecteerd onder veroordeelde criminelen, slaven en krijgsgevangenen, werden in verschillende categorieŽn ingedeeld. Sommigen van hen vochten in een zware wapenuitrusting met zwaard en schild. Anderen waren licht bewapend en hadden alleen een dolk en een armbeschermer om zich te verdedigen. Er waren er ook gladiatoren die in het Colosseum verschenen met slechts een net en een drietand.

Het Colosseum is een bouwwerk dat, wanneer het uitsluitend te maken zou hebben gehad met de tijd en de elementen, waarschijnlijk een eeuwig leven zou hebben gehad. Oudheidkundigen die het Colosseum hebben onderzocht en het aantal zitplaatsen hebben geschat, vermoeden dat de bovenste stenen rijen waarschijnlijk nog omringd waren met houten galerijen die waarschijnlijk na een serie van spelen werden weggehaald en daarna weer werden opgebouwd.


In alle delen van het gebouw zijn nu ontelbare gaatjes te vinden. Hier zijn drie verschillende gedachtes over met betrekking tot de oorzaak:

1-De stenen blokken waren door zware bronzen of ijzeren ankers verbonden en deze ankers zijn door de roofzucht beschadigd of vernietigd.

2- De lege ruimtes werden gebruikt als marktterrein. Vervolgens werden de gaten door handwerklieden geboord of vergroot om de kramen en tenten op te laten steunen.

3- Het komt doordat in de 14de en de 15de eeuw uit de muren van het Colosseum blokken steen gehaald werden voor bouwwerken.

Tegenwoordig zijn er geen schouwspelen en andere bezigheden in het Colosseum maar kan je het Colosseum bezichtigen. De bodem ligt open en zo kan je de kooien van de dieren zien en het ondergrondse gangenstelsel.

Toegangskaartjes voor het Colosseum


                                                        

 

 

www.vakantieweblog.eu