http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


 
  Vakantie Weblog Nieuws 2016
 

<< 2015 VakantieWeblog 2017 >>

 
Gepost op zondag 18 december 2016
Kerstgroet 2016


 

Laat je meeslepen in de wondere wereld van de verlichte dorpje, verlichte huisjes en de vele figurines die het kerstdorp compleet maken!  foto's van onze kersttafereeltjes zijn nu te zien op de speciale website Kerstdorp 2016


 

Gepost op maandag 12 december 2016
Kunststof kozijnen

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Wat u mooi vindt, bepaalt u helemaal zelf, het is toch ook uw huis. Kozijnen, ramen, deuren en dakkapellen bepalen het aangezicht van uw woning. Ze moeten mooi zijn zonder op te vallen. In tegenstelling tot 25 jaar geleden worden kunststof kozijnen, ramen, deuren en dakkapellen tegenwoordig in vele kleuren en modellen vervaardigd. Voor elk type woning modern of klassiek, kan er voor een passende oplossing gezorgd worden. Zo zijn kunststof kozijnen in het straatbeeld onopvallend mooi geworden. Voor de consument is de keus dan niet zo moeilijk meer, natuurlijk geeft deze de voorkeur aan de onderhoudsarme en dus zorgeloze variant. Lees verder >>


 

Gepost op dinsdag 6 december 2016

Bijzondere kerstmarkten in Kerststad Valkenburg

Ook dit jaar zijn we naar Valkenburg geweest in een warme, kerstige sfeer komen we door een bezoek te brengen aan deze unieke kerstmarkten. Benieuwd naar deze kerstmarkten? Lees dan snel verder!


 

Gepost op zondag 27 november 2016

Laat u meeslepen in de wondere wereld van de verlichte dorpjes, Kerstdorp 2016

Ook dit jaar hebben we weer van alles uit de dozen gehaald en is het weer genieten van onze eigen verlichte huisjes. Laat je meeslepen in de wondere wereld van de verlichte dorpje, verlichte huisjes en de vele figurines die het kerstdorp compleet maken! Hieronder een kleine impressie volgende maand meer foto's van onze kersttafereeltjes.


 

Gepost op donderdag 15 september 2016

Derde dagrecord in De Bilt

Zojuist is de temperatuur in De Bilt boven de 26,6 graden gekomen. Daarmee noteerde het hoofdstation van het KNMI de derde dag op rij, met een dagrecord

De Bilt niet tropisch
De afgelopen twee dagen resulteerde het dagrecord in een tropische dag. Zover zijn we vandaag niet, maar de temperatuur loopt nog wel op. Het is niet heel waarschijnlijk dat het vandaag in De Bilt ook weer 30 graden wordt. Meest waarschijnlijk stokt het kwik er iets onder. De kans op een lokale 30'er ergens in het oosten of zuidoosten van het land is er nog wel.

Nog nooit 4x tropisch op rij
Voor het station Arcen, in Noord-Limburg, is het vandaag de vierde dag op rij, met een temperatuur boven de 30 graden. Vier dagen tropisch in september is heel bijzonder. In 1947 werden er in september ook vier tropische dagen in Maastricht gemeten, maar die waren niet onafgebroken. Het is nog nooit voorgekomen dat in september op 1 station er vier 30'ers op rij vielen.

Recordregen droogt op Voorlopig zal het voor De Bilt wel even het laatste dagrecord zijn wat we breken, want vanaf morgen pakken de maxima veel minder extreem uit. En dat geldt niet alleen voor het hoofdstation van het KNMI, maar voor heel Nederland. De extreme hitte is na vandaag voorbij. bron: weerplaza

Vandaag & morgen

Vanavond en vannacht van het zuiden uit enkele (onweers)buien. Er zijn zonnige perioden. Later vanmiddag neemt in het zuiden de bewolking toe en in de loop van de avond komen daar enkele regen- of onweersbuien voor. Hierbij kunnen zeer lokaal windstoten rond 60 km/u of hagel voorkomen. Ook kan plaatselijk veel neerslag in korte tijd vallen. In de noordelijke helft van het land blijft het vanavond nog droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 26°C op de Wadden tot lokaal 31°C in het zuidoosten. De oostelijke wind is matig. In de zuidelijke helft van het land draait de wind naar een zuidwestelijke richting.

Drachten 30 graden, lokaal


Vannacht is er vrij veel bewolking en trekken de buien boven het zuiden langzaam naar het noorden. De buien nemen daarbij in activiteit af en ook de kans op onweer wordt dan kleiner. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 17°C en de zuidwestenwind is zwak tot matig, langs de kust af en toe vrij krachtig. In het noorden is de wind eerst nog oostelijk.

Morgenochtend is het bewolkt met in het noorden nog enkele buien. In de loop van de dag komt de zon van tijd tot tijd tevoorschijn en kan er vooral landinwaarts nog een bui ontstaan. Later in de middag en avond neemt de kans op zwaardere regen- en onweersbuien in het westen en zuidwesten van het land toe. Mogelijk valt hier binnen 24 uur een grote hoeveelheid regen. Met een middagtemperatuur van ongeveer 23°C is het duidelijk minder warm dan de afgelopen dagen. De zuidwestenwind is matig, aan de kust soms vrij krachtig. In de middag en avond neemt de wind langs de westkust toe naar krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)
 

Gepost op woensdag 14 september 2016

Records blijven sneuvelen

Opnieuw warmterecords
Update 13:00 uur: records blijven sneuvelen. Vannacht was het record warm. Vlissingen bleef met de temperatuur zelfs boven de 21 graden. Dat is op 14 september nog nooit vertoond. En er komt nog meer aan!

Nieuwe records
Het gaat maar door met records en hitte. Zojuist werd het dagrecord van De Bilt, wat stond op "slechts" 28,2 graden, gebroken. Het kwik stijgt nog altijd, zodat we de eindstand nog niet kunnen opmaken. Met de 30,3 graden in Arcen (Limburg) kunnen we daar inmiddels spreken van een regionale hittegolf. Vanaf zaterdag is het er al meer dan 25 graden en zowel maandag, dinsdag als vandaag noteerde het station een 30'er. Het is de derde regionale hittegolf van duit jaar, voor deze regio.

Recordwarme nacht
Werd gisteren al het record verbroken van warmste 13e september ooit, afgelopen nacht werd de warmste septembermaand gemeten. In Vlissingen daalde het kwik niet verder dan 21,6 graden en daarmee werd het oude record van 20,9 graden, dat werd gemeten op 5 september 1949 in Maastricht met 7 tienden verbroken.

Nieuwe dagrecords in de maak
Ook vandaag gaan opnieuw records sneuvelen. Verpulverd worden is misschien wel een beter woord. Het dagrecord voor De Bilt staat op 28.2 graden maar de verwachting is dat het in De Bilt wel eens warmer dan 30 graden kan worden. Mocht het ergens in Nederland warmer worden dan 31.3 graden dan hebben we landelijk ook een record, immers warmer dan 31,3 graden werd het op 14 september nog nooit in Nederland. Het record stamt uit 1964 en werd gevestigd in Volkel.

Recordwarme nacht Maxima tot 15:30 uur

Hitte van gisteren
Gisteren werd het landelijk dagrecord ook al verbroken. Gilze Rijen en Eindhoven noteerden allebei 33,1 graden waardoor het oude record van Maastricht (31,9 graden) uit 1947 uit de boeken verdween. Om de temperaturen zelf bij te houden kijk je op onze extremen-pagina.

De genoemde temperaturen zijn allemaal waarden die op professionele KNMI stations zijn geregistreerd. Ongetwijfeld kan het zo zijn dat de thermometer bij u in de achtertuin veel hogere waardes heeft geregistreerd, maar deze thermometers zijn niet officieel geijkt en voldoen niet aan de opstellingseisen waardoor ze niet meegenomen worden in de boeken van het KNMI. Een tuinthermometer die hangt op een bakstenenmuur kan makkelijk op deze hete dagen een temperatuur aangeven van 45 graden maar dat is het echt niet.

bron: weerplaza.nl

 

Gepost op dinsdag 13 september 2016

Hitterecord: nog nooit zo laat in september zo warm


bron rtlnieuws


Nog nooit was het op 13 september zo warm als vandaag. In De Bilt is de temperatuur rond 15:00 uur opgelopen naar 31,1 graden.

"Er zijn natuurlijk plekken waar het nog warmer is, maar voor de landelijke temperatuur kijken we naar De Bilt", zegt meteoroloog Amara Onwuka van Buienradar.

Het warmste werd het rond 15:30 uur in Gilze-Rijen: 33,1 graden. In Eindhoven werd het 32,7 graden en in Maastricht 32,6 graden.

Morgen weer heet
Het zou zomaar kunnen dat het record maar één dag blijft staan, want morgen wordt het weer heet. "Dan is lokaal 33 graden mogelijk en in De Bilt wordt het misschien nog warmer dan vandaag."

Na morgen neemt de temperatuur af. Donderdag is er aan het eind van de middag of in de avond kans op onweer en vanaf vrijdag komen we in koelere lucht terecht. "Dan gaat de temperatuur naar gemiddeld 22 graden. Er is dan ook veel minder zon."


Drachten


 

Gepost op maandag 12 september 2016

Nooit eerder zo laat in het jaar zo warm

De warmte van vandaag en de rest van deze week in Nederland is zeer uitzonderlijk. Het wordt morgen zo'n 30 graden, en dat is 12 graden boven normaal. Een belangrijke oorzaak van de warmte, is de grote hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer, stelt het KNMI. Deze waterdamp werkt als een broeikasgas

Slechts twee keer eerder was het op een dag in september zo warm als voor morgen en overmorgen wordt verwacht. Dat was in 1949 en en in 2013. Maar toen ging het om 5 september, terwijl het nu al een week later in september is. Daarmee is het dus nooit eerder zo laat in het jaar zo warm geweest.

's Nachts

Ook bijzonder is dat het om een reeks van zeer warme dagen gaat. Tot nu toe ging het doorgaans om een enkele dag in de nazomer dat er dergelijke hoge temperaturen werden bereikt. Ook het feit dat het in de nachten zo warm blijft, is niet normaal.

"Als het warm is in september, koelt het normaal gesproken 's nachts weer flink af. Nu is dat niet het geval", zegt Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI

Hoe warmer de lucht, hoe meer waterdamp deze kan bevatten, legt Van Oldenborgh uit. Waterdamp is geen oorzaak van opwarming, maar versterkt deze wel. Het opwarmende effect van waterdamp is zelfs een aantal keer sterker dan dat van CO2.

De oorzaak van deze warme dagen is dus de warme lucht uit Spanje, gecombineerd met de uitstoot van CO2. En vervolgens wordt deze warmte nog fors versterkt door waterdamp. Dat er zo veel waterdamp in de lucht zit, wordt gemeten door satellieten en met meetapparatuur op aarde.

Klimaatmodellen

Het effect dat waterdamp heeft is bekend, maar de invloed ervan op de langere termijn is nog niet helemaal duidelijk.

"Waterdamp is een van de grootste onzekerheden in de klimaatmodellen", zegt Van Oldenborgh. "De grootste onzekerheid vormen wolken, maar meteen daarna komt waterdamp." Het is een van de redenen waarom het zo moeilijk is om in te schatten met hoeveel graden de aarde deze eeuw zal opwarmen.  bron:nos.nl
 

Gepost op zondag 4 september 2016
Groeten uit Duitsland

Vakantie: Duitsland
24 Juli 2016 t/m 8 Augustus 2016

Rondreis: Heidelberg, Rettenberg, Brannenburg, Langfurth, Fleckl, Bischofsheim, Dortmund.

24 Juli 2016
Dag : Zondag
Aantal km : 596,1 km
Weer : 27 graden, wat bewolkt en drukkend warm
Accommodatie : Ibis hotel Heidelberg

Vandaag begint onze reis. We hebben alles ingepakt wat we mee moeten nemen. We hebben ook wat koffie gezet voor onderweg. Wat koekjes en broodjes meegenomen. Daarna was het dus tijd om te vertrekken. We gingen dus om 8:00 uur weg. Hepke begon met rijden en Sibbele gaat straks rijden. Onze eerste stop zou zijn Kleef. Hier staat een mast. Maar dit is niet doorgegaan ivm mistig weer. Het was mistig in Duitsland, daarna werd het wel beter maar op dat moment toen we er bijna waren niet. Dus we hebben deze overgeslagen. Langs de snelweg hebben we dus maar koffie en broodje gehad. Toen was het 9:45 uur. We hebben ook nog even gebeld met het thuisfront. Dit was nog gratis. We waren nog niet over de grens.

Om 16:00 uur kwamen we aan in IBIS hotel. Daar hebben we de auto even voor het hotel geparkeerd. We hebben het foutloos gevonden en met de auto is ook alles goed gegaan. We hebben eerst even ingecheckt maar we moesten de auto achter het hotel zetten. We kregen uitleg van hoe en wat. Dit hebben we gedaan en de koffers naar boven toe en even kijken hoe en wat. We hebben de rest ook uit de auto gehaald en even op de kamer wat gedronken. Daarna gingen we even wat eten. We zitten vlakbij de MC Donalds. We hebben wat patat gehad. Dit was wel lekker, waren we wel aan toe. Lees het hele verhaal van dag tot dag....


 

Gepost op donderdag 11 juli 2016

De tuinverbouwing voor en het eindresultaat er na!

klik op de foto voor een uitvergroting

Voor de tuinverbouwing Na de tuinverbouwing
   

   
Voor de tuinverbouwing Na de tuinverbouwing
   

   

 
Gepost op zaterdag 9 juli 2016

Vakantie Duitsland

Eind Juni begin Juli zijn we naar Malta geweest en binnenkort gaan we nog met eigen auto weg naar het zuiden van Duitsland, Alpengebied!

Rondreis in het kort:
Heildelberg, Rettenberg, (Grünten)
Brannenburg, (Wendelstein) Langfurth, (Brotjacklriegel)
Fleckl, (Ochsenkopf) Bischofsheim, (Kreuzberg) Dortmund, Drachten.

Klik op de kaart hieronder voor de standaard route die we gaan doen..


 

Gepost op dinsdag 28 juni 2016

Groeten uit Malta: Rondreis MaltaVandaag 29 mei begint onze reis. We vertrekken om ongeveer 7:45 uur uit Drachten. Onze vlucht is om 11:50 uur. Ons 1ste hotel is Water Edge hotel. Dit ligt in het oosten van Malta. Hier verblijven we 3 dagen. We gingen met de auto naar Schiphol toe. We gingen om 7:45 uur weg en we kwamen rond 9:30 uur bij P3 lang parkeren aan. We konden onze auto vlakbij de bus parkeren. Het heeft zijn voordeel dat we dus eerder op vakantie gaan. Niet zo druk. Dus alles de bus in en rond 9:40 uur kwamen we op Schiphol aan. We moesten nog even een stukje lopen om naar vertrekhal 3 te gaan, maar dat ging natuurlijk wel goed. Daar hebben we eerst onze bagage even achtergelaten. Er was geen rij we konden zo doorlopen. Dus dat scheelt weer. Toen we dit hadden gedaan gingen we eerst even wat drinken en een broodje eten. Hier waren we wel aan toe. Daarna gingen we het panoramadeck even op, wat vliegtuigen spotten. Daar gingen we langzamerhand richting de gate. Eerst even de rugzak checken door de scan. Niets mis mee natuurlijk. Daarna naar de gate toe. Het vliegtuig ging op tijd. Meer lezen >>
 

Gepost op zaterdag 25 juni 2016
De voortuin op de schop door H&W Hoveniersbedrijf Drachten

Onze voortuin is klaar. De werkzaamheden werden uitgevoerd door H&W Hoveniersbedrijf Drachten. Zie hier het eindresultaat, wij zijn tevreden. klik hier voor meer foto's


 

Gepost op zaterdag 23 april
Tuinbeplanting door H&W Hoveniersbedrijf Drachten

In 2015 hebben onze achtertuin verbouwd en dit jaar een tuin beplantingsplan gemaakt, die vandaag zal worden uitgevoerd door H&W Hoveniersbedrijf uit Drachten. Het zijn nog kleine plantjes maar naar verwachting zullen deze uit groeien naar mate zomer vordert. Hieronder een paar foto's van deze dag! Ook hebben we nu een waterkraan achter zodat we nog beter de platentjes water kunnen geven wanneer dat nodig is.

Onze voortuin gaat ook op de schop en de werkzaamheden zullen wederom uit gevoerd worden door H&W Hoveniersbedrijf Drachten, later meer informatie!


Het uitzetten en verdelen van de plantjes

Het eindresultaat, incl. David beeld van Michelangelo

Het originele beeld van marmer uit Carrara is 5,17 m hoog, inclusief het voetstuk. Het stelt de Bijbelse figuur David voor, terwijl hij op het punt staat, met de geladen slinger over zijn schouder, de reus Goliath aan te vallen. In zijn ontwerp was Michelangelo uitgegaan van het al door Di Duccio aangetaste marmerblok, hij voegde geen marmer toe. Daardoor is het beeld ruimtelijk wel breed, maar niet zo diep. Naar verhouding is het bovenlichaam vrij groot, waarschijnlijk omdat het werk bedoeld was om op een hoge piëdestal geplaatst te worden en men het dan in perspectief zou zien, schuin omhoog kijkend. Ook zouden dit de verhoudingen van de adolescent David kunnen zijn. Het beeld toont een sterke fysieke verschijning, met een zeer correcte anatomie. Zoals gebruikelijk bij het uitbeelden van een naakte Joodse man in beeldende kunst uit de Renaissance is deze David echter niet besneden. zie Wikipedia David (Michelangelo)


 

Gepost op zondag 28 februari
Vakantie 2016 | Malta en Zuid Duitsland

Dit jaar gaan we twee keer op vakantie als eerste naar Malta en later nog naar Zuid Duitsland. Maar nu eerst  even in het kort Malta.

Malta, land vol historie

Met een totale landoppervlakte van slechts 316 vierkante kilometer is Malta één van de kleinste landen aan de Middellandse Zee. Malta bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en het onbewoonde eiland Comino. De meer dan een miljoen toeristen op jaarbasis zorgen voor ongeveer een derde van de totale inkomsten van het land. Het toerisme is daarmee veruit de belangrijkste bron van inkomsten van Malta. De toeristen komen vooral in de zomermaanden naar Malta met als belangrijkste doel een zonvakantie te vieren op de eilanden. Je merkt dat op het eiland Malta er vooral sprake is van het echte massatoerisme. Op Gozo is het allemaal wat rustiger en gemoedelijker, wat ook een ander publiek met zich meebrengt. Naar Gozo komen vooral toeristen die op zoek zijn naar rust, cultuur en natuur. De wijze waarop men op Gozo in de loop der jaren omgegaan is met de ruimtelijke ordening heeft gezorgd voor een eiland dat meer in balans lijkt te zijn.

Reisbeschrijving
Onze eerste reis dit jaar gaat naar Malta en verblijven daar 10 dagen. Op Malta hebben we een auto gehuurd zodat we ons gemakkelijk kunnen verplaatsen. De vlucht is vanaf Shiphol met een Air Malta toestel. Als alles goed gaat landen we op het internationale vliegveld. Drie hotels zijn geboekt voor deze vakantie.

Klik op de kaart voor de standaard route die we gaan doen. Van het vliegveld gaan we eerst naar B= Birżebbuġa dan naar Gozo met de veerboot naar (C) Xlendi en terug met de veerboot naar de hoofdstad van Malta, (D) Valletta.


 

Gepost op vrijdag 19 februari
Een pelletkachel is een hightech “groene” kachel die wordt gestookt met houtpellets

Waarom een pelletkachel ?

We werden geïnspireerd door de familie die al een jaar een pelletkachel hebben branden. Daarom hebben wij sinds vandaag, vrijdag 19 februari 2016 ook een pelletkachel staan.

In het kader van energiezuinig bezig zijn, kunnen we ook bijdragen voor het verminderen van het gasverbruik in de woning. We dragen ook al bij in het zelf opwekken van stroom d.m.v. zonnepanelen. Deze hebben we een aantal jaren geleden geïnstalleerd. De gasprijzen in Nederland stijgen jaarlijks of de energiebelasting gaat omhoog. We kunnen ook nog gebruik maken een van een investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Nu is het niet zo dat we geen CV meer gebruiken maar de pelletkachel draagt ook bij In de sfeer in de kamer. De warmte van een pelletkachel voelt anders aan dan een CV verwarming.  Een pelletkachel is behaaglijker dan CV warmte Kortom : Een pelletkachel is stoken met hout maar dan met het gemak van een gas kachel (CV verwarming)

Klik hier voor de fotosessie

Een pelletkachel is een hightech “groene” kachel die wordt gestookt met houtpellets. Het verbrandingsproces is Co² neutraal.

De Pelletkachel heeft een microchip besturings systeem die de veiligheid controleert en een optimale verbranding waarborgt. Dit systeem stuurt meerdere ventilatoren aan die ervoor zorgen dat de kachel een optimale verbranding heeft. Hierdoor zijn de Artel en Calux pelletkachel modellen in staat een rendement van boven de 92% te behalen.

De nieuwe Artel Norma en Elite Pelletkachel hebben een rendement van 98% !

Een van de ventilatoren zorgt ervoor dat er in de verbrandingshaard een optimale conditie is voor de verbranding van de pellets. Het gaat hier om aanvoer van verbrandingslucht (zuurstof), afvoer van de rookgassen en een optimale rookgassen temperatuur. Hierbij is tevens het voordeel dat het niet noodzakelijk is om de kachel aan te sluiten op een schoorsteen of een schouw. Er is geen natuurlijke “trek” nodig.Tevens zijn er één of meerdere (afhankelijk van het model) ventilatoren die de omgevingslucht uit de kamer door de kachel voeren en zorgen voor de warmteoverdracht.

Doordat de lucht een uitgekiende weg aflegt en meermalen langs de vuurhaard wordt geleid is de warmteoverdracht optimaal. Vervolgens wordt de warme lucht de kamer weer ingeblazen, of via een aan te leggen kanaal naar andere ruimtes in uw woning gevoerd. Deze kachels vallen onder de categorie “Kanalisatie kachels”. lees verder op de website van www.pelletkachellemmer.frl

 

Artel Milano 92%

Pelletkachel Artel Milano 8 KW.

Tartak Olczyk houtpellets

Tartak Olczyk houtpellets, EN plus a1, pallet 70 zakken 15 kg, 1050 kg, thuisbezorgt.

Snel overzicht:
EN plus a1 en DIN plus pellets. Uitvoerig zelf getest en een zeer hoogwaardige pellet hoge energieopbrengst van 5,3 kWh/kg of 19 MJ/kg, geeft weinig as, een lichte as heeft die nagenoeg niet achterblijft in de brander, een zeer stabiele vlam. 100% FSC gecertificeerd hout.

 

Hoe werkt een Pelletkachel

A - Pellet voorraad tank.

B - Pellet transport vijzel.

C - Vijzelmotor.

D - Luchtaanvoer brander ruimte.

E - Gloeispiraal.

F - Rookgas afvoer Pelletkachel

G - Ventilator voor aanvoer lucht woonkamer.

L - Pelletkachel.

I - Warme lucht uitgang
 

Pelletkachel afvoerset compleet

  • T-Stuk 80 mm

  • 45 graden bocht 80 mm

  • 90 graden bocht 80 mm 

  • 1,5 meter buis 80 mm

  • 0,5 meter buis 80 mm

  • DW 80/130 geveldoorvoer rvs

  • Rubber rozet (binnen)

  • Rvs rozet (buiten)

  • Rvs eindkap (buiten)

  • Wandbeugel zwart 80 mm

 

Maatwerk is natuurlijk ook mogelijk!As-Stofzuiger
 Powerplus X308


Voor pelletkachel..
Voor houtkachel..
Met 4 meter snoer..
Met accessoires

 
Gepost op vrijdag 8 januari 2016

'IJzel kost tientallen miljoenen'


NOS Nieuws

De ijzel van de afgelopen dagen in de noordelijke provincies kost tientallen miljoenen euro's. Dat zegt Akke Groenewoud, adjunct-directeur van ondernemersorganisatie VNO-NCW Noord.

Volgens haar zien vooral winkeliers hun inkomsten teruglopen doordat klanten vanwege de gladheid wegblijven. Ook boeren missen inkomsten en de bevoorrading van supermarkten loopt vertraging op.

Verder is er volgens Groenewoud veel financiële schade door ongelukken en doordat werknemers doorbetaald krijgen terwijl ze niet op het werk kunnen komen. "Veel bedrijven zaten drie dagen zonder personeel", zegt Groenewoud. "En veel winkels hadden nauwelijks klanten. Voor hen waren dinsdag en woensdag verloren winkeldagen."

Verzekeraars: schade valt mee
Volgens het Verbond van Verzekeraars valt de schade door ongelukken juist heel erg mee. Woordvoerder Rudi Buis laat weten dat er tot nu toe niet meer ongevallen werden gemeld dan normaal. "Code rood heeft mensen heel bewust gemaakt van de gevaren van de ijzel. Veel mensen hebben hun auto thuis laten staan."

Op een dag met heftig winterweer wordt er doorgaans veel meer schade gemeld, volgens Buis. "Als er in heel Nederland sneeuw ligt, zijn er gemiddeld 500 gevallen van autoschade. Maar dat is afhankelijk van goede en tijdige waarschuwing." Als een volledige werkdag wegvalt, kost dat de economie 0,2 tot 0,3 procent groei Peter Hein van Mulligen, CBS Noodweer kan de economie veel kosten. Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), scheelt een verloren werkdag 0,2 tot 0,3 procent economische groei. "Maar dan zou het hele land plat moeten liggen en niemand naar z'n werk kunnen." De economische schade door de ijzel van deze week schat Van Mulligen eerder op enkele miljoenen.

Miljoenen liters melk verloren
Veel van de misgelopen inkomsten zit bij melkveebedrijven. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag werd er in het noorden weinig melk opgehaald door FrieslandCampina. Door gladheid was het risico voor transporteurs te groot. De zuivelproducent adviseerde 450 boeren in Groningen, Friesland en Drenthe om hun melk weg te laten lopen.

Woordvoerder Jan-Willem ter Avest schat dat er vier tot vijf miljoen liter melk is geloosd. " In totaal is er zeker voor een miljoen euro melk weggegooid."

Het is nog niet duidelijk wie voor die kosten opdraait. "Het niet kunnen ophalen van melk door gladheid is eigenlijk een ondernemersrisico", zegt Ter Avest. Maar doorgaans is er wel enige coulance." FrieslandCampina buigt zich nog over een vergoeding voor de niet opgehaalde melk.

Supermarkten: bevoorrading loopt door
De afgelopen maanden produceerden boeren eigenlijk te veel melk. De productie bij FrieslandCampina heeft dan ook geen last van de kortstondige verminderde aanvoer van melk. "De consument merkt er dus niks van", aldus Ter Avest. "We hebben alle winkels gewoon kunnen bevoorraden."

Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo laten weten dat leveringen wat trager zijn, maar dat er zeker geen sprake is van lege schappen. Wel zaten 200 huishoudens gisteren tevergeefs te wachten op boodschappen die ze via de website van Albert Heijn hadden besteld. Het was volgens een woordvoerder niet verantwoord om bezorgers de weg op te laten gaan.

In de supermarkten is het volgens de woordvoerders soms wat rustiger dan normaal, zeker in dorpswinkels waar de meeste klanten met hun auto komen. "Maar waarschijnlijk lopen winkels nauwelijks inkomsten mis", zegt de woordvoerder van Albert Heijn. "Klanten halen hun boodschappen op een later moment." Het is bijna onmogelijk aannemelijk te maken dat inkomstenderving een gevolg is van de ijzel Rudi Buis, Verbond van Verzekeraars. Niet alle winkels zijn zo relativerend over de gevolgen van de gladheid. In de zaak van bakker Hans Stuurwold in Assen is het uitzonderlijk stil. "Ik ben gisteren met de helft van het brood blijven zitten", zegt Stuurwold. Ook voor vandaag ziet het er niet goed uit voor de bakker. "Het is hier nog steeds een ijsbaan, het is bijna niet te doen om hier te komen. "

Volgens Buis is de kans klein dat dit soort ondernemers de verloren inkomsten terugzien. "Als ze al verzekerd tegen dit soort schade zijn is het bijna onmogelijk om aannemelijk te maken dat de inkomstenderving echt door het weer komt."

Strooizout
De afgelopen dagen is er zeven miljoen kilo zout door Rijkswaterstaat gestrooid. "Maar we hebben voor elke winter een voorraad van 200 miljoen kilo, dus eigenlijk stelt het niet zoveel voor. Bovendien is de winter op deze week na erg zacht," aldus Rijkswaterstaat. NOS/BEN PRINS
 

Gepost op donderdag 7 januari 2016

KNMI beëindigt code rood provincie Groningen

Het KNMI beëindigde donderdagavond code rood voor de provincie Groningen. Volgens Rijkswaterstaat zijn de snelwegen in Groningen, Friesland en Drenthe vrijdag weer goed begaanbaar.

Gevaarlijk
Het openbaar leven in het noorden van het land werd afgelopen week nagenoeg stilgelegd. Voor weggebruikers was het te gevaarlijk om op pad te gaan door de gladheid. Automobilisten die wel de snelweg opgingen, moesten hun rijstijl aanpassen.

Vooral woensdag zorgde dat voor tientallen ongevallen. Veel auto's en vrachtwagen raakten betrokken bij slippartijen. De hulpdiensten hadden moeite om alle ongevallen af te wikkelen.

Ook reden er niet tot nauwelijks bussen, lukte het niet om overal de post te bezorgen en bleven de meeste scholen dicht. Leerlingen hoeven de gemiste uren niet per se in te halen. De Onderwijsinspectie liet donderdag weten dat de scholen nergens toe verplicht zijn.

Het weer in Nederland: Noordoosten mogelijk ijzel

Op veel plaatsen in ons land valt regen. In het noordoosten valt eerst mogelijk natte sneeuw of ijzel. Vanavond gaat in het noordoosten de neerslag over in regen en wordt de vorst verdreven. Uiteindelijk wordt het overal droog en de maxima komen uit op 0 tot 8 graden. Daarbij is de wind is matig tot vrij krachtig, aan zee stormachtig met kans op zware windstoten tot 90 km/uur. Morgen is het veelal zonnig en droog bij maximaal 5 tot 8 graden. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige wind.


N381 bij Appelscha 14:20. De eerste regendruppels vallen!


N381 vlak voor Appelscha, de weg is goed!

Code rood is van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. Ook in Friesland en Drenthe kan lokaal nog gladheid voorkomen.


Het weer: na ijzel komt storm

De ijzel is nog niet verdwenen of het volgende 'weerprobleem' dient zich alweer aan. De westkust van Nederland krijgt vandaag te maken met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.
 

"Dat komt door een lagedrukgebied dat van Engeland naar Denemarken trekt. Het trekt daarbij over Nederland", legt weerman William Huizinga uit.

Windkracht
Zeeland krijgt aan het einde van de middag als eerste te maken met stormkracht 8. Dat trekt langzaam naar het noorden. Zuid-Holland en Noord-Holland worden in de avond ook getroffen door de windstoten. Die kunnen ’s avonds in sterkte toenemen tot windkracht 9. Het gebied verdwijnt na middernacht via de Waddeneilanden uit Nederland.

Het noordoosten van Nederland heeft vandaag opnieuw te maken met ijzel. Daar valt vandaag nog winterse neerslag, met name in de provincies Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. In de loop van de dag zal de temperatuur daar ook stijgen. Dat leidt ertoe dat de ijzel verdwijnt. Dat zal als laatste gebeuren in de provincie Groningen, in de loop van de avond.
 

Gepost op woensdag 6 januari 2016
KNMI: Weeralarm voor Groningen, Friesland en Drenthe

Rijkswaterstaat: GA NIET DE WEG OP
WOENSDAG 6 JANUARI 2016, 16:41

ASSEN - Het is voorlopig nog niet gedaan met de problemen op de weg, dat zegt woordvoerder Saskia Dijkema van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat raadt mensen daarom nog steeds aan niet de weg op te gaan als het niet nodig is. De snelwegen kunnen namelijk verraderlijk glad zijn. Het gevaar wordt volgens Dijkema veroorzaakt doordat sommige weggedeelten prima berijdbaar zijn. "Mensen verhogen dan hun snelheid, komen op een glad stuk en glijden van de weg."

Blijf rechts rijden'
Mensen die toch de snelweg op moeten, raadt ze aan vooral rechts te blijven rijden. "Vooral de linkerbaan kan heel glad zijn." Ook in de woonwijken is het voorlopig oppassen geblazen. "Daar is sprake van hele andere omstandigheden. Lokaal kan het nog heel erg glad zijn."

In het zuiden van Drenthe heeft het verkeer volgens Dijkema het meest last van de gladheid. "Op het zuidelijke deel van de A28 is nu ook sprake van langzaamrijdend verkeer."

Ongelukken
De gladheid zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg. Tussen 11.00 en 15.00 uur vanmiddag zijn bij de politie vijf ongelukken gemeld. Bij die ongelukken raakte niemand gewond. Vanochtend tussen 06.00 en 11.00 uur gebeurden er ook al veertien ongelukken. Daarbij raakten drie mensen gewond. Code rood geldt nog tot vanavond 22.00 uur. RTV Drente


Beilen: 15:03 uur


Beilen: 15:03 uur. Na 20 minuten kon ik eindelijk de weg op


Het lag er dik op...


Onderweg naar Drachten - N381 - 15:30 uur ( -3,5. graden)


Onderweg naar Drachten - N381 - 15:30 uur ( -3,5. graden)


Net over de provinciegrens Drenthe - Fryslan

Boeren zitten met volle melktanks

BURGUM
- Vele boeren zijn vanaf heden genoodzaakt om hun melk te lozen omdat deze niet opgehaald wordt. De melk werd dinsdag niet opgehaald in verband met gladde wegen door de ijzel. Een aantal boeren kwam vervolgens met een volle melktank te zitten. Vooral boeren in het noorden van Friesland zijn hierdoor getroffen.

Melkweg heeft woensdag om 6.00 uur alles weer opgestart zodat de eerste melkwagens weer rijden. Chauffeurs hebben instructie gekregen om geen risico's te nemen. Omdat het nog altijd op vele plekken spekglad is, is het de vraag of alle boerenbedrijven woensdag bezocht kunnen gaan worden.

Het rijden met de zware melkwagens is niet zonder gevaar. In Oldeholve belandde dinsdagmiddag een melkauto in de sloot.

Regen van ongevallen door gladheid door ijzel

woensdag 6 januari 2016 om 08:29

Zuidwolde - Door regenval tijdens de ochtendspits is het weer erg glad en gevaarlijk op de weg, deze woensdagmorgen. De ANWB meldt dat het verkeer op de A28 tussen Zwolle en Hoogeveen bijna volledig vaststaat door meer dan 12 ongevallen.

Meer dan 40 kilometer file op A28

Ter Hoogte van Zuidwolde is een vrachtwagen met oplegger geschaard. De cabine ligt in de sloot de oplegger staat overdwars op de vluchtstrook waardoor er maar een rijbaan beschikbaar is voor het stapvoets rijdende verkeer. Voorlopig zijn de problemen nog niet opgelost en lijken die alleen nog maar toe te nemen.


foto:regiohoogeveen.nl


Bergingsbedrijven druk bezig op de A7 bij Drachten | foto : ANP
 

Gepost op dinsdag 5 januari 2016

Grootschalige gladheid in het noord(oost)en van het land

Het is vanavond opnieuw gaan ijzelen in Noord-Nederland. Daardoor waren er slippartijen op de snelwegen A28, A32 en A37. Op de A7 tussen Heerenveen en Groningen rijdt het verkeer 30 kilometer achter elkaar stapvoets.

"Ook op de A28 tussen Hoogeveen en Groningen wordt tussen de 40 en 50 kilometer per uur gereden", zegt Rene Passet van de ANWB. Het verkeer rijdt daar over 45 kilometer langzaam. Rijkswaterstaat adviseert vanwege de "verraderlijke gladheid" de snelheid aan te passen. Daardoor lopen de snelwegen in de noordelijke provincies vol.

IJzel gevolg van 'meteorologisch gevecht boven Nederland'

Schaatsend de straat over. Vandaag kan het in het noordoosten van Nederland. De ijslaag is zo dik dat het KNMI een weeralarm liet gelden voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Aan het begin van de middag is code rood weer ingetrokken.

Het is een unieke situatie, zegt weerman Marco Verhoef. "Dit hebben we zeker niet elk jaar. Vooral omdat dit weer al anderhalve dag standhoudt en ook de komende 24 tot 36 uur nog zeker geen verandering laat zien. Misschien een kleine beweging van een kilometer of vijftig, maar niet veel meer."

"Grote verschillen zijn er wel vaker, maar dat loopt dan langzaam door. Dat duurt dan een paar uur en dan is het weer voorbij. Nu is het dagen aan een stuk een enorm verschil tussen het noordoosten en het zuidwesten."

Waar komen die grote verschillen vandaan?

"Op dit moment is er een gevecht gaande tussen zacht en koud weer. In het noorden staat een oostenwind met koude lucht vanuit Noord-Duitsland, in het zuiden staat een zuidelijke wind met veel zachtere lucht. Die strijd vindt plaats boven ons land en eigenlijk weet geen van beide te winnen."

"Het is wachten tot het systeem een push krijgt, zodat een van de twee wint. De verwachting is dat dit donderdag gebeurt, waarbij de zachte lucht wint."

Het ijzelt wel vaker, maar dan kun je niet op straat schaatsen. Waarom nu wel?

"Ik heb in mijn meteorologencarrière nog niet meegemaakt dat de situatie zo lang stabiel is. Het blijft nu heel lang op dezelfde plaats ijzelen. Vanaf gisteravond tot vanochtend is er continu sprake geweest van ijzel in het noordoosten van het land. Daarmee bouwt zich een ijslaag op van een paar centimeter en daar kun je dan inderdaad op schaatsen."

Heeft dit met klimaatverandering te maken?

"Nee, ik denk het niet. Dit is gewoon een winterse situatie. Extremen kunnen wel voorkomen, maar dan heb je het eerder over neerslaghoeveelheden en niet zozeer over ijzel."

"De afgelopen jaren heeft het wel vaker geijzeld. Dat duurt dan een uur of twee, drie. Daarna loopt de temperatuur al weer op tot boven nul en lossen de problemen weer vanzelf op. Nu hebben we bijna een half etmaal lang neerslag gehad terwijl het is blijven vriezen."

In 1987 was er sprake van een ijzelramp in het noorden. Hoe gaat deze situatie de geschiedenisboekjes in?

"Misschien is het vergelijkbaar. In 1987 was er sprake van een aantal uur onderkoelde regen. Dat is vloeibare regen onder het vriespunt. Zodra die regen maar iets aanraakt, wordt het ineens een keiharde ijslaag. Dat hebben we nu opnieuw."

"In '87 was er overigens veel schade. Hoe dat nu is moet nog blijken, maar het zou me niets verbazen als dat nu ook zo is." NOS.nl

Grootschalige gladheid in het noord(oost)en van het land

Schaatsen op straat Ijzel 2016 Drenthe

 

Auto's in de slip op de N381 bij Ureterp

URETERP - De ijzel zorgt ervoor dat de N381 bij Ureterp spekglad is geworden. Meerdere auto's zijn hier dinsdagochtend al van de weg geraakt. Eén auto kwam op zijn zij tot stilstand. "De weg lijkt droog en begaanbaar maar is spiegelglad." zo laat de politie van Drachten weten.

Sinds maandagavond zijn wegen in Friesland spiegelglad geworden nadat het begon te regenen. De ijzel op straat is soms goed te zien maar vaak ook niet. Kennelijk dachten de automobilisten op de N381 dat het wel meeviel met een glijpartij als resultaat.


In beeld: ijzel in Drachten


Drachten, dinsdagmiddag 15:45 uur | Stal


Drachten, dinsdagmiddag 15:45 uur | Stal


Drachten, dinsdagmiddag 15:45 uur | Stal


Drachten, dinsdagmiddag 15:45 uur | Stal


Beilen, A28 15:05 uur terug naar huis | -1,5 graden


Beilen 08:55 uur, nog steeds veel ijsafzetting op de auto


Drachten, N381 08:10 uur onderweg naar Beilen | -1,5 graden en regen!


Drachten, dinsdagmorgen 07:50 | Stal


Drachten, dinsdagmorgen 07:50 | Stal


overal ijsafzetting...


ijsafzetting aan de bomen!


Drachten, dinsdagmorgen 5:05 | Stal

situatie op dinsdagmorgen 06:00

Zware ijzel drukt stempel op ochtendspits noordoosten

De ochtendspits in het noordoosten van het land dreigt chaotisch te worden door de zware ijzel. Voor de Waddeneilanden, Groningen, Friesland, Drenthe en het noorden van de provincies Flevoland en Overijssel heeft het KNMI code oranje afgekondigd. De ijzel kan de hele ochtend aanhouden.

De verkeersdiensten adviseren vanochtend ten noorden van de lijn Vlieland-Enschede niet de weg op te gaan als het niet per se nodig is. Afgelopen avond en nacht zijn door de gladheid tientallen ongelukken gebeurd. Veel auto's en ook vrachtwagens zijn van de weg gegleden, onder meer op de A7, A28, A32 en A37. Voor zover bekend zijn er geen doden of zwaargewonden gevallen.

Er wordt veel zout gestrooid, maar het effect is beperkt. Doordat er weinig verkeer op de weg is, wordt het zout niet ingereden.

NOS-weerman Gerrit Hiemstra noemt het heel bijzonder dat het de hele nacht en ochtend ijzelt. Ook 's middags kan het glad blijven door ijzel en sneeuwresten. Hij waarschuwt dat de ijzel in de avond terugkeert, en dan waarschijnlijk ook in het midden van het land.

situatie op dinsdagmorgen 05:45 uur

situatie op dinsdagmorgen 05:25 uur, met op lopen de file 
 

 
Gepost op maandag 4 januari 2016

WaarschuwingenIJzel in het noorden

Vanavond en vannacht is het bewolkt en trekt er een neerslaggebied vanuit het zuiden over het land. In het midden en zuiden liggen de minima rond 5 graden en valt er regen. In het noorden vriest het enkele graden en valt eerst (natte) sneeuw, maar gaat de neerslag over in onderkoelde regen met daardoor IJZEL. Morgen overdag trekt de neerslag weg en wordt het veelal droog. Het blijft wel bewolkt. Het wordt -2 in Groningen tot +8 graden in Zeeland en de oostelijke wind is matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft.

http://www.weerplaza.nl/

Beilen vanmorgen om 11:15

N381 15:10 uur met -2.5 graden

 

Gepost op zondag 3 januari 2016
Stroomdipjes laten lampen knipperen in regio

Sinds zondagmiddag valt de stroom in huishoudens en bedrijven steeds korte tijd uit. Zowel in Friesland, als ook Drenthe en Groningen kwamen sinds zondagmiddag honderden meldingen binnen op social media. Het duurt soms minder dan een seconde en de lampen gaan hierdoor enige tijd knipperen. Bij bedrijven gaan verder soms alarmen af omdat de stroom korte tijd uitvalt.

De meldingen blijven binnen komen. Ook rond 18.10 uur knipperen lampen in Friesland

Lijndansen oorzaak storing

Netwerkbeheerder TenneT TSO laat zondagmiddag weten dat ze op de hoogte zijn. TenneT TSO geeft aan dat er geen sprake is van een grote stroomstoring. Er worden wel preventief op diverse plekken schouwen gedaan. "De hoogspanningsverbindingen in Groningen hebben last van 'lijndansen' als gevolg van ijsafzettingen op de hoogspanningslijnen in combinatie met harde wind. Dit leidt tot dippen in de stroomvoorziening, merkbaar bijvoorbeeld door het knipperen van lampen in huis.

Stroomdraden staan heftig te klepperen door ijzel - RTL NIEUWS

 
Gepost op vrijdag 1 januari 2016
 

 

<< 2015 VakantieWeblog 2017 >>

 

www.vakantieweblog.eu