http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


 

  Vakantie Weblog Nieuws 2007
 

VakantieWeblog 2008 >>

 
Gepost op 16 December 2007

Dit jaar hebben weer de Kerstboom opgetuigd, hij is wel niet de grootste, maar wel een mooie al zeg ik het zelf. Op de achtergrond zien we de ster branden.

Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar
 

Gepost op 23 September 2007
Open dag bij schotels in Burum
 
Open dag bij schotels in Burum

Welkom op Burum Teleport, het grondstation voor satellietcommunicatie van Stratos, de wereldwijde marktleider voor mobiele en vaste satellietverbindingen in gebieden waar het gebruik van gangbare communicatiemiddelen niet mogelijk is. Stratos levert een uitgebreid portfolio communicatie oplossingen aan meer dan 20.000 klanten zoals internationale overheden, defensie, hulporganisaties, industrie, maritieme wereld, luchtvaart en media.

Open dag bij schotels in Burum
Open Dag Burum Teleport | 22 september 2007 | 10:00-16:00 uur | Kom kennismaken met de boeiende wereld van satellietcommunicatie.

Het landelijk bekende schotelpark bij Burum organiseerde op 22 september een open dag. Deze dag is een mooie en unieke mogelijkheid om achter de (normaal gesloten) hekken van deze locatie te kijken.

Naast Stratos Global Satellite Communications als eigenaar van het schotelpark zijn ook de volgende bedrijven actief: Axima Services, Castor Broadcasting met een life uitzending door 100% NL vanaf locatie Burum, Datema Nautical Information Services (Delfzijl) en VrieService (Drachten). Lees verder....
 

Gepost op 10 September 2007

Siergrassen en bamboes behoren tot de mooiste plantengroepen. Dat vaak wuivende, bewegende blad. Die enorme rijkdom aan bloeivormen bij grassen: van metershoge, ragfijn gebouwde bloeipluimen tot minieme tril‘belletjes’. En dat elegant overhangend, lijnvormig of stijf, weerbarstig, maar toch fijn blad. Ze doen denken aan de pure natuur uit exotische landen.

Grassen hebben bovendien iets ongrijpbaar ‘oers’. Bamboes vooral iets weelderig tropisch, iets veiligs, beslotens: het sussende, eindeloze ruisen in de wind. In tuinen leveren grassen en bamboes een ongeëvenaarde bijdrage aan een totale beplanting. Zet grassen tussen bloeiende vaste planten en er ontstaat rust in de compositie. Plant bamboes en een tuin krijgt een exotische uitstraling.

Cortaderia - pampasgras

Cortaderia - pampasgras

Cortaderia is een grasachtige plant, familie van de Gramineae, dus een siergras. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Een fraai gewas dat zijn beste kanten pas toont in het najaar door zijn opmerkelijke bloei met pluimen. Niet direct toepasselijk voor een kleine tuin, eerder dienstdoend als solitaire aanplanting.

Pampasgras is een siergras met lange smalle, stugge, grasachtige bladeren, grijsgroen van kleur. De scherpe rand van deze grashalmen snijden en kunnen verwondingen aanbrengen. De groeiwijze is dusdanig snel dat deze op een grote graspol gaat lijken, concreet betekent dit dat de plant bijna jaarlijks in omvang verdubbelt. Hierdoor eerder geschikt voor de grotere tuin gezien Cortaderia uiteindelijk tot 3 meter hoog en breed kan uitgroeien.

In de zomer groeien stengels uit de plant recht omhoog, waaruit in het najaar zilverachtige of witte pluimen ontluiken, die tot 50cm. lang kunnen zijn. De lange stengels met de grote pluimen geven deze plant een statig en uitstoelend karakter. De bloeiperiode is vanaf september tot november, afhankelijk van de weersomstandigheden en de variëteit.

Men kan de pluimtakken afknippen en in een vaas plaatsen om de woning te versieren, ze laten drogen garandeert een langere houdbaarheid.

De plant kan tweehuizig zijn, de vrouwelijke plant heeft zilverwitte pluimen, de mannelijke eerder grijze pluimharen. Doch de meeste zijn geselecteerde cultivars en soortgelijk. De bladeren en de stengels drogen tijdens de winter geheel in, dus zeker geen wintergroen gewas. Doch in het voorjaar zullen nieuwe grashalmen weer de kop op steken.

Cortaderia is niet geheel winterhard, vooral jonge planten kunnen bij zware vorst schade oplopen. Bescherming van de plant is sterk aanbevolen tegen felle ijselijke wind, hiervoor bestaan echter 2 mogelijkheden. De plant afknippen op 15 à 20 cm. van de grond en afdekken met een dikke laag, natuurlijke isolatie, stalmest of compost. Anderzijds niet afknippen, samenbinden en omwikkelen met een rietenmat. Belangrijk hierbij is dat het hart van de plant niet kan bevriezen die zich in de bodem bevindt.

   
Gepost op 17 Juli 2007

Storm laat sporen achter in de regio

Een flinke storm en onweer heeft maandagavond zijn sporen achtergelaten. Na een mooie en zonnige dag werd de lucht in de loop van de avond grimmig en donker. Vooral in de omgeving van Drachten ging het onweer te keer maar ook in de regio van Burgum en Harkema sloeg de bliksem wild om zich heen. In Beetsterzwaag viel 39 mm regenwater.Maandagavond :
21:00
 

bliksinslag maandag 16 07 2007 / 22:00 uur!
Foto:
22:00 uur, het is nu wel heel dichtbij....          Buienradar van 21.30 uur! (vierkantje op de kaart is Drachten)

Bekijk het filmpje en klik hier: Filmpje (1.2 MB / wmv)

In Bakkeveen zijn in elk geval drie bomen door het noodweer omgevallen. De gemeente en brandweer moesten in actie komen om deze te verwijderen. Over het algemeen ging het om kleine inzetten. Zo moest de Burgumer brandweer een ondergelopen keer leegpompen. In Kootstertille sloeg de bliksem in op de Nassauwyk en de Willem Lodewijkstrjitte. Op de Nassauwyk viel daardoor ook de telefoon en de kabel-tv uit. De brandweer van Drogeham deed een nacontrole op de Nassauwyk in een huis waar de bliksem was ingeslagen.

In Boelenslaan stond het kruispunt van de Blauwewyk, de Piter Jellesstrjitte en de Brandewyk weer blank. Voor de bewoners van de nieuwbouw van Boelenslaan is dit de enige ontsluitingsweg. In Harkema stonden ook diverse straten blank, De Nijewei was in het dorp onbegaanbaar en zoals u in het fotonieuws kunt zien stond ook de Boekweitstrjitte blank. Bron: http://www.waldnet.nl

 

Gepost op 4 Juli 2007
Yucca: Sinds 5 Jaar bloeit hij in onze tuin, heel bijzonder dus.
 
Yucca

Yucca

Yucca

Yucca’s zijn van origine droogteplanten uit Noord Amerika. Typerend is de architectonische rozetvormige groeiwijze en de vaak opvallend stugge, zwaardvormige bladeren. Er zijn stamvormende soorten welke al of niet regelmatig vertakken en er zijn lage, clusterende soorten.

Voor de tuincultuur zijn er diverse bondbladige variëteiten welke een extra kleuraccent geven, vooral in de winter omdat ze wintergroen zijn. Naast de symmetrische groeivorm en statige blad is de bloeiwijze van Yucca van veel waarde voor de tuin. De meeste Yucca’s bloeien niet elk jaar, maar als een rozet gaat bloeien wordt er een enorme vertakte bloeiwijze geproduceerd met massa’s grote, klokvormige bloemen. Ze zijn prachtig toe te passen als solitair of in groepen. Hieronder noemen we enkele aanbevelingswaardige soorten.

Een zeer sterke stamvormende Yucca uit de westelijke kuststreken van Noord Amerika. Deze soort is goed herkenbaar aan de vorm van het blad, dit heeft de vorm van een omgekeerde curve (boog) : re – curvi – folia. De lange bladeren zijn blauwgroen tot zeegroen van kleur. Sommige (oudere) exemplaren hebben duidelijke lengte ribben op het blad. Oude bladeren sterven af en vormen een soort bladrok rondom de stam. Door deze (voorzichtig!) te verwijderen wordt de stam zichtbaar waardoor duidelijk wordt waar de naam ‘palmlelie’ vandaan komt. Yucca recurvifolia groeit meestal meerdere jaren achtereen vanuit een bladrozet zonder te bloeien.

Na de eerste bloei vertakt de plant zich in twee of meer nieuwe rozetten. Elke rozet gaat weer een stammetje vormen. Op de lange duur ontstaat zo een meerstammige plant met meerdere bladrozetten. Vaak scheuren de oudste stammen op den duur in door het gewicht van alle bladrozetten. Dat is voor een groot deel te wijten aan ons natte klimaat. De aanzet van een oude bloeiwijze ligt enkele centimeters diep in de stam. Als deze aanzet verteert laat dit een holte in de stam achter waar regenwater in blijft staan.

Dit veroorzaakt vaak rotting. Dit is te voorkomen door de bloeiwijze uiterlijk in augustus zo diep mogelijk te verwijderen zodat de plant nog wondweefsel kan maken. Een opening in de zijkant van de stam boren en het inbrengen van een stukje pvc-buis als drainage voorkomt ook de meeste schade. Nog beter is een groeiplaats te kiezen in de regenschaduw van een gebouw, schutting, overkapping of groenblijvende beplanting.

Dit advies geldt voor alle stamvormende Yucca’s. Het kan dus enige jaren duren, maar als Y. recurvifolia gaat bloeien is het ook werkelijk zeer spectaculair wat u te zien krijgt. De soms tot 2 meter hoge bloeiwijze is vertakt en hangt vol met vele tientallen roomwitte, hangende klokken, voorzien van een donkerrode rand. Let op de scherpe bladpunten en bladranden. Oude planten kunnen 1.5 tot 2 meter hoog worden en vaak even breed. In onze tuin hebben we een bijzondere kleurvariëteit van de Y. recurvifolia die nog niet in vermeerdering is. De bladeren van deze variëteit zijn voorzien van banen in de lengterichting met verschillende tinten (licht)groen tot blauwgroen. Een naam hebben we nog niet maar bijzonder is hij wel.

 
Gepost op 22 Juni 2007

Terwijl de temperaturen in Nederland deze week steeds verder dalen, lopen ze in het zuidoosten van Europa alleen maar op. Mogelijk wordt het aan het eind van de week zelfs gevaarlijk warm.

Vandaag en morgen is het met temperaturen rond de 35 graden al behoorlijk warm in de zuidelijke delen van Italie en Griekenland. Deze opwarming gaat woensdag door en dan kan het ook in het westen van Bulgarije 35 graden worden. In het weekend gaat het kwik uiteindelijk op enkele plaatsen op de Balkan en in Griekenland richting de 45 graden! De zon brandt dan verzengend en de vroege vakantiegangers doen er goed aan de komende dagen rustig aan te doen, veel te drinken en de verkoeling op te zoeken. Op de kaart hiernaast is  de temperatuurverwachting voor het komend weekend te zien.


 

Gepost op 16 April 2007

Zondag 15 April 2007 Warmterecord in De Bilt Uitgegeven: 15 april 2007 15:38

15 April 2006 om 16:40 uur

DE BILT - Het warmterecord is zondag in De Bilt verbroken. De warmste dag van april overtrof het vorige record van 27,8 graden op 21 april 1968. Het KNMI nam een temperatuur van boven de 28 graden waar. De kans bestaat dat de temperatuur lokaal boven de 30 graden uitkomt. Foto: Drachten 16:40 uur (tuineffect)

 

De vroegste tropische dag van het KNMI staat genoteerd op 5 mei 1916. De thermometer gaf toen aan dat het in De Bilt 30,1 graden was. Landelijk zijn er hogere temperaturen gemeten op 21 april 1968. In de plaatsen Gemert en Venlo was het op die dag 32,2 graden.

Vandaag schijnt de zon volop, hoewel vooral in het noorden ook af en toe wat sluierbewolking overtrekt. Het wordt bijna overal zomers warm met een middagtemperatuur van ongeveer 28 graden. Boven de zandgronden wordt het op een enkele plaats tropisch warm met 30 graden en in De Bilt zal het oude aprilrecord van 27,8 graden op 21 april 1968 waarschijnlijk sneuvelen. Alleen op de Waddeneilanden, het oostelijk gedeelte van Noord-Holland en lokaal in Zeeland ligt de maximumtemperatuur iets lager, maar ook daar wordt het nog altijd 21 tot 25 graden. De wind waait uit oostelijke richtingen en is zwak tot matig, rond kracht 3, in het waddengebied mogelijk soms vrij krachtig, 5 Bft. Langs de westkust steekt in de loop van de middag op veel plaatsen een zwakke tot matige zeewind op en kan het merkbaar afkoelen, hier en daar zelfs tot een graad of 12.


De lucht boven de Trisken - Drachten, 15-04-2007 12:00 uur

Gepost 14 April 2007

De vroegste zomerse dag ooit!

In De Bilt was het om 13.30 uur precies 25 graden. Daarmee gaat deze 14de april de boeken in als eerste zomerse dag van het jaar. En dat betekent een nieuw record voor wat betreft de vroegste zomerse dag ooit! De rest van de middag blijft het zonnig en is het maximaal 19 graden op de Wadden tot rond 27 in de zuidelijke provincies. Aan de kust is het koeler door een matige noordelijke wind. Ook morgen is het zonnig en wordt het zelfs nog iets warmer dan vandaag.

http://www.weer.nl/

Zeer warme lucht maakt zich de komende dagen meester van ons land. Op een aantal plaatsen stijgt de temperatuur naar verwachting zelfs op meerdere dagen tot 25 graden of zelfs iets daarboven. Dat zou een officiële zomerse dag betekenen en daarmee zitten we tegen de hoogst mogelijke temperaturen aan die in deze tijd van het jaar mogelijk zijn.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de hoogst gemeten temperatuur ooit op het landelijke hoofdstation De Bilt in deze tweede decade van april is 26,6 graden, gemeten op 20 april 1904. De verwachting is dat we het komende weekeinde in De Bilt uitkomen op een graad of 25, waarschijnlijk dus net iets daaronder, maar het hoeft maar net een graadje warmer te worden en we zitten op recordschema. Sowieso zijn temperaturen van 25 graden al heel bijzonder: sinds 1901 is het in de Bilt slechts vier keer 25 graden of warmer geworden in de tweede decade van april.

De warmste dagen in de Bilt in april als geheel waren 28 en 30 april 1993 toen het 26,9 graden werd. De maand eindigde toen met 3 zomerse dagen: ook 29 april werd het bijna 27 graden. Een recordlange reeks voor de maand april: 3 dagen achtereen 25 graden of meer. Er is een kleine kans dat we dit record de komende dagen gaan verbreken, maar dan zou het vrijdag en maandag nog wel een graadje warmer moeten worden dan de 24 graden die verwacht wordt.

De hoogst gemeten temperatuur ooit in april in Nederland lijkt overigens ver buiten bereik te blijven. Op 21 april van het jaar 1968 werd in Venlo de, voor midden april, onwaarschijnlijk hoge waarde van 32,2 graden Celsius gemeten (!). Een tropische dag. De dag ervoor was het kwik landelijk al tot 26 á 28 graden opgelopen.

Overigens werd in diezelfde april 1968 op sommige stations een hoeveelheid van 4 dagen met temperaturen boven 25 graden opgetekend. De komende dagen zou dit aantal wel eens in een keer kunnen worden behaald op diverse meetstations in het zuidoosten van het land.

Ook vandaag is al een bijzondere dag, want voor het eerst dit jaar gaat op een aantal plaatsen de 20 graden worden overschreden, zeker in het zuidoosten van het land. De komende dagen loopt het kwik nog verder op en liggen de maxima op meer plaatsen in de buurt van, of zelfs net boven, 25 graden.

De temperatuurstijgingen worden niet zozeer veroorzaakt door de aanvoer van warme lucht aan het aardoppervlak, maar vooral door de aanvoer van warme lucht op grotere hoogte. Dit geeft de zon de mogelijkheid om al haar energie in de onderste lagen van de atmosfeer kwijt te kunnen. Hoe werk dit?

De lucht in de onderste lagen worden overdag door de zon flink opgewarmd. De warme luchtbellen die dan direct aan het aardoppervlak worden gevormd, stijgen op, omdat ze lichter zijn dan de koudere lucht erboven. Bij een situatie met een koude bovenlucht stijgen de warme luchtbellen steeds verder op en daarmee raken de onderste luchtlagen hun warmte kwijt. Als de bovenlucht echter erg warm is, kunnen de luchtbellen niet verder stijgen en blijft de warmte onderin gevangen: bij veel zon loopt de temperatuur aan het aardoppervlak dan hoog op. Zo ook dus de komende dagen.

Daarbij is er veel zon met slechts af en toe een beetje dunne sluierbewolking. Belangrijk is echter wel dat in het weekeinde de kustregio’s ’s middags te maken krijgen met een zeer frisse zeewind. In de ochtend is het echter ook daar heerlijk zomers aandoend lenteweer. Op een flink aantal plaatsen in het binnenland wordt het dus zelfs 25 graden of net daarboven en dat is toch wel erg bijzonder zo vroeg in het jaar. Tot nu toe was 15 april (1904) in De Bilt de vroegste dag in het jaar met een temperatuur van 25 graden of meer, mogelijk wordt dit dan 14 april 2007.  Bron: Meteo Consult, KNMI.

 

Smelne FM weer 'on air'!

Vrijwilligers van het vernieuwde Smelne FM plaatsen op het van "Servotel'.

De studio is gereed, de apparatuur is aangesloten, de huisstijl opgefrist en de ruim 50 vrijwilligers zijn er helemaal klaar voor, Smelne FM gaat weer 'on air!'. Van 9 tot en met 11 februari is Smelne FM voor het eerst live te beluisteren tijdens het WK schaatsen vanuit het Thialf Stadion in Heerenveen. Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met Radio 1 / WK fm en is tevens een unieke testervaring voor de lokale omroep.

Donderdag 23 februari start namelijk de officiële programmering. Coördinator Johan van Kammen is door alle voorbereidingen enigszins gespannen, maar is ontzettend blij met de enthousiaste inzet van alle vrijwilligers en heeft er enorm veel zin in.

Smelne FM is te beluisteren op 106.5 fm en op de kabel op 96.1. De zender verzorgt vanaf 23 februari onder andere radioprogramma' s, die te maken hebben met de lokale samenleving in Smallingerland. Het college van B&W stelde in november '06 een eenmalig bedrag van € 21.100 beschikbaar, dat gebruikt werd voor de inrichting van de studio en de aanschaf van apparatuur. Daarnaast verstrekt de gemeente een jaarlijks terugkerende subsidie aan de nieuwe lokale omroep.

Bron: Breed uit, een wekelijkse informatiekrant Gemeente Smallingerland.
 


 

   
 

VakantieWeblog 2008 >>

 

www.vakantieweblog.eu