http://www.vakantieweblog.eu/
 

  Home

Nieuws YouTube

Contact   


 
  Vakantie Weblog Nieuws 2018
 

<< 2017 VakantieWeblog 2018 >>

 
Gepost op dinsdag 6 maart 2018

Inductie koken

We hebben besloten dat we een deel van onze gasproductie gaan reduceren dmv inductiekoken. Maar om tot inductie koken te komen moesten we wel een traject ingaan door oa. vergroting van sparing in natuursteenblad, tevens de meterkast aanpassen en Liander langs laten komen. Hieronder een kleine impressie van de gebeurtenissen.

Aangezien we nu inductie gaan koken moet onze meterkast ook aangepast worden. We hebben nog niet een hoofdschakelaar in onze meterkast en we hebben nog een 1 fase aansluiting (25 Ampere). Aangezien we nu inductie gaan koken moeten we voor onze kookplaat een 2 fase aansluiting gebruiken. Even gebeld met Liander en deze zeiden dat we inderdaad een andere aansluiting moeten hebben van 1 fase naar 3 fase aansluiting. dus een verzwaring van onze huidige installatie.

Zo gezegd zo gedaan, nu hebben we een offerte laten maken bij een installateur in Drachten tbv het realiseren van een 3 fasen aansluiting en deze heeft de werkzaamheden uitgevoerd. De meterkast voldoet nu aan de eisen van Liander. Toen de meterkast klaar was kon Liander de aansluiting maken. Tevens kregen we een nieuwe slimme meter en slimme gasmeter. We zijn klaar om op vol vermogen te koken.

Wat is Inductie koken

Inductie koken is de minst gevaarlijke manier van koken. Koken op gas is gevaarlijker omdat er sprake is van open vuur, waardoor vlam in de pan niet ongewoon is. Ook kan gas gaan lekken, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen (ontploffingen door lekkende gasleidingen in woningen komen regelmatig voor). Daarnaast kunnen spullen die vlakbij het gasfornuis liggen vlamvatten, denk aan een hand- of theedoek die in de buurt ligt, of een ovenhandschoen die net iets te dicht bij de gasvlam ligt. Koken op een keramische kookplaat, of een andere vorm waarbij de kookplaat zelf zeer heet wordt is minder gevaarlijk dan koken op gas, maar toch nog gevaarlijker dan inductie koken omdat je jezelf kunt branden aan de hete kookplaat of een voorwerp kan zo heet worden dat het smelt of verbrandt.

Bij inductie koken is dit allemaal niet mogelijk: de warmte wordt in de bodem van de pan opgewekt, er zijn geen andere gebieden die direct opgewarmd worden dus het enige dat kan gebeuren is dat je je brandt aan de hete pan, maar dit kan bij elke vorm van koken gebeuren. Ook stopt een inductie kookplaat direct met het genereren van energie zodra de pan van de kookplaat wordt opgetild: zonder pan geen warmte, Dat krijg je met een gasfornuis of keramische kookplaat niet voor elkaar. Daarbij komt nog: vlam in de pan: dit kan met elke vorm van koken gebeuren (als je vet maar lang genoeg verhit vliegt het in de brand) maar bij koken gas kan de gasvlam overslaan in de pan. Omdat er bij koken op inductie geen gasvlam is zal deze ook niet overslaan in de pan. Inductiekoken is dus de meest veilige vorm van koken en wordt daarom ook steeds meer toegepast.

Bij inductie koken wordt 80-90 procent van de verbruikte energie omgezet in warmte in de pan, bij koken op gas ligt dit rond de 50-60 procent, net als bij koken op een keramische kookplaat. Dit komt doordat de warmte bij inductie koken Ūn de pan ontstaat, en niet, zoals bij gas in de vorm van een vlam onder de pan of zoals bij een keramische kookplaat onder de keramische plaat. Bij inductie koken wordt dus het grootste deel van de energie omgezet in warmte in de pan, het verlies aan energie (en dus geld) bij de andere vormen van koken is veel groter, daarom is inductie koken goedkoper dan alle andere vormen van (binnenshuis) koken. Ook past de kookzone zich aan aan de omvang van de pan: zet je een kleine pan op een kookzone met panherkenning dan zal de kookzone zich gedragen alsof hij de afmeting heeft pan de pan, dus zal geen warmte proberen op te wekken waar zich geen pan bevindt. Daarnaast zijn de prijzen van inductie kookplaten in de afgelopen jaren flink gedaald, de goedkoopste inductie kookplaten (met enkele kookzone) koop je al voor rond de honderd euro. Je hoeft meestal ook geen nieuwe pannen te kopen als je gaat inductie koken, het kan echter de efficiency van de inductie kookplaat wel verhogen, dus met goede pannen bespaar je nog meer bij het inductie koken. Het (laten) aansluiten van een inductiekookplaat kan wel duurder zijn dan als je een gaskookplaat zou laten installeren, dit omdat de meeste bestaande woningen voorzien zijn van een gasaansluiting en niet voorzien zijn van een perilex-aansluiting (speciaal stopcontact voor apparaten met hoog vermogen maar wordt steeds vaker gebruikt om een ĎkookgroepĎ te maken.

Speciale pannen

Inductie koken werkt volgens het principe van magnetisme: is een pan gemaakt van magnetiseerbaar materiaal, zoals ijzer, dan werkt deze op inductie. Je kunt heel eenvoudig testen of je pannen werken op inductie: houd er een magneet tegenaan; blijft deze plakken? Dan is de pan geschikt voor inductie koken. Wil je nog sneller en goedkoper inductie koken? Kijk dan eens naar pannen met een dikke bodem die door de fabrikant voor inductie koken zijn ontworpen, in deze pannen wordt niet alleen je eten eerder warm maar verbruik je ook minder energie. Ook het schoonmaken van de inductie kookplaat is veel eenvoudiger dan bij een gasfornuis: een volledig vlakke plaat veeg je zo schoon, dat is bij de roosters van een gasfornuis wel anders.

Vrijdag 2 maart | Feenstra ElektraVoordat de installateur met de meterkast aan de gang gaat, heeft hij eerst de aansluiting van de kookplaat gerealiseerd. Om de kookplaat in werking te krijgen moet er een perilex aansluiting komen. Tevens heeft de installateur de aansluiting aan de kookplaat gemaakt. Nu nog even afwachten dat de inductie kookplaat het doet. Daarna ging de installateur bezig met de meterkast. Al het stroom ging van het huis af. Moet wel veilig gebeuren natuurlijk. Al met al duure het ongeveer 2 uur. Toen was de installateur klaar.
 

   
Oude situatie hieronder - februari 2018 Nieuwe situatie hieronder - maart 2018
   

   
Oude situatie - februari 2018  

 


 

Nieuwe situatie - maart 2018  
   

de Inductie kookplaat

EH651BEB1E | SLIMME KOOKPLAAT
Deze Siemens inductiekookplaat is gemakkelijk te bedienen dankzij de touchControl. Ook kun je per kookzone een kooktijd instellen. Daarnaast beschikt de kookplaat over een reStart-functie. Als je even de keuken moet verlaten, kun je kookplaat uitzetten. Als je weer terug bent druk je op reStart, en de kookplaat zet alle pitten en timers dan weer op de laatst ingestelde stand.
 

Gepost op Zaterdag 13 Januari
Fly and Drive SardiniŽ 2018

Dit jaar gaan we naar SardiniŽ, een eiland van ItaliŽ. We zijn er vroeg bij. Voordat zomervakantie begint moet je, al wel je vakantiereis geregeld hebben. Voordeeltje is de vroegboek korting. En het parkeren bij Schiphol moet ook geregeld zijn. Hieronder alvast een geplande route die we gaan volgen. Later dit jaar meer informatie na dat we terug zijn in Nederland......

Na SiciliŽ is SardiniŽ het grootste eiland in de Middellandse Zee. De kustlijn van SardiniŽ is 1850 kilometer lang en heeft talloze baaitjes, langgerekte witte zandstranden en mooie rotsformaties. Het binnenland wordt gekenmerkt door heuvelachtig grasland bedekt met wilde tijm, rozemarijn, dwergeiken en cactusvijgen. Door de eeuwen heen is het eiland in handen geweest van vele zeevarende volkeren. SardiniŽ heeft daardoor een eigen cultuur en keuken. Het is een mengeling van Italiaanse, Spaanse, Noord-Afrikaanse en Oosterse invloeden. Typische Sardinische streekgerechten zijn Ďporcedduí: big aan het spit en Ďpane carasauí: knapperig, dun brood met een beetje olijfolie. De taal die er wordt gesproken, het Sardisch, wordt beschouwd als een Italiaanse taal, maar is voor Italianen van het vasteland onverstaanbaar. Ook de ĎNuraghií uit de bronstijd zijn kenmerkend voor SardiniŽ: kegelvormige torens (in alle soorten en maten) gemaakt van grote, opgestapelde blokken steen die zonder cement zijn geconstrueerd. Op een afstand van ongeveer 190 kilometer van het vasteland van ItaliŽ ligt het eiland SardiniŽ. Met een oppervlakte van maar liefst ruim 24.000 kilometer is SardiniŽ bijna net zo groot als Nederland en, na SiciliŽ, het grootste eiland in de Middellandse Zee. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw is SardiniŽ al een populaire vakantiebestemming voor de Italianen van het vasteland.

De geplande route is als volgt:

Vliegveld - di Olbia-Costa Smeralda naar Cala Gonone - Cagliari - Portoscuso - Oristano - Alghero - Olbia

A = Vliegveld - di Olbia-Costa Smeralda
B = Cala Gonone
C = Cagliari
D = Portoscuso
E = Oristano
F = Alghero
G = Olbia
A = Vliegveld terug naar Nederland !


 

Gepost op Maandag 1 Januari 2018

 

<< 2017 VakantieWeblog 2018 >>

 

www.vakantieweblog.eu